Prima mare afacere netransparenta girata de USL: Loteria a acordat fara licitatie un contract pe 15 ani pentru pacanele firmei austriece Novomatic

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 25 octombrie 2013, 16:34 Economie | Companii


Asa cum era de asteptat, Loteria Romana si grupul austriac Novomatic au semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei, se arata intr-un comunicat al Loteriei. Potrivit acestuia, contractul semnat la Bucuresti prevede ca veniturile nete sa fie impartite intre cei doi parteneri, in cota de 50% - 50%. Tot in baza acestui contract, Loteriei Romane i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro. Reamintim ca acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.


"In urma unor negocieri, finalizate cu succes, si a unei proceduri de selectie la care au participat cinci dintre cele mai importante companii la nivel international in domeniul terminalelor de videoloterie, Loteria Romana a selectat compania NOVOMATIC pentru furnizarea unui numar de 10.000 de terminale de videoloterie de ultima generatie, inclusiv sistemul de videoloterie aferent care cuprinde un sistem de Jackpot, servicii de mentenanta, piese de schimb, logistica etc", se mai arata in comunicat.

"De asemenea, contractul stipuleaza ca sistemul de videoloterie sa fie implementat in limitele unui grafic de timp bine delimitat, iar instalarea aparatelor de videoloterie sa se desfasoare in conformitate cu planul de executie. Acest sistem va fi asigurat in baza unei garantii bancare in valoare de 20 milioane de euro. In plus, s-au stabilit prevederi referitoare la conditiile corecte de reziliere pentru ambele parti", mai precizeaza Loteria

Potrivit companiei, pentru gestionarea proiectului, NOVOMATIC a infiintat o filiala in Romania, iar primele terminale de videoloterie care vor oferi cele mai moderne jocuri, impreuna cu sistemul aferent, vor fi puse in functiune incepand cu 1 decembrie 2013.

 • "Loteria Romana nu va mai fi nevoita sa faca investitii suplimentare pentru acest parteneriat. Cooperam cu un partener international cu o experienta vasta in domeniu. In plus, Loteria Romana va avea posibilitatea, conform prevederilor contractuale, sa verifice cu precadere, in orice moment, in baza unui audit, sistemul de videoloterie si algoritmul de determinare a castigurilor, intr-o maniera transparenta si riguroasa. Acest lucru ne asigura o functionare optima a terminalelor de videoloterie din punct de vedere economic. Apreciem in mod real posibilitatea de a colabora cu NOVOMATIC", a declarat Adrian Manolache, Director General al Loteriei Romane.
 • "Acest contract pe termen lung este o recunoastere a competentei noastre in domeniu si scoate inca o data in evidenta rolul nostru de lider pe piata internationala de videoloterie. As dori sa multumim partenerului nostru, Loteria Romana, pentru increderea acordata si asteptam cu interes sa colaboram. Sunt increzator ca va fi o colaborare de succes pentru ambele parti", a declarat Ryszard Presch, COO al NOVOMATIC AG si CEO al Austrian Gaming Industries GmbH.
Contactata de HotNews.ro, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Achizitiilor Publice (ANRMAP) spune ca Loteria Romana "are obligatia de a aplica prevederile legislatiei in materia achizitiilor publice", ceea ce nu s-a intamplat in acest caz.

Reamintim ca Parlamentul controlat de USL a votat in iunie 2013 o lege care elimina dreptul ANRMAP de a contesta in instanta astfel de contracte suspecte (Vezi aici toate detaliile acelei miscari legislative) . HotNews.ro a transmis inca de acum cateva saptamani o solicitare Loteriei Romane prin care cerea sa explice care este procedura utilizata in vederea selectiei unui nou beneficiar.

