Intentia Guvernului de a face optionala facilitatea platii TVA la incasare este necesara pentru eliminarea actualelor riscuri contractuale si efecte negative asupra lichiditatii in cazul unor categorii de societati comerciale, a afirmat, vineri, Daniela Nemoianu, presedinte al Grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul Camerei de Comert Americane (AmCham ) in Romania.

"AmCham Romania saluta intentia Executivului de a introduce caracterul optional al sistemului de TVA la incasare incepand cu ianuarie 2014, fiind una dintre propunerile sustinute de mediul de afaceri. O astfel de masura corectiva era absolut necesara din perspectiva alinierii legislatiei interne cu materia directivelor referitoare la TVA si pentru a elimina cat mai rapid impactul negativ generat in practica asupra anumitor categorii de societati in privinta lichiditatii si riscurilor contractuale", a declarat oficialul AmCham, pentru HotNews.ro.

Guvernul vrea sa elimine, de la 1 ianuarie 2014, obligativitatea platii TVA la incasarea facturii in cazul firmelor cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

"La plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifra afaceri sub 500.000 euro, dorim sa devina optional de la 1 ianuarie, pentru ca a ingreunat, nu a avut efectul scontat pozitiv", a declarat Chitoiu, marti, la Romania TV.

Unele companii mari, s-au plans de faptul ca, din cauza facilitatii acordate contractorilor lor mici incepand cu ianuarie 2013, nu-si mai puteau deduce TVA-ul pana cand isi plateau facturile catre micii contractori. In urma blocajului, companiile mari au amenintat ca renunta la serviciile micilor contractori, ceea ce a determinat si intreprinderile mici sa-si doreasca sa renunte la facilitatea platii TVA la incasarea facturii.

Citeste si:

Plata TVA la incasare va deveni optionala din 2014. Cum primesc firmele masura: IMM versus companii mari