Chevron anunta ca a suspendat campania de informare a locuitorilor din comuna vasluiana Pungesti cu privire la ceea ce inseamna explorarea gazelor de sist, campanie declansata in urma cu cateva zile, "ca urmare a protestelor din cadrul comunitatii", precizeaza compania intr-un comunicat remis miercuri HotNews.ro.

Vezi mai jos imagini video cu reactia violenta a unor sateni din Pungesti la adresa celor care faceau campania de informare:

Al doilea clip postat pe Youtube cu amenintari:

Comunicatul Chevron:

"Chevron poate confirma astazi suspendarea activitatilor de informare din comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunitatii. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati de informare intr-un mod sigur si responsabil, insa acest lucru nu a fost posibil astazi.

Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania desfasoara sesiuni de informare in comunitatile locale pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune este o continuare a activitatilor de informare pe care Chevron le-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013, printre care: intalniri de prezentare a proiectelor, la nivelul comunitatilor, consultari publice, campanie de informare in comunitati.

Forajul de explorare implica exclusiv utilizarea tehnologiilor conventionale, similare celor folosite in alte operatiuni desfasurate de industria de petrol si gaze din Romania. Chevron a obtinut permisele de mediu si aprobarile necesare demararii activitatilor in Pungesti la inceputul lunii octombrie 2013.

Gazul natural din argilite reprezinta o oportunitate pentru asigurarea securitatii energetice si cresterii economice a Romaniei, si pentru sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale. Operatiunile de explorare si dezvoltare a resurselor de gaze naturale din argilite se pot desfasura in siguranta si cu grija fata de mediul inconjurator, folosind tehnologii si metode consacrate".

La inceputul acestei saptamani, Chevron a anuntat ca a inceput o campanie de informare a locuitorilor din Pungesti cu privire la ceea ce inseamna explorarea gazelor de sist, dupa ce locuitorii din comuna au blocat, in urma cu aproape o luna, accesul utilajelor pe terenul detinut de companie in comuna.

Mediafax preciza ca aceasta campanie de informare, derulata de o societatea specializata, se va desfasura din poarta in poarta la toti locuitorii din cele sapte sate ale comunei Pungesti, insa fara a se cunoaste perioada de desfasurare a acesteia.

Locuitorii din comuna Pungesti nu s-au aratat insa prea incantati de campania de informare inceputa de Chevron, acestia sustinand ca nu au fost convinsi de faptul ca operatiunile de explorare nu afecteaza mediul.

"Au venit si ne-au spus numai lucruri frumoase, insa nu ne-au convins ca nu vom avea de suferit. De aceea, vrem sa ne lase asa cum suntem. Avem fantani curate si vrem asa sa ramana. Sa se duca acolo la ei, in America", a spus Anisoara Lavric.

Un alt localnic a marturisit ca-i este teama ca va ramane fara apa in fantani dupa ce vor fi extrase gazele.

"Acolo in pamant apa sta deasupra gazelor, iar daca ei le vor extrage, atunci apa se va duce in adancul pamantului si fantanile vor ramane goale. De aceea, nu suntem de acord cu ceea se intampla. Nu ne conving ei cu aceasta campanie", a spus Dumitru Bolea.