Valoarea actiunilor Gabriel Resources Ltd la bursa din Toronto a crescut cu 3,5%, atingand maximul ultimelor sapte saptamani, ca urmare a anuntului legat de faptul ca guvernul roman a adoptat proiectul de lege referitor la proiectul Rosia Montana, scrie Bloomberg.

Actiunile au atins in 28 august un maxim de 1,87 dolari canadieni, in timp ce la inchiderea sedintei de tranzactionare au scazut spre 1,67 dolari. Ca si comparatie, actiunile au deschis la nivelul de 1,83 dolari miercuri, in timp ce pe 26 august la deschidere erau la 1,70 dolari, iar joia trecuta porneau de la 1,63 dolari. Gabriel Resources Ltd are la tranzactionare un volum de 3,15 milioane actiuni la Toronto Stock Exchange.

Bloomberg noteaza ca proiectul trebuie sa fie aprobat si de Parlament si adauga ca Gabriel Resources s-a zbatut mai mult de zece ani pentru acest proiect critcat intens de asociatiile non-profit care spun ca mediul va avea mult de suferit din cauza exploatarii miniere.

Compania a spus ca acest proeict de lege adoptat de guvern va accelera in mod semnificativ dezvoltarile de la Rosia Montana.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat marti in sedinta de guvern, el urmand sa fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura..

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.