Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca pozitia autoritatii cu privire la relatiile dintre furnizori si retaileri, unde fiecare incearca sa controleze preturile, este sa se bata intre ei "ca chiorii" pentru a scadea preturile la consumatori, transmite Mediafax.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES

"Unde am vazut noi probleme in piata sunt la practicile, intelegerile intre furnizori si retaileri, unde unii sau altii incearca controleze pretul. Si pozitia noastra ortodoxa, care stiu ca creeaza multe temeri si semne de intrebare pentru dumneavoastra, este ca nu este treaba unui producator sa mai stie la ce pret este comercializat produsul sau odata ce l-a dat unui distribuitor sau unui retailer. E treaba aluia unde il vinde si la cat il vinde. Si aici au fost sanctiuni date in trecut. Dumneavoastra va doriti sa controlati mai bine canalele de distributie, sa va pozitionati produsele. Din punctul de vedere al Consiliului Concurentei, noi vrem sa va bateti intre dumneavoastra ca chiorii pentru a scadea preturile la consumatori", a spus Chiritoiu, prezent la o conferinta pe teme FMCG organizata de o revista de specialitate.

In ceea ce priveste negocierile dintre furnizori si retaileri, presedintele Consiliului Concurentei spune ca este o asimetrie de putere intre companiile mari si cele mici.

"Este o framantare care a dus in Romania la codul de bune practici. Am acceptat acolo ideea ca anumite practici sa fie interzise, dar din ce am inteles initiatorii codului cred ca nu au avut mari rezultate. Cam la asta ne asteptam si noi in momentul cand a fost legiferat, pentru ca ideea sa schimbi prin lege rezultatele evolutiei naturale a pietei si acest raport de putere, mi se pare naiva", a aratat Chiritoiu.