"Calculatorul tau se poate transforma intr-un zombie si poate fi folosit pentru atacuri impotriva altor computere, fara ca tu sa stii asta (...) Un calculator fara update-uri la zi reprezinta o amenintare", spune Gheorghe Dobrea, expert in securitate INTELPROF TRAINING. Intr-o lume in care numarul pericolelor IT creste exponential, sistemul de operare este prima reduta de aparare. Aflati din interviul urmator care sunt pericolele la care va expuneti amanand update-ul catre un OS modern.

Gheorghe Dobrea, INTELPROF TRAININGFoto: Smile Media

Windows XP, de la cel mai iubit sistem de operare la veriga slaba from Smile Media on Vimeo.

Fragmente din interviul oferit de Gheorghe Dobrea - MVP Security INTELPROF TRAINING:

  • In ultimii ani am asistat la o evolutie accelerata, exponentiala in ceea ce priveste nivelul de sofisticare al atacurilor cibernetice.
  • Hackerii s-au specializat foarte mult, vorbim de indivizi foarte bine pregatiti din punct de vedere tehnic, dar care lucreaza nu individual, ci in cadrul unor retelele de crima organizata, au la dispozitie resurse substantiale. Aici sunt incluse spionajul industrial si foarte multe interese, chiar la nivel national pentru anumite state.
  • In momentul de fata suntem mai mult decat credem dependenti de computere: controlul traficului, controlul circulatiei trenurilor sau al centralelor nucleare, toate aceste lucruri sunt comandate de computere.
  • Companiile cheltuiesc din bugetul anual pe care il au la dispozitie pentru IT cam 3-5 % pentru securitate, din care o buna parte reprezinta securitatea computerelor. Studiile specialistilor arata ca acest procent va trebui sa creasca chiar peste 10% pentru a asigura o reala protectie companiilor.
  • Utilizatorul acceseaza prin intermediul aceluiasi dispozitiv, si aplicatiile personale, si pe cele ale companiei. Va face acest lucru de acum inainte, cred ca acesta este trendul. Computerul sau smartphone-ul trebuie sa fie cel mai bine protejat pentru ca altfel reprezinta o vulnerabilitate.
  • Amenintarile cele mai multe s-au materializat din cauza faptulupentru ca utilizatorii nu au fost suficient informati. Computerele de azi incearca prin metode tehnologice sa protejeze activitatea utilizatorului, important este ca si utilizatorul sa fie de acord sa foloseasca un antivirus, sa nu acceseze anumite site-uri, sa nu deschida emailuri cu sursa necunoscuta.
  • Update-urile reprezinta un mijloc de a ne proteja suficient computerul si activitatea fata de amenintarile care evolueaza mereu.
  • La nivelul Romaniei mai avem cam 30% dintre compuiterele functionale care ruleaza inca cu Windows XP. E vorba de o amenintare, nu numai pentru programele care ruleaza de pe aceste calculatoare, dar si pentru alte calculatoare si pentru alte retele. Practic procesul de update la noile sisteme de operare cred ca ar trebui sa fie accelerat.

Titlul Microsoft Most Valuable Professional (MVP) este acordat de catre Microsoft liderilor din comunitati din intreaga lume, pentru sprijinul acordat celorlalti si pentru modul in care isi dedica pasiunea, expertiza tehnica si cunostintele obtinute in proiecte concrete cu produse si servicii Microsoft. Mai multe detalii pot fi obtinute de pe www.microsoft.com/mvp.

Datele statistice utilizate in video sunt extrase din Microsoft Security Intelligence Report, volumele 14 si 15.