AVON Cosmetics, compania care isi vinde produsele prin reprezentanti, a lansat o platforma prin care acestia isi pot face mini-magazine online si pot primi comenzi de la clienti tot prin internet. Compania ia in calcul si posibilitatea ca produsele sa poata fi platite online de cumparatori, insa nu s-a decis nimic in acest sens fiindca ar fi o schimbare prea radicala a filosofiei de business. AVON sustine ca are in tara 140.000 de reprezentanti, iar datele Ministerului de Finante indica vanzari anuale de circa 100 milioane euro. Pe plan mondial AVON are dificultati financiare si s-a retras de pe o serie de piete, precum Franta si Japonia.

Avon a facut un pas spre onlineFoto: Avon

AVON a lansat o platforma integrata de comert electronic, AVON Online ce marcheaza trecerea partiala catre un nou model de business. Cei care sunt deja reprezentanti isi pot crea magazine online unde sa isi expuna produsele si sa fie contactati de clientii care gasesc aceste magazine folosind instrumentele de cautare de pe site.

Totusi, clienti nu vor putea plati online ce comanda si produsele NU le vor fi aduse prin curier, ci le platesc intalnindu-se cu reprezentantul de la care au ales sa cumpere. In prezent reprezentantii AVON nu pot plati online produsele pe care le iau de la companie pentru a le vinde mai departe, dar in curand acest lucru va fi posibil.

Intrebati daca in viitor cumparatori vor putea comanda si plati online produsele, cei de la AVON au spus ca se ia in discutie si acest lucru, insa au adaugat ca reprezentantii de vanzari sunt indispensabili in lantul de vanzari. Ei spun ca in Romania sunt circa 140.000 de reprezentanti, din care aproape 5% barbati. Din totalul vanzarilor, cam 8-10% sunt de produse barbatesti, insa se doreste cresterea ponderii, mai ales ca tot mai multe femei cumpara produse barbatesti pe care le ofera cadou.

Platforma online lansata oficial acum este activa de doua - trei saptamani, iar in prezent peste 1.000 de reprezentanti AVON si-au facut magazine online, estimarile fiind ca in sase luni vor fi 5.000 de magazine online.

Conform ministerului Finantelor, AVON Cosmetics a avut anul trecut vanzari de 436 milioane lei, iar profitul net de 38 milioane lei. In 2010 profitul fusese dublu fata de anul trecut, iar cifra de afaceri depasise 470 milioane lei.

AVON Cosmetics este una din cele mai mari companii in sistem de vanzari directe din toate domeniile, prezenta in peste 100 de tari, cu peste 6 milioane de reprezentanti de vanzari. Anual vinde de peste 11 miliarde dolari, insa in ultimul timp s-a aflat in declin si a iesit de pe o serie de piete mari, cum ar fi Franta, Japonia, Coreea de Sud si Vietnam. AVON este in plin program de reducere a costurilor si ar putea inchide doua fabrici, din Germania si SUA.