Tehnologia Esri implineste anul acesta 20 de ani de prezenta in Romania, iar directorul executiv Esri din tara noastra, Cristian Vasile spune ca acopera "aproape 90% din piata de GIS din Romania". Intr-un interviu pentru revista Market Watch, directorul executiv Esri Romania vorbeste despre implementarea tehnologiilor GIS in tara noastra, atat la parteneri privati, cat si in institutiile publice, ONG-uri sau in mediul academic. In cadrul interviului este amintit si exemplul HotNews.ro care de mai bine de doi ani integreaza harti si aplicatii GIS interactive folosind instrumentele Esri "intr-un domeniu in care acum 3-4 ani nimeni nu se gandea ca este posibila utilizarea GIS".

Cristian Vasile, directorul executiv Esri RomaniaFoto: Market Watch

Anul 2013 marcheaza 20 de ani de prezenta continua a tehnologiei Esri in Romania. Directorul executiv al Esri Romania, Cristian Vasile sustine, intr-un interviu acordat revistei Market Watch, ca "in Romania, piata GIS este inca foarte mica si nu a cunoscut o dezvoltare naturala, ci mai degraba una fortata de niste cereri venite din partea Uniunii Europene" si aminteste de diverse proiecte derulate cu institutii publice in domeniul GIS.

"Pot spune cu mandrie ca in momentul de fata Romania are una dintre cele mai apreciate aplicatii Geoportal INSPIRE din Uniunea Europeana, Geoportalul INIS, administrat de ANCPI si bazat integral pe tehnologia Esri", sustine directorul Esri Romania.

Vorbind dinspre serviciile ArcGIS Online, directorul executiv Esri Romania a adus in discutie exemplul HotNews.ro care utilizeaza hartile interactive de mai bine doi ani.

"Vin cu exemplul din media, cel al Hotnews. Acestia utilizeaza ArcGIS intr-un domeniu in care acum 3-4 ani nimeni nu se gandea ca este posibila utilizarea GIS: in articole de presa. Avand la dispozitie un cont de organizatie in ArcGIS Online, Hotnews stocheaza date si aplicatii web GIS pe care mai apoi le partajeaza cu cititorii, incapsuland hartile in articole ce trateaza diferite subiecte, ultimul dintre ele fiind cel ce integreaza analiza de tip heatmap pentru cainii vagabonzi din Bucuresti", a declarat Cristian Vasile.

"Pare complex ceea ce fac cei de la Hotnews, dar, in realitate, este simplu, deoarece toate instrumentele le sunt la indemana in ArcGIS Online. Tehnologic, ceea ce realizeaza un jurnalist Hotnews utilizand ArcGIS Online, respectiv sa publice o aplicatie web GIS incapsulata intr-o pagina Web, cu functionalitate de culegere de date prin telefoane/tablete mobile, si sa realizeze o analiza spatiala de tip heatmap ar pune in mare incurcatura un profesionist GIS, care, pana in acest moment, ar utiliza doar Desktop GIS sau Server GIS. In cazul Hotnews, pot spune cu siguranta ca exista acel "campion" de care aminteam mai devreme", a declarat directorul executiv Esri Romania facand referire la jurnalistii care sustin implementarea si utilizarea GIS in cadrul site-ului.

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Market Watch.

Toate hartile si aplicatiile interactive, intr-un singur loc: portalul de harti HotNews.ro

Portalul de harti al HotNews.ro

Portalul de harti al HotNews.ro

Foto: Hotnews

De mai bine de doi ani, HotNews.ro impreuna cu Esri Romania realizeaza harti si aplicatii interactive ce insotesc articolele, analizele sau reportajele publicate pentru a putea oferi cititorilor posibilitatea de a vizualiza in spatiu informatiile prezentate.

Fie ca vorbim de harti cu traseele autostrazilor terminate, planificate sau in constructie, de diverse date statistice reprezentate geografic sau de harti politice cu rezultatele sau candidatii la alegeri, hartile interactive HotNews.ro completeaza continutul textelor si ofera o noua dimensiune informatiilor.

In iulie 2013, HotNews.ro impreuna cu Esri Romania, folosind serviciile ArcGIS Online, a lansat propriul portal de harti interactive in care cititorii HotNews.ro pot regasi oricand hartile si aplicatiile interactive realizate si publicate impreuna cu articolele proprii, precum si o serie de harti-resursa pe termen mediu si lung sau diverse aplicatii in scop reacreativ.

Mai jos, cateva exemple interactive gazduite pe portalul de harti HotNews.ro: