Legea minelor nu a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor din cauza voturilor insuficiente. Au fost doar 160 de voturi pentru, insuficiente ca legea sa treaca. Aceasta dupa ce Camera Deputaţilor aprobase legea pe articole, în forma avizata luni seara de Comisiile de Industrii şi Servicii. Reamintim ca luni seara, Comisiile de industrii si administratie ale Camerei Deputatilor au adoptat raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii minelor. Unii deputati au fost nemultumiti de faptul ca au primit raportul Comisiilor chiar in timpul dezbaterii pe articole.

UPDATE Din 299 de parlamentari prezenti, au votat 160 pentru, 105 impotriva, 22 s-au abtinut, iar 12 nu au votat. Dintre cei care au votat pentru, 109 erau de la PSD, 45 de la PNL, 2 de la PP-DD si 4 de la PC. Impotriva au votat 2 de la PSD, 11 de la PNL, 33 de la PDL, 21 de la PP-DD, 15 de la UDMR, 12 de la minoritati si 1 neafiliat.

Comisiile de industrii si administratie ale Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii minelor. In cadrul acestui proiect a fost acceptat, la propunerea PNL, introducerea unui nou capitol referitor la transparenta in exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre amendamente prevede introducerea unei noi litere la articolul 57 al proiectului. Acesta arata ca nerespectarea de catre titularii permiselor si licentelor a obligatiilor prevazute in prezenta lege constituie contraventie daca, potrivit legii penale, nu constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 de lei la 5.000.000 lei pentru incalcarea obligatiilor stabilite la Capitolul III1, art. 37 (2), literele p) si r), iar nerespectarea repetata a acestora poate atrage dupa sine si retragerea dreptului de exploatare.

Astfel, fiecare companie care exploateaza resurse naturale trebuie sa publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul si costurile de productie si platile efectuate catre stat pentru fiecare proiect derulat. De asemenea, orice companie implicata intr-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligatia sa publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativa, responsabilitate sociala si protectia mediului, care sa cuprinda si o sectiune cu privire la problemele si riscurile identificate in perioada de raportare si modul de gestionare a acestora. Rapoartele se incarca pe pagina de internet a companiilor la jumatatea si la finalul anului fiscal.