Grupul canadian Candu Energy se arata bucuros ca o scrisoare de intentie pentru investitii in constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda a fost semnata intre companiile romana si chineza Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) si China General Nuclear Power Group (CGN), potrivit The Sacramento Bee, care difuzeaza un comunicat al companiei.

"Candu Energy este pregatita sa participe in furnizarea acestor doua reactoare nucleare CANDU", a declarat Ala Alizadeh, vicepresedinte executiv de marketing si dezvoltarea afacerilor in cadrul companiei. "Avem legaturi puternice in Romania prin precedentele noastre proiecte CANDU de acolo si suntem entuziasmati de oportunitatea livrarii altor doua unitati", a mai afirmat oficialul grupului canadian.

Candu Energy considera de asemenea incurajatoare intalnirile avute saptamana aceasta in Romania cu reprezentantii companiei chineze China Nuclear Power Engineering Company Ltd (CNPEC) si saluta vizita pe care acestia o vor efectua in viitorul apropiat in Canada.

Candu Energy Inc. este o subsidiara detinuta integral de grupul canadian SNC-Lavalin Inc., specializat in proiectarea si furnizarea de reactoare nucleare, precum si de produse si servicii de reactoare nucleare. Candu Energy a fost creata in 2011, cand compania-mama SNC-Lavalin a achizitionat divizia comerciala de reactoare de la compania de stat Atomic Energy of Canada Limited (AECL), impreuna cu drepturile de dezvoltare si de marketing pentru tehnologia reactoarelor CANDU.

Romania are deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6, care au intrat in functiune in 1996 si respectiv 2007. Impreuna, cele doua unitati asigura aproape 20% din consumul energetic al Romaniei. Unitatile 1 si 2 au factori de capacitate (productivitate) de 89,6% si respectiv 93,6%.

Romania si China au semnat luni mai multe acte de colaborare in diferite domenii, intre care si o scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.

China va investi in tehnologia CANDU si va colabora cu expertii canadieni pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, precizand ca negocierile trebuie finalizate in maximum sase luni si ca lucrarile propriu-zise ar putea incepe spre finalul anului viitor.

"Ei vor investi in tehnologia CANDU, vor investi in cele doua reactoare nucleare, vor deveni actionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare si prin urmare, vor exploata acele reactoare, bineinteles in parteneriat cu firmele romanesti, cu Nuclearelectrica", a explicat ministrul.

Intrebat daca va exista o colaborare intre China si expertii canadieni, Constantin Nita a raspuns: "Normal, sigur, s-a facut deja un consortiu, in care a intrat societatea Lavalin din Canada cu compania chineza".