Raspunsul ANRMAP legat de obligatia Loteriei de a se supune procedurilor de achizitie publica

 • "Avand in vedere prevederile ar.1 alin (2) si (3) precum si ale art.5 alin. 3 din OUG 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale Loteria Romana cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la prevederile ar.8 lit b) din OUG nr 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare, in opinia noastra, CNLR este autoritate contractanta si, pe cale de consecinta, are obligatia de a aplica prevederile legislatiei in materia achizitiilor publice, atunci cand incheie contracte de achizite publica avand ca obiect executia de lucrari, furnizarea de produse sau presatera de servicii, in sensul ordonantei de urgenta.
 • In subsidiar, facem precizarea ca, potrivit art.5 alin 1 din HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu principiul asumarii raspunderii, stabilirea circumstantelor de incadrare prevazute de OUG 34/2006 pentru aplicarea fiecarei proceduri sau pentru cumpararea directa intra in responsabilitatea exclusiva a autoritatii contractante, cu atat mai mult cu cat aceasta detine toate informatiile legate de situatia de fapt si de drept care determina necesitatea achizitionarii de catre aceasta a unor produse, servicii sau lucrari"

Grupul Gauselmann a transmis la solicitarea HotNews.ro un raspuns legat de intentiile sale de a participa la procedura de selectie demarata de Loteria Romana. Intrebarile au fost transmise in urma cu trei zile, iar raspunsul a venit astazi cand deja parteneriatul dintre Loterie si Novomatic fusese incheiat. In raspuns se arata ca grupul german isi mentine oferta

Gauselmann: Ne mentinem oferta

"Afirmam foarte clar ca, in ciuda tensiunilor din ultimele zile, grupul Gauselmann a fost si este in continuare interesat de un contract cu Loteria Romana. Am oferit Loteriei Romane un produs extrem de competitiv si o oferta imbatabila din punct de vedere comercial. Ne mentinem aceasta oferta.
 
Conform informatiilor aparute in presa, procedura nu ar corespunde normelor europene care reglementeaza licitatiile publice. O astfel de evaluare, din punctul nostru de vedere, trebuie privita cu rezerva, pentru ca procedura este inca in desfasurare si poate lua o turnura pozitiva. Ne-am dori insa o comunicare mai deschisa cu institutiile implicate in licitatie. Dar si in acest caz, este prea devreme sa se traga o concluzie. Ca si pana acum, suntem pregatiti pentru o discutie si speram ca Loteria Romana sa dea semnale in acest sens.    
 
Bineinteles ca vom incerca sa participam in continuare la procedura de selectie si ne dorim ca standardele uzuale pentru o derulare corecta a intregului proces sa fie respectate. Daca se asigura egalitatea de sanse intre competitori, atunci se va ajunge intr-adevar la adoptarea celei mai bune oferte, atat din punct de vedere comercial, cat si operativ. Suntem siguri ca in acest caz, ne numaram printre favoriti. 

Cu toata iritarea aparuta pe timpul desfasurarii licitatiei si de care aminteam mai devreme, ne dorim sa avem posibilitatea de a participa in conditii de corectitudine la aceasta procedura si ne-am bucura foarte mult daca cele doua entitati ar stabili o cooperare pe termen lung. Nu ne-am implica atat de mult intr-o posibila cooperare daca nu am fi convinsi ca Loteria Romana este in mod fundamental o intreprindere serioasa. De aceea plecam de la premisa ca acuzele aduse in public Loteriei Romane cu privire la lipsa transparentei vor fi demontate de aceasta in cel mai scurt timp. Nicio Loterie nationala, in fapt niciun organizator de jocuri nu poate lasa sa planeze asupra sa o astfel de suspiciune, pentru ca ar pierde increderea opiniei publice si ar periclita capitalul de incredere acordat lui de catre clientii sai".

 • HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca urmatorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) va fi incheiat cu grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot, pe o perioada de 15 ani. Actualele contracte, cele cu Intracom si Intralot au fost incheiate pe o durata de 10 ani si expira la sfarsitul lui noiembrie. Despre actualele contracte au aparut in mai multe randuri informatii ca sunt total dezavantajoase pentru Loterie, in conditiile in care cota de castig a fost pana in 2008 de 80% pentru greci si 20% pentru compania de stat.

Loteria Romana a platit ani la rand catre doua firme grecesti, Intracom si Intralot, 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, potrivit unui contract de credit furnizor pentru implementarea programului de video-loterie obtinut de HotNews.ro. Contractul a fost incheiat intre Loteria Romana ca beneficiar, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, si firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente. Contractul va exipra, dupa 10 ani, pe 30 noiembrie 2013.

