La 12 ani de la prezentarea oficiala a Windows XP, lumea e un loc complet diferit. Avem alte nevoi profesionale, moduri diferite de a consuma divertismentul si pretentii schimbate vizavi de conceptul de mobilitate. Dar cum vede un expert in sisteme de operare diferentele dintre Windows XP si Windows 8.1? L-am invitat pe Ciprian Rusen, blogger IT si autor de carti didactice despre Windows sa faca o comparatie intre functiile primare ale celor doua OS-uri.

Windows XP versus Windows 8.1Foto: Smile Media

Ciprian Rusen despre Windows 8.1 versus Windows XP from Smile Media on Vimeo.

Fragmente din interviul video

Ciprian Rusen

In principal scriu tutoriale despre Windows si Windows Phone si administrez doua comunitati – 7tutorials.com si 7tutoriale.ro. In plus sunt autor de carti tehnice dedicate tehnologiilor Microsoft. Din cele 5 carti publicate, patru sunt despre tehnologie, sunt destinate utilizatorilor obisnuiti, nu profesionistilor IT si au aparut in general in tari vorbitoare de limba engleza - Statele Unite, Canada, Marea Britanie.

Diferente intre Windows 8.1 si Windows XP

Sunt multe diferente intre cele doua sisteme, dar ceea ce le desparte e partea de mobilitate care iese in evidenta ca o caracteristica unica pentru Windows 8 si 8.1 prin comparatie cu toate celelalte sisteme de operare Microsoft de pana acum.

Sistemul de operare este integrat cu serviciul SkyDrive si asta permite multe lucruri care nu erau posibile pana acum, mai ales cu Windows XP. Poti sa ai setarile tale migrate cu tine in mod automat indiferent de unde esti.

O alta caracteristica importanta e partea de securitate care a fost mult regandita imbunatatita mai ales fata de versiunile vechi.

Internet Explorer - test comparativ

Eu am testat indeaproape evolutia Internet Explorer si am rulat benchmark-uri, teste comparative si mi se pare ca odata cu Windows 8, Microsoft modul de abordare al acestui navigator de internet.

Prin comparatie cu versiunile anterioare, Internet Explorer are acum tehnologii moderne gen responsive design: in momentul in care micsoram fereastra se adapteaza automat spatiului disponibil pe ecran astfel incat totul sa fie la loc si sa arate bine.

In versiunea touch se pastreaza informatiile de history dintre cele doua versiuni si, la fel ca in cealalta versiune, totul se adapteaza in functie de nevoi. Site-ul este afisat exact asa cum a fost gandit de dezvoltator.

In Windows XP, folosim Internet Explorer 8, cea mai noua versiune de IE disponibil pentru XP. Site-ul arata la fel, dar observam diferente la fonturi care se afiseaza mult mai patratos, iar diferenta este si mai mare in cazul butoanelor. Site-ul nu se afiseaza in modul in care a fost proiectat de programator. Diferentele sunt si mai mari pentru Internet Explorer 7 sau 6 care ruleaza in Compatibility Mode si randeaza site-ul. La incarcare, site-ul arata mult mai rau, iar experienta de navigare este net inferioara.

Cautarea - test comparativ

Windows 8.1 este integrat cu Bing, motorul de cautare Microsoft. Din ecranul de Start incepi sa tastezi ceea ce cauti, iar rezultatele sunt afisate imediat. In cazul in care nu gasesti, apesi butonul de cautare si rezultatele includ acum si site-uri web, aplicatii din Windows Store, totul centralizat intr-o singura fereastra. E o diferenta uriasa pentru utilizator.

Ne aflam in Windows XP si vrem sa cautam un document din directorul My Documents. Putem face asta prin navigare propriu-zisa sau folosind functia Search.

Interfata Touch in Windows 8

In Windows 8.1 poti folosi multe aplicatii touch in cazul in care ai nevoie de ele. Exista inclusiv dispozitive hibride care permit folosirea atat ca tableta cat si ca un PC obisnuit. Cand esti in modul ultrabook folosesti aplicatiile ultrabook, cand treci in modul tableta ai aplicatii dedicate.

Suntem in Windows Store (Windows 8.1). Instalarea se face simplu: cautam numele aplicatiei, ni se afiseaza o pagina dedicata care contine comentarii ale altor utilizatori, aplicatii similare etc. Pentru a instala apesi Install. Procesul e foarte diferit prin comparatie cu o aplicatie desktop standard, lipsesc „next-next-next“ si e mult mai rapid. Managementul actualizarilor se face automat prin magazinul Windows si nu mai trebuie facut de utilizatori, asa cum era inainte.

Concluziile testelor

Modul de utilizare al Windows 8 este foarte usor, trebuie sa treci prin 2-3 experiente de utilizare si este in regula. Asa cum ne schimbam telefonul o data la 2 ani, masina la 5 asa poate ar fi cazul sa ne gandim ca si PC-ul trebuie schimbat o data la cel putin 5 ani. Conservatorismul mi se pare un pic artificial, adica avem pretentia ca multe lucruri sa fie perisabile si sa evolueze, dar PC-ul nostru si sistemul de operare sa ramana neschimbat doua decenii, ceea ce nu este tocmai realist.