Premierul Victor Ponta da vina pe "bătălia politică" pentru faptul ca mari proiecte de investitii au esuat in Romania. Ponta a facut referire la legea privind aprobarea memorandumului cu Rompetrol si legea minelor, una fiind declarata neconstitutionala, iar cealalta picand in Parlament din cauza voturilor insuficiente. Insa un lucru despre care se vorbeste mai putin este ca Executivul ar putea sa aprobe aceste proiecte prin Hotarari de Guvern. Intrebat de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luăm decizii, după aceea noi răspundem pentru ele, ceea ce dvs aveţi marele beneficiu că nu răspundeţi pentru asta şi am făcut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Victor PontaFoto: Agerpres

Ponta a afirmat ca din cauza "bataliei politice" s-a ajuns in situatia in care a fost ratata o investitie de 1 miliard de dolari in cazul Rompetrol, compania riscand insolventa, ceea ce este "o mare prostie:. In cazul legii minelor, Ponta sustine ca este vorba de o "miopie politica". Pentru investitori, este un mesaj extrem de negativ, mai considera Ponta.

"Batălia politică şi deciziile politice au intrat mai brutal ca niciodată peste zona economică şi a investiţiilor. Şi vreau să spun, încă o dată, fără a fi niciun fel de polemică politică, ci doar o constatare: cred că, dintr-un motiv de bătălie politică, să ratezi posibilitatea unei investiţii de 1 miliard de dolari, din partea unei mari companii, cum este KazMunaiGaz, şi să rişti să bagi în insolvenţă unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul ţării, cred că este o mare prostie. Și cred că mesajul dat, în general, investitorilor, este un mesaj extrem de negativ. Cred că, dintr-o miopie politică, să respingi o lege cum e legea minelor, care se referea nu numai la Roșia Montană, se referea la Remin Baia Mare, se referea la Cuprumin, la un potențial pe care România îl are și pe care nu îl folosește, da, cred că este o miopie politică și un mesaj foarte slab, foarte rău", a declarat premierul in cadrul ueni conferinte organizate la BNR.

Intrebat de jurnalisti de ce nu aproba cele doua proiecte prin Hotarari de Guvern, tocmai pentru a le feri de acea "batalie politica", Ponta a raspuns ca legea privind memorandumul cu Rompetrol a trecut de Parlament prin lege. "De ce dacă a fost aprobat de parlament, prin lege?"

"Iertaţi-mă, dar noi nu suntem între guvern şi dvs în poziţia de a face 'dar de ce, dar de ce'. Noi luăm decizii, după aceea noi răspundem pentru ele, ceea ce dvs aveţi marele beneficiu că nu răspundeţi pentru asta şi am făcut un proiect de lege, a fost aprobat de parlament. Nu ştiu nici până acum care este motivaţia Curţii Constituţionale şi constat cu neplăcere că şi la contestaţia privind legea referitoare la relaţiile europene s-a depăşit demult termenul în care Curtea Constituţională trebuia să publice explicaţia şi n-a făcut-o. La descentralizare n-avem decizie, depindem foarte mult în acest joc", a adaugat Ponta la insistentele jurnalistilor.

  • NOTA Trebuie precizat ca in cazul in care aceste proiecte ar fi aprobate prin Hotarari de Guvern, cei care ar purta intreaga responsabilitate asupra continutului actelor normative ar fi premierul si ministrii semnatari.

Reamintim ca legea privind memorandumul cu Rompetrol a fost atacata la Curtea Constitutionala de presedintele Traian Basescu, care a contestat faptul ca legea "are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda".

Curtea Constitutionala a admis in luna noiembrie contestarea sefului statului, stabilind ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV.

Citeste si: Victor Ponta spune ca statul a pierdut procesul cu Rompetrol. In realitate, statul a cerut suspendarea procesului

  • Presedintele Traian Basescu a criticat Guvernul pentru faptul ca a renuntat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat in privinta Rompetrol. Basescu a spus ca "fondul de un miliard de dolari nu exista, asa cum este scris in memorandum". In replica, Victor Ponta a afirmat statul a "pierdut procesul in Romania cu cei de la Rompetrol", iar "faptul ca presedintele saboteaza toate proiectele importante pentru Romania de investitii, e decizia lui pe final de mandat". In realitate, statul a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Mai precis, prin memorandumul semnat pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit trei zile mai tarziu, pentru 18 februarie, lucru pe care l-a si facut.
  • Este adevarat totusi ca statul a pierdut in 2011 procesul cu Rompetrol in prima instanta, la Tribunalul Constanta. Procesul nu s-a oprit insa aici.  Ministerul Finantelor a facut recurs si dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta.
  • Vezi aici detalii despre Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013.