Guvernul a modificat hotararea de guvern 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de IMM-uri. Principala modificare se refera la introducerea unor punctaje pentru proiecte care vor fi depuse. Initial, s-a aplicat principiul "primul venit - primul servit", sistem care a creat probleme in luna august cand a fost organizat un concurs de proiecte depuse de IMM-uri pentru obtinerea ajutorului de minimis. Reamintim ca procedura din august a fost anulata in urma unor probleme aparute la depunerea on-line a cererilor. Atunci, sesiunea de inregistrare a fost declarata inchisa dupa numai sase minute.

Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a spus ca in urma modificarii, inregistrarile se vor face online, pe formulare tip, iar punctajul intrunit de fiecare proiect, calculat pe baza unor criterii precise. Fiecare intreprinzator isi va putea calcula singur punctajul inainte de inregistrare.

"In principal, punctajele sunt date pentru IMM-uri care opereaza in domeniul industriei prelucratoare, dupa care invatamant-cercetare si celelalte servicii, pe locul al treilea in grila de punctaj", a spus Grapini. Deschiderea aplicatiei va fi anuntata cu cinci zile inainte, iar inregistrarile online se vor face pe parcursul a zece zile, fara sa mai conteze ora si minutul inregistrarii, ci doar punctajul intrunit.

"Dupa ce se face inregistrarea, timp de 60 de zile, firmele au timp suficient sa depuna dosarul in teritoriu, la oficiile pentru IMM-uri. Evident, vom aloca banii in ordinea descrescatoare a punctajului. Punctajul minim pentru care poate fi finantat este 60 de puncte din 100. Daca sunt punctaje egale, avem criterii de departajare: cei care angajeaza tineri pana in 25 de ani vor primi punctaje suplimentare. In situatia in care banii alocati nu vor ajunge pentru proiectele pana in 60 de puncte, le consideram valide si vom aloca in perioada urmatoare alte sume, incat toate proiectele eligibile sa fie valorificate", a mai spus ministrul.

Grila de punctaj va lua in considerare si daca este in mediul rural sau urban. Practic, intreprinderile din mediul rural vor primi punctaj superior. De asemenea, micro-intreprinderile vor primi punctaje mai mari fata de intreprinderile mici si cele mijlocii.