Chevron Romania si-a reluat duminica dimineata activitatile de explorare din Silistea, comuna Pungesti (judetul Vaslui), dupa ce sambata dupa-amiaza le oprise din cauza protestelor care au culminat cu distrugea unui gard imprejmuitor. Chevron a anuntat printr-un comunicat de presa dat duminica dimineata, la ora 7.30, ca a reluat activitatea. Cateva sute de protestatari - in jur de 400, potrivit agentiilor de presa - adunati in comuna vasluiana Pungesti au rupt, sambata la pranz, cordonul de jandarmi si au patruns pe perimetrul Chevron unde muncitorii lucrau pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist.

In 2013, in Pungesti au avut loc proteste violenteFoto: Agerpres/AP

Compania americana Chevron a depus samata o plangere la Politia Vaslui, dupa ce, in cursul zilei de sambata, protestatarii adunati in zona in care societatea isi desfasoara activitatea au distrus aproape in totalitate gardul imprejmuitor al terenului detinut la Pungesti, dar si o parte din utilajele companiei, dupa cum sustine compania petroliera.

In cursul zilei de sambata, 22 de protestatari de la Pungesti, dusi la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, unde au fost audiati. 14 dintre ei au fost acuzati de ultraj si tulburarea ordinii publice, 7 persoane au fost amendate.

Protestatar ridicat de jandarmi la Pungesti

Protestatar ridicat de jandarmi la Pungesti

Foto: Agerpres/AP

"22 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui in vederea stabilirii identitatii acestora si adoptarii masurilor legale. Pentru 14 dintre acestea s-au intocmit actele de constatare pentru savarsirea unor fapte de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, fapta prevazuta si sanctionata de Codul Penal. Pentru o persoana au fost intocmite actele de constatare sub aspectul savarsirii unei fapte de port ilegal de arma alba, conform legii 61/1991 republicata, iar 7 persoane au fost sanctionate cu amenda (valoarea acestora este intre 500 si 5000 de lei ) pentru fapta de participare la o adunare publica nedeclarata urmata de refuzul parasirii acesteia la solicitarea fortelor de ordine, fapta prevazuta de art. 26 alin 1 lit.d), din Legea 60/1991 republicata, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice", se arata intr-un comunicat al Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui, citat de Agerpres.

Ora 16:42: Jandarmii au inceput, sambata dupa-amiaza, cu ajutorul Politiei, controlul corporal al protestatarilor ramasi in zona unde existau montate corturi si baraci improvizate, la Silistea-Pungesti, dupa ce in jurul pranzului participantii la protest au folosit materiale pirotehnice, anunta Mediafax. Somati in prealabil de catre jandarmi printr-o portavoce, protestatarii au inceput sa fie controlati corporal de catre jandarmi, cu ajutorul politistilor, chiar intr-una din baracile improvizate.

"Va rugam sa parasiti zona, o parte dintre dumneavoastra au comis infractiuni, s-au folosit materiale pirotehnice impotriva fortelor de ordine. Va rog sa va legitimati, se vor face perchezitii corporale", a anuntat un ofiter de la Jandarmerie prin intermediul unei portavoci.

O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luati cu forta, pe sus, de catre jandarmi si dusi intr-una din dubele Jandarmeriei.

Multi dintre manifestanti au fost evacuati deja din zona unde au avut loc protestele, ei fiind dusi la aproximativ jumatate de kilometru distanta, unde Jandarmeria a format un control de-a latul soselei pentru a bloca accesul altor persoane in zona respectiva.

La ora transmiterii acestei stiri, in zona unde sunt amplasate corturile si baracile improvizate se mai afla aproximativ 70 de persoane.

Intr-un comunicat de presa citat de Mediafax, Jandarmeria sustine ca jandarmii nu au folosit in niciun moment forta, si nici mijloacele din dotare in timpul manifestatiilor de sambata de la Silistea-Pungesti si ca au actionat pentru normalizarea situatiei si prevenirea oricaror fapte care ar fi putut degenera. O parte dintre manifestanti au povestit insa cum au fost urcati in dube de catre jandarmi, iar un tanar a ajuns cu Ambulanta SMURD la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, el sustinand ca a fost agresat de fortele de ordine.

"Astazi, 7 decembrie 2013, pe timpul desfasurarii unei manifestari religioase in localitatea Silistea, judetul Vaslui, participantii au devenit violenti, au aruncat cu pietre in fortele de ordine si au distrus aproape in intregime un gard imprejmuitor apartinand unei societatii private. Aceasta actiune depaseste cadrul legal al unei adunari publice, asa cum reglementeaza Legea 60 din 1991 (republicata) privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice", se arata in comunicatul citat.

Sursa citata mai precizeaza ca in continuare se vor adopta masuri specifice pentru identificarea persoanelor care au savarsit fapte ilegale, misiunea Jandarmeriei fiind de a asigura in continuare ordinea si linistea publica, ea recomandand cetatenilor sa respecte legea si avertizand ca va interveni daca aceasta va fi incalcata.

Redam integral pozitia oficiala a Chevron:

"Chevron confirma astazi suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a conditiilor nesigure de lucru generate de activitatile ilegale si violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Politia Vaslui in legatura cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastra.

Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi.

Chevron nu tolereaza violenta sub nicio forma si isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.

Prin urmare, compania noastra a suspendat temporar activitatile pentru a se asigura ca orice lucrare efectuata se poate face in conditii de siguranta pentru comunitate si pentru angajatii sai.

Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea.

Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam."

  • 400 de protestatari la Pungesti. Gardul care imprejmuia terenul concesionat Chevron a fost daramat

Circa 400 de persoane protesteaza, sambata la pranz, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui, anunta Mediafax.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron.

Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: "Jandermeria apara hotia", "Jos Guvernul", "Tradatorii", "Murim, luptam, Pungestiul aparam".

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite detinute de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejumuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orei 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu pietre si sa darame gardurile proprietatii Chevron.

In cele din urma, protestatarii adunati la Pungesti au reusit sa darame aproape in totalitate gardurile imprejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri patrati, detinut de Chevron, fara ca fortele de ordine sa poata interveni si opri, in zona sosind inca o suta de jandarmi cu uniforme de lupta, scuturi si bastoane.

Jandarmii care se aflau deja la locul desfasurarii protestului au mers in spatele celor care daramau gardul fara a putea interveni avand in vedere ca erau inferiori numeric protestatarilor care si-au dus la indeplinire intentia de a pune la pamant gardurile. Ulterior, manifestantii s-au retras in zona proprietatii private pe care s-au aflat la inceputul protestului.

  • Protestatari ridicati de jandarmi pentru a da declaratii

Intre timp, in zona au ajuns alti o suta de jandarmi echipati cu uniforme de lupta, scuturi si bastoane si cu casti pe cap. Acestia au facut un zid de-a lungul soselei, in fata protestatarilor, pentru a-i bloca sa mai ajunga pe proprietatea Chevorn.

Un tanar din randul protestatarilor a fost luat, sambata, in jurul orei 13:00, de o ambulanta SMURD si transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, el sustinand ca ar fi fost agresat de catre fortele de ordine. Tanarul a acuzat dureri in piept si sustine ca ar fi fost lovit de catre jandarmi. Acesta se afla pe sosea in momentul in care ar fi fost agresat de catre fortele de ordine.

Cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii. Alti manifestanti s-au intins pe jos, pe sosea, in semn de nemultumire, pentru a nu permite masinilor respective sa treaca si sa iasa din zona manifestatiilor. Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jandarmi si dusi pe marginea soselei. La ora transmiterii acestei stiri, manifestantii se imbrancesc cu jandarmii, care ii iau cu forta de pe jos si ii trag pe marginea soselei, insa acestia se intorc si se intind la loc pe asfalt.