Guvernul a adoptat proiectul de lege referitor la Rosia Montana

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 20:21 Economie | Companii

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat marti in sedinta de guvern, el urmand sa fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura, citeaza Agerpres.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

10948 vizualizari

 • -44 (124 voturi)    
  au incurcat-o (Marţi, 27 august 2013, 20:30)

  Mos Andrei [utilizator]

  o sa iasa lumea in strada
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • -45 (119 voturi)    
  fara munti (Marţi, 27 august 2013, 20:35)

  fane_grija [utilizator]

  Si cand muntii aia nu vor mai fi, oamenii de acolo din ce vor trai? Copii celor care vor sa lucreze acum in minerit ce vor face pe malul unui lac cu cianuri? Femeia cu sosete vede doar ziua de maine. Din munti, paduri, vestigii istorice exploatate eficient se pot intretine generatii dupa generatii. Un lac cu cianuri nu!
   #showComment
 • -19 (61 voturi)    
  Metalele rare de la Rosia Montana (Marţi, 27 august 2013, 20:37)

  buncrestin [utilizator]

  Asta e adevarata miza, restul e cancan. Aurul este printre cel mai putin valoros dintre toate metalele existente la Rosia Montana. Cum ramane cu titaniul, molobdenul, germaniul, galiul, cromul, cobaltul, vanadiul, si multe altele care au preturi exorbitante? Daca tot vrea bani la bugetu l tarii si locuri de munca pentru localnici, atunci statul sa puna documentele pe masa, sa faca publice rezultatele testelor care s-au facut pe mostrele de minereu si in baza la estimari sa scoata la lictatie internationala exploatarea minei. Informati-va!
   #showComment#showComment
 • -44 (114 voturi)    
  vorbe multe (Marţi, 27 august 2013, 20:43)

  Sakura [utilizator]

  Poluarea istorică va dispărea prin dinamitarea munţilor şi înlocuirea lor cu un imens lac de cianuri. Problemă "rezolvată".

  "...sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana." Asta ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. Vedeţi cum a contribuit mineritul la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii de oriunde se practică minerit. De exemplu din Valea Jiului.
   #showComment#showComment#showComment
 • +43 (117 voturi)    
  nu e rau (Marţi, 27 august 2013, 20:50)

  andrei129 [utilizator]

  Eu sunt de parere ca asta e destul de bine, adica au mai crescut putin castigul care oricum depasea 50% din total cu mult. Daca se accepta ar fi foarte bine
 • -22 (56 voturi)    
  Cu siguranta... (Marţi, 27 august 2013, 21:12)

  _cutare [utilizator]

  ... vom iesi in strada! Doar asa ne putem face auzita vocea in fata unei clase politice ipocrite.
 • +18 (64 voturi)    
  ce preferati? (Marţi, 27 august 2013, 21:32)

  Doinita58 [utilizator]

  Haideti sa nu mai instigam la proteste si sa gandim lucrurile la rece. Statul si-a negociat foarte bine participatia in conditiile in care noi nu dispunem de tehnologii si infrastructura unui proiect de asa anvergura. Eu sunt de parare ca un parteneriat de genul asta e intotdeauna de preferat in locul saraciei si a somajului.
 • +20 (62 voturi)    
  s-au pus pe treaba (Marţi, 27 august 2013, 21:35)

  florianali [utilizator]

  Nu credeam ca vor reusi sa faca ceva in sensul asta dupa atatia ani de asteptare. Bravo lor ca s-au mobilizat si ca in sfarsit auzim vesti bune pentru relansarea mineritului in Romania. Avem nevoie de o industrie dezvoltata pentru a tine pasul cu tarile europene.
 • -46 (108 voturi)    
  cu asta (Marţi, 27 august 2013, 21:38)

  evoque [utilizator]

  isi dau foc la valiza. Pana acum ceva timp urlau din opozitie sa nu se atinga nimeni de rosia montana, acum lucrurile sunt altfel intelese sau comis-intelese. Fiti baieti rezon si cand dati cuprumin sa ii lasati si ungureanului o felie de cascaval.
   #showComment#showComment
 • -50 (110 voturi)    
  Breaking news (Marţi, 27 august 2013, 21:44)

  samka [utilizator]

  Planeta a adoptat un proiect de lege prin care toti responsabilii de ecocid vor fi lasati fara aer, apa si viata in general. Sa vada cum se simte
   #showComment#showComment
 • -27 (55 voturi)    
  2000 (Marţi, 27 august 2013, 21:58)

  bedexe [utilizator]

  Daca a stat acolo atatia ani, poatesa mai stea. Pentru ce sa il cheltuim? Pentru benzina bugetarilor?
   #showComment#showComment
 • +19 (65 voturi)    
  afacere buna pentru Romania (Marţi, 27 august 2013, 22:20)

  nicupanait [utilizator]

  eu am citit parerile diferitilor economisti care spuneau ca statul va castiga peste 50%, caci pe langa procentele enumerate mai sus va percepe impozite si taxe pe profit, proprietate si altele, plus dividende, plus un procent din pib.pare o afacere buna pentru Romania!
   #showComment#showComment
 • -24 (58 voturi)    
  Jenant (Marţi, 27 august 2013, 22:25)

