Miliardarul Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian si unul dintre principalii investitori la proiectul minier de la Rosia Montana, este investigat in Franta, Marea Britanie, SUA si Elvetia in legatura cu modalitatea in care compania sa - BSG Resources -, a obtinut drepturile asupra unui proiect minier din Guineea, detinute impreuna cu gigantul brazilian Vale, scrie The Guardian.

In luna mai, SUA a deschis o investigatie si a arestat doi directori executivi detasati in statul african de la BSG Resources. pentru presupuse acuzatii de coruptie.

Acum, si Marea Britanie a deschis o ancheta, dupa ce zilele trecute Elvetia si Franta au inceput investigatii. Saptamana trecuta a fost perchezitionata si o casa a unui director de la BSG in Channel Islands, un paradis fiscal aflat sub jurisdictie britanica.

BSG Resources a obtinut in 2008 o parte dintre drepturile comerciale pentru proiectul de la Simandou (Guineea), dupa ce guvernul din statul african a anulat o sectiune din licenta detinuta de gigantul Rio Tinto. In 2010, BSGR a vandut 51% din drepturile detinute la Simandou si un alt proiect catre Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari.

Guineea are o populatie de 11 milioane de oameni si este una dintre tarile cu cel mai scazut nivel de trai, desi tara este foarte bogata in resurse naturale. Ca si in alte state din regiune, razboaiele, dictatura si coruptia au lasat populatie intr-o stare de saracie extrema.

Depozitele bogate de minereu de fier ale Guineei fac obiectul unei dispute dure intre marile companii miniere de la sfarsitul deceniului trecut, pe fondul cresterii preturilor materiei prime odata cu evolutia cererii din China si de pe alte piete emergente.

Miliardarul Beny Steinmetz detine indirect, prin firma BSG Capital, 16% din actiunile Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation. Gabriel Resources detine 80% din proiectul minier de la Rosia Montana, restul actiunilor fiind in propritatea statului roman.