Chevron a decis sa suspende activitatea de la Pungesti pentru a se asigura, alaturi de Guvernul roman, ca activitatea de acolo se desfasoara in siguranta si va continua pe termen lung, a declarat Tom Holst, country manager pentru Romania al companiei americane, luni, la o masa rotunda organizata de AMRO si Business Roundtable. "As dori sa fac precizari cu privire la motivele suspendarii activitatii in zona localitatii Pungesti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a actiona in siguranta sau de a nu face deloc. Prioritatea noastra numarul 1 este aceea de a dezvolta operatiunile in siguranta pentru angajati, subcontractori si comunitate. La Pungesti, noi si Guvernul credem ca activitatea trebuie sa se desfasoare in siguranta", spune Tom Holst. Explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune, a aratat Tom Holst managerul Chevron pentru Romania, citat de Mediafax.

El a sustinut declaratia la Washington, in contextul unei intalniri cu premierul Victor Ponta, aflat intr-o vizita oficiala in Statele Unite. El a precizat ca explorarea va reincepe atunci cand se va intelege ca metodele companiei sunt cele mai sigure: "La Pungesti, noi si Guvernul credem ca activitatea trebuie sa se desfasoare in siguranta, munca acolo trebuie sa se bazeze pe o interrelationare pe termen de lunga durata, ce se poate extinde peste 30 de ani. Ei trebuie sa inceapa sa aiba incredere. Noi vom reinitia, vom reporni operatiunile in Pungesti atunci cand standardele de siguranta sunt indeplinite si cand se va intelege mai bine ca avem cele mai bune practici si ca pe acestea le dezvoltam in proiectul din Romania", a spus Holst.

Aproximativ 500 de persoane din Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, au protestat, miercuri, in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei cinci localnici au lesinat, fiind transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, unde au ramas internati.

Pe 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Reprezentantii companiei Chevron au anuntat, joi, ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea, in urma protestelor din ultimele zile.