Producatorul german de automobile Volkswagen este cel mai mare investitor privat in domeniul cercetarii si dezvoltarii, la nivel mondial, aceasta fiind pentru prima data incepand din 2004 cand o intreprindere din Uniunea Europeana ajunge in aceasta pozitie, a informat, luni, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

(Click pentru a deschide) Topul Companiilor dupa investitiile R&DFoto: Comisia Europeana

Volkswagen se afla in fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investitii de 9,5 miliarde EUR in 2012, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

In ansamblu, intreprinderile cu sediul in UE (527 de societati) au intensificat investitiile in cercetare si dezvoltare cu 6,3%, putin peste cresterea inregistrata in medie de cele 2 000 de intreprinderi care figureaza in tabloul de bord (+6,2%). Cu toate acestea, la fel ca si anul trecut, intreprinderile au ramas in urma omoloagelor lor din SUA (+ 8,2%).

Societatile din UE au inregistrat, de asemenea, niveluri de performanta variabile in functie de sector s-au observat cresteri puternice ale investitiilor in cercetare si dezvoltare pentru anumite sectoare, dar si stagnare sau declin in altele.

Intreprinderile care au facut obiectul sondajului aferent tabloului de bord mentionat preconizeaza ca investitiile lor in cercetare si dezvoltare vor creste in medie cu 2,6% pe an in perioada 2013-2015, ceea ce reprezinta o diminuare a asteptarilor in comparatie cu anul precedent.

documente

EU Industrial R&D Investment Scoreboard

(18 Nov 2013) PDF, 904KB

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, s-a declarat, insa, nemultumita de performantele "prea slabe" ale companiilor din UE, in ansamblu, in cercetare-dezvoltare.

"In ceea ce priveste investitiile private in cercetare si dezvoltare, UE este inca in urma principalilor sai concurenti; exista anumite semne ingrijoratoare in aceste ultime rapoarte. In ciuda rezultatelor pozitive obtinute de companii din UE foarte performante care activeaza in sectoare industriale importante precum cel al automobilelor, avem in continuare performante prea slabe in sectoarele de inalta tehnologie, precum biotehnologia si software-ul", a precizat Geoghegan-Quinn, citata de comunicatul Comisiei.

Cresterea medie de 6,2% a investitiilor in cercetare si dezvoltare realizate de intreprinderile incluse in tabloul de bord a fost realizata in ciuda incetinirii cresterii incasarilor nete din vanzari (+ 4,2% fata de + 9,9% in 2011) si a scaderii cu 10,1% a profiturilor din exploatare in 2012.

Rezultatele pozitive, in ansamblu, ale UE au fost determinate in mare masura de cresterea ratei investitiilor in cercetare si dezvoltare realizate de companiile germane, in special in sectorul automobilelor.

  • Sud-coreenii de la Samsung, pe locul secund

Locul al doilea in clasament este ocupat de Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investitie de 8,3 miliarde EUR.

Printre primele 10 intreprinderi din clasament se numara si cinci societati cu sediul in Statele Unite (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson si Pfizer), doua cu sediul in Elvetia (Roche si Novartis) si o societate din Japonia (Toyota).

Tabloul de bord al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana (EU Industrial R&D Investment Scoreboard) este publicat anual de Comisia Europeana (DG Cercetare si Inovare si Centrul Comun de Cercetare).

Tabloul de bord pentru 2013 se bazeaza pe un esantion de 2 000 de societati, lideri in ceea ce priveste investitiile in cercetare si dezvoltare, care realizeaza impreuna investitii ce reprezinta mai mult de 90% din cheltuielile totale pentru cercetare si dezvoltare ale intreprinderilor din intreaga lume.

Acesta masoara valoarea totala a investitiilor globale ale acestora pentru cercetare si dezvoltare finantate cu fonduri proprii, indiferent de locul in care se desfasoara cercetarea si dezvoltarea relevante.

Esantionul cuprinde societati care au investit peste 22,6 de milioane EUR in cercetare si dezvoltare in 2012 si care au sediul in UE (527), SUA (658), Japonia (353) si in alte tari (462), inclusiv in China, Coreea de Sud, Elvetia, India, Canada, Australia, Israel, Norvegia si Brazilia.