Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu a vorbit miercuri dimineata despre situatia de la Tarom unde, dupa ce adunarea actionarilor nu s-a mai tinut marti seara din cauza lipsei reprezentantului SIF Muntenia (0,09% din actiunile Tarom), presedintele Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, a ramas in functie, desi surse institutionale au precizat ca acesta urma sa fie demis. "Am inteles ca saptamana viitoare este programata o sedinta a CA. Probabil ca vor fi cooptati noii membri. Daca saptamana viitoare CA va decide prelungirea mandatului domnului Heinzmann, atunci dumnealui va ramane si nu vom mai avea niciun conflict. Domnul Pascariu este deocamdata in CA", a spus Manescu.

Ramona Manescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ramona Manescu a confirmat ca Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Tarom nu s-a mai tinut marti seara din cauza ca reprezentantul SIF Muntenia (ce detine 0,9% din actiunile Tarom) nu s-a prezentat, confirmand informatiile publicate marti seara de HotNews.ro.

"Am inteles ca saptamana viitoare este programata o sedinta a CA. Probabil ca vor fi cooptati cei doi noi membri. Nu pot sa va spun, este o societate care face selectia. Reprezentantul ministerului va fi domnul Donescu. Sunt mai multe CV-uri date consultantilor care fac selectia. Vom vedea in momentul sedintei CA", a spus Manescu.

"Daca saptamana viitoare, la CA, acest Consiliu va decide prelungirea mandatului domnului Heinzmann, atunci dumnealui va ramane si nu vom mai avea niciun conflict. Domnul Pascariu este deocamdata in CA", a mai precizat Manescu.

A boicotat SIF Muntenia AGA? Manescu: "Sper sa nus e fi intamplat asa. Dar vedem..."

Manescu a fost intrebata de jurnalisti daca Dan Pascariu va ramane in CA dupa sedinta de saptamana viitoare, insa ministrul a evitat un raspuns concret.

"Intrebati Consiliul de Administratie, de ce ma intrebati pe mine?", a spus Manescu.

Intrebata daca are informatii ca SIF Muntenia ar fi boicotat AGA pentru a se evita demiterea lui Dan Pascariu din CA, Ramona Manescu a declarat ca spera ca nu s-a intamplat asa. "Dar vedem...", a incheiat Manescu.

AGA nu s-a tinut. Un actionar minoritar cu 0,09% din actiuni nu s-a prezentat

HotNews.ro a relatat marti seara ca sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor Tarom in care urma sa fie revocat din functie seful Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si sa fie numiti noii membri in CA a fost amanata din cauza ca unul dintre actionarii minoritari, SIF Muntenia, nu s-a prezentat la sedinta.

Sedinta AGA si numirea noilor membri erau importante in vederea prelungirii mandatului managerului privat, belgianul Christian Heinzmann, fortat sa isi reduca mandatul de catre seful CA in luna iunie.

Ca urmare a amanarii AGA, Dan Pascariu isi pastreaza in continuare functia de sef al CA, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.

Marti dimineata, 22 octombrie, Nicolae Demetriade si-a anuntat demisia din functia de administrator-director executiv al Tarom, dar si din Consiliul de Administratie al companiei aeriene nationale. El a invocat aplicarea prevederilor ordonantei privind managementul privat la Tarom, despre care a afirmand ca "a fost doar o iluzie". CA-ul Tarom a hotarat in iunie sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv, dupa ce managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Ulterior, surse au confirmat pentru HotNews.ro ca Dan Pascariu va fi demis din functie. Atat Demetriade, cat si Pascariu au fost invitati luni la sediul Ministerului Transporturilor, unde li s-a transmis ca prelungirea mandatului belgianului Christian Heinzmann este o chestiune care e deasupra managementului corporatist, existand presiuni diplomatice care impun mentinerea acestuia in functie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. "Daca nu sunteti de acord cu prelungirea mandatului d-lui Heinzmann, va astept demisiile", li s-ar fi transmis celor doi. Ca urmare, Demetriade si-a depus demisia, iar Pascariu va fi demis. In locul lor vor fi pusi oameni care sa prelungeasca mandatul belgianului, au mai spus sursele citate.

Potrivit surselor HotNews.ro, cei trei noi membri in CA Tarom vor fi Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi si fost secretar de stat in ministerul Economiei, Dante Stein, consilier onorific al premierului Ponta si Laurentiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam. Ceilalti membri ai CA vor ramane in functie.

Pe langa cele trei nume noi, Consiliul de administratie este format din:

  • Dumitru Prunariu - fost astronaut
  • Valentin Macec - fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi
  • Ciprian Ladunca - director financiar si vicepresedinte al Metlife Alico Romania
  • Marius Ghenea - om de afaceri, proprietarul magazinelor online PC Fun si PC Garage

Membrii CA au un mandat pe patru ani. Potrivit legislatiei, Adunarea Generala a Actionarilor companiei Tarom numeste membrii Consiliului de Administratie.

Citeste despre demisiile din CA Tarom:

Problemele si scandalurile in Tarom au inceput de la finele lunii mai cand CA-ul Tarom a hotarat sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

Mutarea venea in conditiile in care managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Despre aceasta problema, tensiunile din conducerea companei si presiunile asupra managerului privat, citi mai multe aici:

Cum functioneaza guvernanta corporatista de la Tarom: Sefa biroului de comunicare sustine ca a fost data afara de membrii Consiliului de Administratie, fiind numita "victima colaterala" in razboiul cu managerul privat strain