  Color [anonim]

  Jenant. Câtă campanie electorală și-au făcut bătându-se cu pumnii în piept că o să ferească țara de cianurile RMGC! Minciuna a devenit o metodă politică generalizată.
   #showComment
 • -18 (68 voturi)    
  Fiti atenti la reclama ->3600 de locuri de munca (Marţi, 27 august 2013, 22:35)

  EuSiCuMine [utilizator]

  In reclama care ruleaza in susul paginii spune 3600 de locuri de munca. Si cand colo vom avea: "2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare" Ajutati-ma cu matematica ca nu iese!
  In rest minciunile obisnuite: daca se incepe exploatarea, cel mai important monument masivul Carnic, care contine 7 kilometru de galerii romane si preromane a fi dinamitat, cele 2-3 paraie poluate vor fi inlucuite de un lac de sute de hectare cu cianuri (si baraj) "nepoluate", localiattea Roasia Monatana a fost depopulata de companiei si multe case deja sunt ruine si dezvoltarea durabila se va incheia in cativa ani. Dar guvernul zice, de ochii lumii si fara penalizari ca: "De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana."

  P.S.: Dragi postaci RMGC, potoliti-va ca daca incepe proiectul ramaneti fara loc de munca!
 • -24 (62 voturi)    
  HN ...ce penibil... (Marţi, 27 august 2013, 22:46)

  T61 [utilizator]

  chiar de la voi nu ma asteptam....
  din partea mea se poate lua tot aurul si cara afara.... dar macar sa o faca pe calea sanatoasa....

  daca s-ar face acum un referendum pe aceasta tema sunt convins ca mai bine de jumatate din populatie nu ar fi pro pentru treaba asta cu cianurile.... si nu pot sa nu ma mir cum isi iau oamenii ce critica decizia minusuri la greu ...... pe bune?!
   #showComment
 • -23 (61 voturi)    
  frumos si mandru baner... (Marţi, 27 august 2013, 22:52)

  T61 [utilizator]

  nu stiu de ca ma mir ca multi isi iau minusuri daca nu sunt pentru proiectul acesta "modern"
 • +16 (72 voturi)    
  pas (Marţi, 27 august 2013, 22:59)

  teodor.h [utilizator]

  un pas inainte spre o decizie finala. era si timpul dupa aprox. 13 ani de amanari. trebuie as dea odata un raspuns final
 • -18 (64 voturi)    
  postaci la datorie (Marţi, 27 august 2013, 23:32)

  Underdawg89 [utilizator]

  ce frumoasă discrepanță între voturile cu plus și cele cu minus date mesajelor pro și contra proiectului...Postacii rmgc nu au somn. Numai că superba corporație în numele căreia postați acum o să distrugă și țara voastră, și pe voi, nu numai pe noi, cei care mai avem măcar un dram de umanitate și de simț civic cât să ne opunem proiectului.
 • -21 (65 voturi)    
  o curiozitate (Marţi, 27 august 2013, 23:42)

  selim [utilizator]

  Toate acele minusuri provin de la aceasi persoana cu mai multe conturi, sau sunt vreo 60 de persoane platite sa "monitorizeze" articolele despre rosia montana?
   #showComment
 • -20 (64 voturi)    
  pai na... (Marţi, 27 august 2013, 23:59)

  amycus [utilizator]

  cine-si permite banner isi permite si postaci care sa voteze cu minus toate comentariile potrivnice.
  cam suspecta toata campania asta pro rosia montana.
  nu am vazut niciun proiect economic al investitorilor straini din ultimii 20 ani in care sa se investeasca atata in PR.
  numai asta si semnaleaza ceva putred.
   #showComment
 • -19 (69 voturi)    
  Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati (Miercuri, 28 august 2013, 0:23)

  SKBjull [utilizator]

  Mi-e greata de postacii RMGC care apar la orice articol despre Rosia Montana.

  Va rog, schimbati placa cu investitiile/locurile de munca. In Rosia Montana au mai ramas bugetarii si batranii care nu au vandut pamantul/casele. Cei care vor lucra la mina vor veni din alte localitati.

  Dar in loc de paduri, acolo va ramane un lac de cianuri. Care la orice eveniment meteorologic iesit din comun, va ameninta toate localitatile din aval.
 • +16 (60 voturi)    
  Cu ocazia asta poate scăpăm definitiv de Boc... (Miercuri, 28 august 2013, 1:55)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  O fi departe de Răchițele ? Dar de Cluj ? Dacă dă iazul pe-afară avem ocazia să scăpăm de-alde Boc ? Altfel, bine că o fac în sfârșit și să moară de ciudă ăia care s-au lăcomit cerând mai mult pentru case decât le-a dar RCMG.
 • -5 (21 voturi)    
  yeeeeeee (Miercuri, 28 august 2013, 10:52)

  liviu_ [utilizator]

  o sa avem o noua melodie rammstein despre romania similara cu asta: http://www.youtube.com/watch?v=HKtQxLCTR_I

  si apropos de investitii si de dragostea pt proiect:
  - statul roman primeste ENORM de putin... si chiar si asa inseamna 200-300 mil pe an (10 miliarde cate sunt / 15 ani sau cat o fi) nu inseamna deloc mult
  - locurile de munca sunt putine si dupa ce se termina exploatarea acea zona va fi distrusa pentur urmatorii 200+ ani
  - vezi melodia de mai sus. este dupa ceva ce s-a intamplat in romania. si nu acu 300 de ani

  chiar numai banii conteaza pentru voi? mediul, riscurile chiar deloc? pe langa asta oricum daca 10% se folosesc la ceva util (nu sunt furati, supralicitati etc) mare lucru
 • 0 (32 voturi)    
  veste buna (Miercuri, 28 august 2013, 12:45)

  AndreiStaicu [anonim]

  O veste buna pentru mijlocul saptamanii, dar bucuria cea mare va fi in randul motilor cand vor vedea ca meseria pe care au transmis-o din generatie in generatie va continua si nu oricum, ba chiar la standarde moderne, conform normelor UE. Un nou capitol de istorie, sa speram mai bun
   #showComment
 • -12 (16 voturi)    
  Bravo Regimului Basescu (Miercuri, 28 august 2013, 13:07)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  Pentru politica corecta de creare a locurilor de munca. bravo de 10 ori lui Basescu . Guvernele Boc-MRU au tinul pe rol Rosia Montana in ciuda protestelor regizate de USL inainte de lovitura de stat..

  Ponta duce mai departe proiectele majore ale regimului Basescu, chiar daca locurile de munca noi vor aparea cu o intarziere de 3 ani.

  Ponta incearca sa subtilizeze proiectul dupa metoda COPY PASTE cu mici modificari : disparitia protestelor societatii civile, a "pericolului" CIANURILOR, "Avantajele" obtinute sunt mult sub valorile internationale si cu putin mai sus decat cele dinainte de "negocieri".

  Next step : implementarea proiectului basescian al exploatarii gazelor de sist . Intarzierea efectelor ce constau in locuri de munca si cresterea nivelului de trai este de 4 ani.

  Bravo lui Ponta pentru intarzierea imbunatatirii vietii romanilor !
 • +3 (23 voturi)    
  ma bucur ca incepem sa profitam de oportunitati (Miercuri, 28 august 2013, 14:50)

  Lica.lica [utilizator]

  Ma bucur sa vad ca Guvernul incepe sa isi asume rolul pe care ar trebui sa il aiba Guvernul, de a facilita investitiile in tara, ceea ce duce la creare de locuri de munca si la crestere economica. Pentru ca lucrurile astea, redresarea economica, imbunatatirea conditiilor de trai, nu se realizeaza prin aparitii televizate sau din pix din sediile ministerelor, ci prin investitii. Suntem o tara cu potential, avem resurse, avem oameni pregatiti, avem si investitori dispusi sa investeasca in tara, tot ce mai lipsea era pornirea investitiilor. Ma bucur ca am inceput sa profitam de oportunitatile pe care le avem.
   #showComment
 • -8 (16 voturi)    
  Guvernul poate sa propuna (Miercuri, 28 august 2013, 14:53)

  mariluc [utilizator]

  Nu adopta texte de Lege. Asta e treaba Parlamentului.

  Oricum, si de aceasta data, domnul Ponta se arata "destept". Nu mai adopta OUG, ca doar nu e nici o urgenta, nu?

  Singura treaba a domnului Ponta era sa vanda cat mai scump acordul de mediu. Aici sigur a mers la intelegere cu domnul Basescu.
  Ce sa faci? Sunt interese care depasesc orice ambitie politica.

  Iar romanii, pe de alta parte, accepta orice, si asa sunt dezinformati si neinformati totodata.
 • -8 (10 voturi)    
  felicitari, in sfarsit! (Miercuri, 28 august 2013, 16:52)

  winston [utilizator]

  Trebuie sa recunosc, sunt chiar surprins, astia de la Guvern au luat o hotarare care este chiar buna pentru economie si pentru tara! Probabil ca si-or fi dat si ei seama intr-un final ca nu se poate genera crestere economica doar prin aparitii la televizor si discutii despre ce bine ar fi sa fie bine. Se poate face sa fie bine prin pornirea investitiilor! Iar mineritul este o ramura pe baza careia tara noastra piate creste foarte mult! Asadar, felicitari, in sfarsit!
 • -3 (5 voturi)    
  expluatarile de resurse minerale (Miercuri, 28 august 2013, 17:18)

  Dr.Man [utilizator]

  Este un mare mister cum romanii au uitat sa faca minerit si nu m,ai fac utilaj petrolier si in general nu mai fac ceva, nici macar agricultura. Interesant cum marele merit al tuturor guvernelor este sa lichiudeze ce generatziile trecute au facut investind. Si mai interesant este ca nemaavind ce face in Romania oamenii isi iau lumea-n cap dar se cer reglementari, sa vina dar numai ce alegem noi, in rest pace si fratzie ...


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă