Premierul Victor Ponta s-a declarat nedumerit, vineri, de decizia Curtii Constitutionale privind Memorandumul incheiat de guvern cu compania kazaha Rompetrol, afirmand ca societatea ar putea intra in insolventa.

Victor PontaFoto: Agerpres

Acesta a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, ca locurile de munca si veniturile la buget platite de companie "sunt puse in pericol de o batalie politica pe care Traian Basescu o da cu guvernul si cu Parlamentul".

Intrebat de un ziarist daca ii este teama de aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: "Da, evident ca chiar mi-e teama".

Ziaristul a revenit si a intrebat daca a avut discutii cu reprezentati ai companiei in cadrul carora s-a invocat posibilitatea relocarii societatii.

"Mai grav, sa intre in insolventa", a raspuns acesta.

Reporterul HotNews.ro l-a intrebat pe primul ministru daca este adevarat ca ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita si Remus Borza s-au deplasat recent in Kazahstan, pentru a discuta despre intrarea in insolventa a Rompetrol, premierul a precizat ca "habar nu" are. "Dar sunt convins că veţi afla, la Hotnews, stenograma discuţiei. Eu nu ştiu de chestia asta. Da!?", a adaugat Ponta.

Victor Ponta a afirmat ca The Rompetrol Group NV "este una din marile companii care activeaza in Romania" si a platit in 2012 catre bugetul de stat 4, 6 miliarde lei, respectiv peste un miliard de euro, in contul impozitelor si taxelor. In primul trimestru din 2013 Rompetrol a platit "230 milioane dolari taxe si impozite".

"Este unul din marii contribuabili, are un litigiu cu statul roman, a castigat in fata justitiei, guvernul a solutionat prin vanzarea unei parti de actiuni si obligatia garantata de a plati 200 milioane dolari pentru o parte din actiuni plus crearea unui fond de investitii de un miliarde de dolari", a continuat Ponta, sustinand ca exista "garantii trecute in acord, iar legea a fost aprobata de doua ori in Parlament". Traian Basescu acuza tocmai lipsa acestor garantii.

"Curtea Constitutionala in vara a spus ca legea e constitutionala, ieri a zis ca nu mai e. Care e seriozitatea si credibilitatea pe care o putem garanta investitorilor straini cand aceiasi judecatori decid altceva in noiembrie decat in iunie", s-a intrebat primul ministru.

Primul ministru s-a referit la decizia Curtii din iunie, cand judecatorii au spus ca legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol este constitutionala in raport de motivele invocate.

Atunci, legea fusese atacata de PDL, care considera un motiv de neconstitutionalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune ca "toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), sa fie stinse in mod irevocabil, fara judecarea pe fond si imediat ulterior stingerii acestor litigii". De asemenea, democrat-liberalii au reclamat sechestrul instituit de Autoritatea Nationala pentru Administrarea Fiscala asupra activelor RRC si titlul de executare silita din data de 17 noiembrie 2010, cerand sa fie revocate si ridicate.

Ulterior, a fost atacata la Curte si de presedintele Traian Basescu, care a contestat insa faptul ca legea "are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda".

Curtea Constitutionala a admis joi contestarea sefului statului, stabilind ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV.

Acum, Victor Ponta spune ca nu stie ce a decis Curtea, in conditiile in care "avem doar un anunt de presa".

"Cred ca nici curtea nu stie ce a decis, trebuie sa aflam", a mai comentat acesta.

Intrebat cui a apartinut decizia politica de a se renunta la procesul cu Rompetrol, premierul a raspuns: "Guvernul si Rompetrol, conform codului de procedura civila, cele doua parti pot cere suspendarea daca exista un acord".