Cea mai inalta instanta judiciara din Ecuador a redus la mai putin de 10 miliarde de dolari amenda pentru poluare dictata impotriva companiei petroliere americane Chevron, in litigiu cu autoritatile din Quito, intr-o decizie definitiva anuntata marti si citata de AFP.

Curtea Nationala de Justitie (CNJ) a confirmat condamnarea Chevron pentru un caz de poluare in Amazonia dar a redus amenda la 9,511 miliarde dolari, fata de o valoare initiala de 19 miliarde dolari.

Adusa in fata justitiei initial de circa 30.000 de indigeni din zona, poluata de marile bazile de petrol, compania a fost condamnata in 2011 de curtea din provincia amazoniana din Sucumbios (nord) la o amenda de 9 miliarde de dolari.

Suma a fost dublata pe motivul ca gigantul american nu si-a prezentat scuze. Aceasta decizie a fost in cele din urma anulata de CNJ, care a confirmat insa condamnarea Chevron la plata de despagubiri pentru "Frontul de aparare al Amazoniei", care regrupeaza persoanele care au depus plangere.

Pagubele din padurea amazoniana au fost produse in perioada exploatarilor petroliere efectuate de catre compania americana Texaco, care a operat in Ecuador intre 1964 si 1990, inainte de a fi cumparata de Chevron.

Gigantul american, care nu isi recunoaste vina si incrimineaza compania de stat ecuadoriana Petroecuador, a adus dosarul in fata unei curti din New York si a tribunalului international din Haga, denuntand coruptia justitiei ecuadoriene.

In urma cu doua luni, Chevron a revendicat o victorie in fata curtii de arbitraj din Haga, declarandu-se exonerata de orice urmarire in fata justitiei in virtutea acordurilor colective incheiate in 1995 de guvernul ecuadorian cu Texaco. O versiune care este respinsa de Quito.

Chiar si redusa la jumatate, amenda Chevron reprezinta una dintre cele mai mari din istorie acordate in dreptul Mediului, depasind-o pe cea de 4,5 miliarde de dolari impusa ExxonMobil pentru mareea neagra din Alaska, in 1989.

Presedintele Rafael Correa, un lider socialist cu relatii conflictuale cu Statele Unite, a lansat recent o campanie internationala de boicotare a produselor Chevron, pe care o acauza ca este vinovata de unul dintre cele mai "grave dezastre de mediu planetare".