In 2007, ANAF a cerut renegocierea acestor cote si incheierea unui act aditional. Trebuiau renegociate in special clauzele care au ca obiect implementarea Videoloteriei si Pariurilor in cota fixa, in sensul reducerii cotelor cuvenite firmelor grecesti. Pe 25 septembrie 2008 a fost incheiat un act aditional prin care au fost mentinute cotele initiale pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008 si s-au diminuat cu 10% cele pentru echipamentele achizitionate dupa aceasta data. "Actul aditional nu a fost de natura sa imbunatateasca profitabilitatea produsului Videoloterie, ci a fost de natura sa asigure continuarea situatiei existente", se arata in informarea ANAF, obtinuta de HotNews.ro. In aceeasi informare se arata ca produsele Videoloterie si Pariloto aduceau in permanenta pierderi companiei.

Acest contract a facut si obiectul unei investigatii a Consiliului Concurentei. Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca investigatia a fost deja finalizata. "Urmeaza sa avem o audiere", a precizat Chiritoiu. Este o investigatie legata de o posibila intelegere intre companii, care poate avea ca efect restrangerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei. Potrivit informatiilor HotNews.ro, in cazul in care rezultatul investigatiei care tocmai a fost finalizata este ca au existat intelegeri intre companii, nu mai poate fi incheiat un contract similar intre Loteria Romana si firma cu care se afla in negocieri in acest moment.

Consiliul Concurentei a declansat anul trecut o investigatie asupra contractului dintre Loteria Română şi trei firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna aprilie ca in acest an investigatia va fi finalizata. "Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători", a explicat Chiriţoiu, potrivit Mediafax.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in cadrul careia analizeaza, pe de-o parte, contractul incheiat intre Loteria Romana si societatile cu capital grec, avand ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de alta parte reglementarea care incadreaza videoloteria in categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Romana are exclusivitate, si nu slot-machine, desfasurat pe piata concurentiala.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9642 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  food for thought (Vineri, 25 octombrie 2013, 16:44)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  Cum poti sa garantezi un profit la un joc de "noroc"?

  ganditi-va oameni buni, care jucati la loto...
  • +20 (20 voturi)    
   intrebare (Vineri, 25 octombrie 2013, 17:24)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   Tu crezi ca amatorii de pacanele au disponibilitati intelectuale pentru astfel de dileme ?
  • -3 (5 voturi)    
   Pacanele bre (Vineri, 25 octombrie 2013, 20:45)

   LidiM [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   E vorba de pacanele maestre, aparatele de jocuri de noroc din spatiile Loteriei Romane. Contractul asta nu are nicio legatura jocul LOTO.
  • +4 (4 voturi)    
   de ce pe 15ani ? (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 12:23)

   MihneaR [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   terminalele acelea de ulima generatie vor fi depasite in cativa ani !!!
   TREBUIA SA SE FACA PE 5 ANI !!!
  • +1 (1 vot)    
   cum garantezi? (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 12:37)

   hop [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   FURIND,asa se garanteaza,intara asta unde sintem condusi de smecheri si hoti,da...cine io fi ales????
 • +18 (18 voturi)    
  wow 15 ani - 50-50 (Vineri, 25 octombrie 2013, 16:53)

  rakleta [utilizator]

  Ce tari sunt astia ...
  Ce mai e de vandut moca ?
  • +9 (9 voturi)    
   Poate doar (Vineri, 25 octombrie 2013, 18:28)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

   noi. romanii.
   E ca-n bancul ala "Soylent Green Is People!!!".
   Lasind gluma de-o parte, cind te uiti la fetzele lu'astia , dar in sensul propriu, chiar te-ntrebi: ba cine i-a trmis pe astia acolo?
   Eu stiu ca nu.
 • +13 (13 voturi)    
  Interesant... (Vineri, 25 octombrie 2013, 17:05)

  maxi rodrigues [utilizator]

  ...mai ales ca de la Gauselmann, Loteria ar fi primit 80% :))

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15816606-cum-respins-loteria-romane-oferta-grupului-german-gauselmann-care-dorea-inscrie-cursa-pentru-nou-contract-exploatare-jocurilor-tip-loterie-vezi-raspunsul-halucinant-loteriei.htm
  • +7 (7 voturi)    
   Ja, ja, schon! (Vineri, 25 octombrie 2013, 20:36)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui maxi rodrigues

