Suntem ingrijorati de aceasta practica constanta a autoritatilor romane de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri si de a constitui pe hartie cresteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitatile pietei ultimilor ani ne-au demonstrat insa ca presiunea fiscala nu face altceva decat sa conduca la o diminuare a consumului, deci la o scadere a veniturilor colectate la buget", a declarat marti Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii Romaniei. Piata berii a inregistrat o scadere cu 8% pe primele opt luni din acest an, perioada ce a urmat cresterii de acciza cu aproximativ 16% in lei aplicata la inceputul anului, contractie semnificativa si edificatoare pentru eficacitatea acestui tip de interventie fiscala, subliniaza berarii.

Asociatia Berarii Romaniei a dat marti un comunicat de presa in care isi exprima opinia ca urmare a recentelor masuri fiscale anuntate de catre Ministerul de Finante pentru anul 2014, in stransa legatura cu acordul cu institutiile financiare internationale, mai exact, in legatura cu preconizata crestere a valorii accizei in lei prin ajustarea cu media anuala a indicelui preturilor de consum.

Iata comunicatul integral al Asociatiei Berarii Romaniei:

"Suntem ingrijorati de aceasta practica constanta a autoritatilor romane de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri si de a constitui pe hartie cresteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitatile pietei ultimilor ani ne-au demonstrat insa ca presiunea fiscala nu face altceva decat sa conduca la o diminuare a consumului, deci la o scadere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vanzari inregistrate pe piata berii dupa primele opt luni ale lui 2013, perioada ce a urmat cresterii de acciza cu aproximativ 16% in lei aplicata la inceputul anului. Asa cum preconizam atunci, sub impactul acestei masuri, piata a inregistrat deja o contractie de 8%, semnificativa si edificatoare pentru eficacitatea acestui tip de interventie fiscala. Istoria inceputului de an se repeta acum insa: Guvernul Romaniei a anuntat recent masuri de aceeasi natura, ingrijoratoare deopotriva pentru producatori si pentru iubitorii berii - cresterea valorii accizei in lei prin ajustarea cu media anuala a indicelui preturilor de consum.", a declarat Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii Romaniei.

Scaderea cu 8% a consumului de bere pe primele opt luni ale anului in curs, fata de anul trecut, a adus piata la cel mai mic nivel de dupa 2008, aferent perioadei mentionate. In contextul unei puteri de cumparare inca fragile a romanilor, presiunea fiscala sporita asupra producatorilor de bere ca urmare a cresterii nivelului accizei la inceputul anului in curs si-a pus puternic amprenta asupra trendului pietei.

"Experienta ultimilor ani, in care sub impactul unor factori de natura economica si fiscala piata berii a inregistrat contractii semnificative - inclusiv sub raportul valorii adaugate generate in economie si a numarului locurilor de munca create -, ne-a dovedit ca masurile care se regasesc acum in proiectul de ordonanta conduc o data in plus la descurajarea mediului de afaceri, a investitiilor si a cresterii economice, alimentand o spirala descrescatoare a economiei. Mai mult, consideram incorecta schimbarea regulilor in mod arbitrar, fara a lua in considerare potentialele implicatii sectoriale si la nivelul intregii economii, pe termen scurt si lung. Facem un apel catre autoritati pentru respectarea principiilor transparentei legislative, a stabilitatii fiscale si predictibilitatii in mediul de afaceri, premisele cresterii economice. Totodata, ne exprimam o data in plus convingerea ca proiectul prezentat de Guvern trebuie sa includa in primul rand masuri menite sa creasca gradul de colectare si sa combata evaziunea fiscala.' a adaugat Constantin Bratu.

Berarii Romaniei considera necesara reducerea evaziunii fiscale la nivelul pietei bauturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare si substantiale la bugetul de stat. Masuri menite sa intervina in aceasta zona ar avea efecte benefice pe termen lung si la nivelul intregii economii. Totodata, experiente anterioare au dovedit ca politicile de austeritate si de crestere de taxe, cu efecte directe asupra nivelului consumului, nu pot genera crestere economica.

Cu o productie locala in proportie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere, in conditiile in care nivelul evaziunii in productia de bere este zero. Taxele colectate in prezent pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila. Intr-un mediu economic inca afectat de criza economica, recenta masura anuntata de Ministerul de Finante nu face altceva decat sa lase mai putina bere pe mesele romanilor, in conditiile in care puterea de cumparare sub presiunea noilor taxe va fi in continua scadere.

Date referitoare la impactul sectorului berii la nivelul economiei Romaniei:

- Sectorul berii din Romania reprezinta un important contribuitor la bugetul de stat si la rata de ocupare din economie si piata fortei de munca.

- Venituri directe la bugetul de stat rezultate din incasarile de acciza aferente industriei berii mult peste media europeana. In anul 2011, colectarile la bugetul de stat doar din acciza la bere au inregistrat o valoare de 59.27% din totalul valorii obtinute pentru intreaga categorie de produse cu alcool accizabile, in acest timp, media europeana fiind de 31.26%.

- Mentinerea si dezvoltarea unui nivel de productie ridicat a influentat pozitiv incasarile de acciza. O dovada in acest sens deriva din incasarile de acciza la categoria bere in 2012 (620 mil.RON) fata de cele din 2011 (580 mil.RON), o rata de crestere situata peste diferenta cursului de schimb luat in calcul la plata accizei (1%). Astfel, productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane hl si suntem singura tara din Europa cu un import de doar 1,5%. Totodata, Romania alaturi de alte 4 tari cu nivelul de acciza intre 0,748hl- 0,787 /hl /1 grad Plato produc 151 milioane hl de bere reprezentand, astfel 40% din productia europeana.

- Veniturile guvernamentale rezultate din industria berii, obtinute prin incasarile de TVA si alte taxe precum asigurarile de sanatate, contributii sociale, etc., relationate productiei de bere si vanzarilor au fost in anul 2010 estimate la 651 milioane de euro, conform studiului Ernst&Young, editia 2011.

- Sectorul berii genereaza, direct si indirect, 76.000 de locuri de munca. Conform studiului Ernst&Young amintit, in anul 2010 productia de bere din Romania, de 17 milioane hl, a generat un numar de 76.000 de angajati. Numarul de locuri de munca a fost cu 21,1% mai mic decat in 2008, cand productia de bere a atins apogeul de 20.2 milioane hl, incepand cu anul 2009 suferind o contractare a productiei de bere de 16%, pana la nivelul de 17 milioane hl.

Industria berii - un stimul semnificativ in economia Romaniei

Orice impact asupra industriei berii transfera impactul asupra ramurilor conexe, cu influentele corespunzatoare asupra bunurilor inglobate si furnizorilor de servicii. Cele 20 de fabrici de bere din Romania au reusit sa aduca numeroase beneficii atat asupra furnizorilor de bunuri cat si a furnizorilor de servicii. Productia de bere de 17 milioane de hl din ultimii ani contribuit la economia Romaniei cu un stimul direct in valoare de 331 milioane de euro. Acest stimul a avut un impact economic semnificativ asupra sectoarelor conexe industriei berii, printre cele mai avantajate fiind si sectorul agricol, care are, totodata, si cel mai mare numar de angajati. In context, ani agricoli dificili (2012), coroborati cu preconizatele liberalizari ale preturilor la energie, pot crea serioase dificultati unei industrii a berii deja afectata de cotatiile in crestere ale materiilor prime atat la nivel national, cat si international.

Contributia sectorului berii la economia Romaniei poate fi exprimata si prin valoarea adaugata. Cele 76.000 de locuri de munca din industria berii au generat un total al acestei valori de aproximativ 509 milioane de euro in anul 2010, inregistrand o scadere de 35% fata de anul 2008, cand valoarea adaugata a fost de 780 milioane euro (conform studiului Ernst&Young, editia 2011). Sectorul berii, in plina criza economica, a continuat sa contribuie semnificativ la economia Romaniei, atat direct cat si indirect, reusind ca cererea de bunuri si servicii generata sa influenteze pozitiv si alte sectoare de activitate precum: agricultura, transporturi, utilitati, echipamente, media, marketing, servicii si industria producatoare de ambalaje.

Industria berii este o industrie cu investitii de peste 1 miliard de euro, cu obiective pe termen lung si cu productie locala - 98,4% din berea consumata in Romania este provenita din productia interna, productie pentru realizarea careia participa cetateni romani, in care industria investeste, inclusiv in regiuni mai putin avantajate economic.

Consumatorul, un element de dezvoltare a sectorului de productie a berii cu influenta in PIB - Veniturile scazute ale romanilor se reflecta inclusiv in accesibilitatea relativ scazuta a unor produse precum berea - Chiar daca avem unul dintre cele mai mici niveluri de acciza si pret pe litru de bere din Europa, berea este de peste 3,7 ori mai putin accesibila romanilor decat media europeana. Luand in calcul media veniturilor orare si a pretului de vanzare la bere, un roman trebuie sa munceasca circa 30 minute pentru a putea sa-si cumpere o bere, in timp ce media europeana este de 8 minute. O crestere a taxelor si, implicit, a pretului la bere, concomitent cu scaderea mediei veniturilor orare, va clasa Romania pe ultimul loc".