Sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Tarom in care urma sa fie revocat din functie seful Consiliului de Administratie (CA), Dan Pascariu, si sa fie numiti cei trei noi membri in CA a fost amanata din cauza ca unul dintre actionarii minoritari, SIF Muntenia, nu s-a prezentat la sedinta de astazi, 22 octombrie. Sedinta AGA si numirea noilor membri erau importante in vederea prelungirii mandatului managerului privat, fortat sa isi reduca mandatul de catre seful CA in luna iunie. Ca urmare a situatiei de astazi, Dan Pascariu isi pastreaza in continuare functia de sef al CA, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.

Potrivit acestora, procedural, o noua sedinta AGA ar putea fi convocata abia peste 30 de zile, adica dupa data de 18 noiembrie la care ii expira mandatul managerului privat, belgianul Christian Heinzmann.

La sedintele extraordinare ale AGA trebuie sa fie prezenti toti membrii adunarii. Actionarul majoritar la Tarom este Ministerul Transporturilor, cu circa 97% dintre actiuni.

Marti dimineata, 22 octombrie, Nicolae Demetriade si-a anuntat demisia din functia de administrator-director executiv al Tarom, dar si din Consiliul de Administratie al companiei aeriene nationale. El a invocat aplicarea prevederilor ordonantei privind managementul privat la Tarom, despre care a afirmand ca "a fost doar o iluzie". CA-ul Tarom a hotarat in iunie sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv, dupa ce managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Ulterior, surse au confirmat pentru HotNews.ro ca Dan Pascariu va fi demis din functie. Atat Demetriade, cat si Pascariu au fost invitati luni la sediul Ministerului Transporturilor, unde li s-a transmis ca prelungirea mandatului belgianului Christian Heinzmann este o chestiune care e deasupra managementului corporatist, existand presiuni diplomatice care impun mentinerea acestuia in functie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. "Daca nu sunteti de acord cu prelungirea mandatului d-lui Heinzmann, va astept demisiile", li s-ar fi transmis celor doi. Ca urmare, Demetriade si-a depus demisia, iar Pascariu va fi demis. In locul lor vor fi pusi oameni care sa prelungeasca mandatul belgianului, au mai spus sursele citate.

Potrivit surselor HotNews.ro, cei trei noi membri in CA Tarom vor fi Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi si fost secretar de stat in ministerul Economiei, Dante Stein, consilier onorific al premierului Ponta si Laurentiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam. Ceilalti membri ai CA vor ramane in functie.

Pe langa cele trei nume noi, Consiliul de administratie este format din:

  • Dumitru Prunariu - fost astronaut
  • Valentin Macec - fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi
  • Ciprian Ladunca - director financiar si vicepresedinte al Metlife Alico Romania
  • Marius Ghenea - om de afaceri, proprietarul magazinelor online PC Fun si PC Garage

Membrii CA au un mandat pe patru ani. Potrivit legislatiei, Adunarea Generala a Actionarilor companiei Tarom numeste membrii Consiliului de Administratie.

Citeste despre demisiile din CA Tarom:

Problemele si scandalurile in Tarom au inceput de la finele lunii mai cand CA-ul Tarom a hotarat sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

Mutarea venea in conditiile in care managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Despre aceasta problema, tensiunile din conducerea companei si presiunile asupra managerului privat, citi mai multe aici: