Compania producatoare de dispozitive medicale Stryker va plati 13,2 milioane de dolari pentru a rezolva acuzatii civile potrivit carora ar fi mituit medici si oficiali guvernamentali pentru a castiga proiecte in cinci tari, intre care si Romania, potrivit Mediafax.

Comisia americana pentru Securitate si Schimb (SEC) a declarat ca firma a incercat sa ascunda 2,2 milioane de dolari dati ca mita in Argentina, Grecia, Mexic, Polonia si Romania, prin inregistrarea acestora ca cheltuieli legitime pentru donatii, costuri de transport, servicii de consultanta si comisii.

Stryker vrea sa rezolve cazul fara a recunoaste sau a nega acuzatiile, relateaza New York Times, in editia electronica. Nici un avocat sau purtator de cuvant al companiei nu a fost disponibil pentru a comenta aceste informatii.

Potrivit acuzatiilor SEC, compania a obtinut un profit de aproximativ 7,5 milioane ca rezultat al mitei.

Platile au avut loc din 2003 pana in februarie 2008 si au fost folosite pentru a ajuta compania sa isi pastreze capacitatea de a-si vinde produsele spitalelor publice. Intr-unul dintre exemple, SEC sustine ca unitatea Stryker din Polonia le-a platit directorului unui spital si sotiei acestuia excursii la New York si Aruba. Printre avantajele oferite cuplului s-au numarat un sejur de sase nopti la un hotel din New York si bilete la doua spectacole pe Broadway.

SEC a precizat ca firma desfasoara propria sa investigatie.