   Pai, Statul care se plange transparent de lipsa de cash la buget, face cele mai bune afaceri politice useliste si, desigur, nominale, dar pe lista secreta ( care nu ajunge in presa ever). Iar taxele le presteaza doar fraierii, tot aia care pun si stampila dupa 2 mici si o bere si care paradoxal, joaca patimas la loto saptamana de saptamana.
  • +16 (16 voturi)    
   nu asta este miezul problemei (Vineri, 25 octombrie 2013, 22:21)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui maxi rodrigues

   Acest contract a fost atribuit pe o perioada absurd de lunga si cel mai important : fara nici o licitatie transparenta cu concurs de oferte.
   In locul DNA-ului , eu mi-as face o prioritate din a scormoni un WC-ul ala care se numeste Loteria Nationala.
   • +13 (13 voturi)    
    WC-ul este in Parlament, ca sa fiu elegant (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 2:15)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

    WC-ul numit Loteria Nationala este girat politic, adica de cei aflati la putere.

    *Sunteti indignat pe drept, dar naiv daca va imaginati asta ca pe un business occidental sau ca venind de pe dolarul rupt in doua, ca-n filme :-)
 • +12 (12 voturi)    
  hotie pe fatza (Vineri, 25 octombrie 2013, 17:20)

  redmc [utilizator]

  Mi-e sila de atata nesimtire. Sunt ultra convins ca statul e gestionar prost dar o loterie e ceva banal ce implica costuri si eforturi minime, nu vad de trebuie un asociat dar daca statul e chiar atat de incompetent, un maxim de 5 la suta e arhisufient pt partea privata.
  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 25 octombrie 2013, 22:09)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui redmc

 • -2 (6 voturi)    
  "Prima" mare afacere netransparenta? (Vineri, 25 octombrie 2013, 17:25)

  alex1234 [utilizator]

  "Prima" mare afacere netransparenta?

  Minciuna.

  Prima mare afacere netransparenta sunt in fapt doua:

  Rosia Montana si Gazele de Sist
  • -2 (4 voturi)    
   Eh, pentru astea 2, meritul incontestabil de (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 11:10)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   pornire ii apartine PD-PSD-PDL-TB-EB-MRU. Pana cand nu se semneaza, sa-l lasam pe USL deoparte. Dar si noi avem partea noastra de vina. Uniti-salvam!

   In cazul Loteriei, cine contesta procedura si unde?
 • +11 (15 voturi)    
  haha (Vineri, 25 octombrie 2013, 18:20)

  dum_i [utilizator]

  eh, asta e doar una din cele multe.

  cfr a fost transparenta?

  oltchim?

  nenorocirea cu rosia montana?
  gazele de sist?

  hai sa fim seriosi, sunteti guvernati de o banda de criminali si voi ii tratati cu panselute.
 • +4 (4 voturi)    
  Păcănele?! (Vineri, 25 octombrie 2013, 18:38)

  Tom2 [utilizator]

  Aţi dat-o pe argou? :D
  http://dexonline.ro/definitie/p%C4%83c%C4%83nele
 • +15 (15 voturi)    
  speranta (Vineri, 25 octombrie 2013, 18:44)

  was [utilizator]

  Sper ca baietii de la DNA si SRI sa lucreze bine si corect, sa nu aiba piedici in munca lor. Cel mai important, acesata munca sa nu fie in zadar, sa fie rasplatita prin ani buni de inchisoare (nu genu' Nastase 6-8-10 case) - evident pentru cei gasiti vinovati.
  • -2 (4 voturi)    
   Speri mata dar speri degeaba (Vineri, 25 octombrie 2013, 19:13)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui was

   Speri mata dar speri degeaba

   Dosarul Rosia Montana a fost musamalizat de DNA
  • +12 (12 voturi)    
   Eu as fi scris doar: (Vineri, 25 octombrie 2013, 19:34)

