Cei opt salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea care luni au intrat in greva foamei continua protestul, joi, pentru a patra zi consecutiv, iar in cursul acestei zile vor merge la Bucuresti pentru o discutie cu reprezentanti ai Guvernului, afirma liderul sindical Corneliu Cernev, potrivit Mediafax.

Starea de sanatate a celor opt angajati ai Oltchim care luni au intrat in greva foamei este "in limite acceptabile", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev.

Potrivit acestuia, cei opt grevisti ai foamei vor merge la Bucuresti, in cursul acestei zile, la o discutie cu reprezentanti ai Guvernului.

Cernev a precizatca a fost informat ca vor discuta cu ministrul delegat pentru Dialog Social Doina Pana.

Intrebat care este principalul mesaj pe care sindicalistii si angajatii de la Oltchim il vor transmite reprezentantilor Guvernului, Cenerv a spus ca nu este vorba despre revendicari salariale, ci in principal despre situatia combinatului: "Principalul nostru mesaj este ca la Oltchim lucrurile nu s-au schimbat radical, combiantul e pe marginea prapastiei si exista oricand riscul ca acest combinat sa se opreasca, iar atunci nu ar pierde numai salariatii, ar pierde si statul, pentru ca una e sa vinzi un combinat in stare de functionare si alta e sa vinzi unul oprit".

Aproximativ o suta de salariati ai Oltchim din Ramnicu Valcea au declansat, luni, un protest spontan, oamenii iesind in curtea combinatului si cerand salariile restante pe doua luni si jumatate si schimbarea directorilor despre care afirma ca sunt "pusi politic in functii". Ulterior, zece dintre angajati au intrat in greva foamei, doi dintre ei renuntand la protest in acceasi zi.

Liderul sindical Corneliu Cernev afirma ca principala nemultumire este ca oamenii, care nu si-au luat salariile de peste doua luni si jumatate, nu stiu cand vor fi platiti, in conditiile in care activitatea unor sectii este oprita.

Liderul sidical spunea ca salariatii combinatului acuza si faptul ca dupa intrarea in insolventa la Oltchim s-au facut angajari, fiind aduse "persoane care habar nu au despre activitatea acestui combinat chimic". Angajatii reclama, de asemenea, "salariile mari, de 8.000-9.000 de lei", pe care le-ar lua membrii conducerii combinatului si spun ca in unitate se fac cheltuieli semnificative pentru masinile de serviciu si pentru protocol.

Intr-un comunicat de presa transmis luni seara, conducerea Oltchim afirma ca in luna decembrie angajatii combinatului vor primi drepturi salariale nete de 5.670.271 lei, reprezentand tichete de masa aferente lunii septembrie, in valoare de 354.374 lei, avansul pe luna septembrie, de 1.885.718 lei, tichete de masa pe luna octombrie, de 425.173 lei si lichidarea pe luna septembrie, in valoare de 3.005.006 lei.

"La acestea se vor adauga sumele acordate pentru copiii angajatilor, cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, conform prevederilor contractului colectiv de munca, in valoare de 132.960 lei, care se vor acorda pana in 20 decembrie. Avem speranta ca in continuare o sa beneficiem de sprijin si intelegere din partea salariatilor astfel iincat activitatea de reorganizare a societatii sa se finalizeze cu succes la inceputul anului 2014", se mai preciza in comunicatul Oltchim.

Conducerea combinatului sustinea ca a fost luata decizia platii drepturilor salariale "cunoscand sezonalitatea vanzarilor din perioada decembrie - februarie".

Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) este in situatia jenanta de a se ruga de finantatori sa ii dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei sectii de productie, dar nicio banca nu vrea sa imprumute combinatul, declara, vineri, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim, si a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic.

O noua incercare de vanzare a Oltchim este programata pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putand fi depuse pana la 17 ianuarie.

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat saptamana trecuta o scrisoare de intentie cu doua companii din China, Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum, interesate sa participe la privatizarea societatii din Ramnicu Valcea.

Oltchim a raportat pentru primele noua luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decat cele consemnate in aceeasi perioada din 2012, la afaceri in scadere la jumatate, la 359,48 milioane lei