   Ion B [utilizator] i-a raspuns lui was

   DNA se aude?
   SRI se vede?
   ..
   In alta ordine de idei dar cam tot p'acolo: De aia il respect eu pe Base si cred ca este "Simply the best!"
   Nea Traian asta umbla la singura rotita care trebuie sa functioneze fara sa fie "unsa" (ca un rulment capsulat as adauga, pentru o mai buna intelegere).
   Rotita de care vorbesc se cheama JUSTITIE.
   Sau daca vreti TEAMA DE BULAU.
   Sau daca vreti FRICA de: TOTI EGALI in fata doamnei legate la ochi si cu balanta'n mana.
   Numai cand romanii nostri or sa tremure de frica in fata legii (asa cum unii politicieni au inceput s'o faca in fata camerelor TV) numai dupa aia or sa vina si celelalte lucruri bune pentru Romania.
   Hai sa traiesti, ne'a Traiane.
  • +11 (11 voturi)    
   speri u dar speri degeaba:) (Vineri, 25 octombrie 2013, 20:21)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui was

   Vezi ca te agiti degeaba, potrivit legii votata de USL (mult iubita alianta a mai tuturor romanilor) au dreptul sa nu faca licitatie pt ca e companie de stat.Hoti au votat hoti au.
  • -2 (4 voturi)    
   Care DNA? (Vineri, 25 octombrie 2013, 23:56)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui was

   Care DNA?

   Ala care ascunde din 2004 dosarul Rosia Montana???
 • +7 (9 voturi)    
  ceva normal (Vineri, 25 octombrie 2013, 20:12)

  /./ [utilizator]

  Asta au votat romanasii asta au.........dar e de inteles, tara e formata din cel putin 80% hoti deci e de inteles.
 • +7 (7 voturi)    
  .... (Vineri, 25 octombrie 2013, 20:15)

  /./ [utilizator]

  Sa mai adaug o chestie, bugetari, acolo sunt bani vostri , deci la greva baieti ce mai stati???Sa va vad in strada ca i-ati votat toti.
 • +8 (8 voturi)    
  Pacanele, lele, lele (Vineri, 25 octombrie 2013, 22:53)

  trilulilu [utilizator]

  De exemplu in Ungaria jocurile de noroc, sau pacanele cum s-ar zice, au fost interzise prin lege de vreo cca. doi ani. Sunt permise doar in casinouri care si alea sunt foarte outine la numar.
  Rezultatul? Mult mai
  Putine familii destramate, divorturi, cariere ratate etc.
  Singurul joc legal a mai ramas loto-ul.
  O alta gaselnita a ungurilor ramasi fara profitul din pacanele? Si-au deschis bar de pacanele in Varsand, pt impatimiti. Doar 5 km din Ungaria. Uraaa :-)))
  • +4 (4 voturi)    
   IN AUSTRIA LA FEL! (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 10:06)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   .
 • +6 (6 voturi)    
  PE AIA DE LA HIDROELECTRICA... (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 10:04)

  schroedinger [utilizator]

  I-au saltat inainte de a semna contractul!!!!
  Astia au semnat si....NIMIC!
  Cum vine asta?
  • +2 (2 voturi)    
   La Hidroelectrica... (Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 13:14)

   hahalera [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   din cate stiu, a fostt un denunt, urmat de interceptari telefonice, etc. Aici treaba a fost mai "ermetica", in sensul ca nu a "suflat" nimeni din interior...
 • +2 (2 voturi)    
  DACII CIVICI SAU LIBERI DE LA PU (Duminică, 27 octombrie 2013, 8:11)

  fosta zoezoe [utilizator]

  ce zic de reluarea acestui tun ? Tun de care presa saraca a ramas agatata ca vasile roaita de sirena .Dar ponta, nu mai e preocupat de incasarile la buget ?
 • 0 (0 voturi)    
  Hoti din usl (Joi, 31 octombrie 2013, 8:36)

  madet [utilizator]

  Urmasi lui Nastase si lichielele din psd stiu sa faca afaceri numai in favoarea lor a hotilor ,unde esti DNA sa vezi ce de musterii ai de bagat la parnaie .Dar cat e Ponta -n guvernare nici in cur nu ne doare noi USL-asi bagam bani-n buzunare la hoti si la puslamale .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by