Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca hotararea de guvern privind Memorandumul cu Rompetrol este finalizata "conform observatiilor ministerelor Finantelor si Justitiei" si in baza deciziei Curtii Constitutionale, care a respins o lege similara in baza careia compania kazaha scapa practic de datoria de circa 600 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari.

UPDATE Hotararea de Guvern a fost aprobata.

"Guvernul a aprobat această Hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.

În fine, există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Societăţii „Rompetrol Rafinare” S.A. Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group N.V.

"Este un semnal foarte clar ca vrem sa salvam investitiile, chiar si cand sunt victime ale bataliilor politice", a spus seful guvernului, la inceputul sedintei de guvern, facand referire la presedintele Traian Basescu, care a atacat legea adoptata de Parlament la Curtea Constitutionala.

"Cei care investesc bani, platesc taxe si creeaza locuri de munca sunt parteneri si trebuie sprijiniti de guvern, indiferent ca este cea mai mare compania sau cea mai mica", a mai spus seful guvernului.

Luni, directorul diviziei de privatizari din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, afirmase ca Ministerul Finantelor va aviza proiectul, insa are unele obiectii, nejustificate din punctul sau de vedere.

Dumitrascu a mentionat ca Ministerul Finantelor a cerut sa fie nominalizate investitiile pe care ar urma sa le faca Rompetrol, valoarea lor si alte detalii legate de acestea.

Initial, Guvernul a aprobat memorandumul cu Rompetrol in luna mai 2013 printr-un proiect de lege, lasand intreaga raspundere pe seama Parlamentului.Practic, prin aceasta decizie, Guvernul era de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 600 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Potrivit documentului, orice distribuire de profit urma sa se efectueze doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. In ceea ce priveste litigiul dintre statul roman si Rompetrol, situatia a fost rezolvata inca din februarie cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Potrivit memorandumului, pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.

Dupa ce a fost aprobata de Parlament, Legea privind memorandumul cu Rompetrol a fost atacata la Curtea Constitutionala de presedintele Traian Basescu, care a contestat faptul ca legea "are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda".

Curtea Constitutionala a admis in luna noiembrie contestarea sefului statului, stabilind ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV.

Premierul Victor Ponta s-a declarat nedumerit de decizia Curtii Constitutionale privind Memorandumul incheiat de guvern cu compania kazaha Rompetrol, afirmand ca societatea ar putea intra in insolventa. Premierul Victor Ponta a dat vina pe "batalia politica" pentru faptul ca un mare proiect de investitii a esuat in Romania. Insa, Executivul ar putea sa aprobe aceste proiecte prin Hotarari de Guvern, fapt care nu este agreat de Ponta. Intrebat in luna decembrie de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns:Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Citeste si: Victor Ponta spune ca statul a pierdut procesul cu Rompetrol. In realitate, statul a cerut suspendarea procesului

  • Presedintele Traian Basescu a criticat Guvernul pentru faptul ca a renuntat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat in privinta Rompetrol. Basescu a spus ca "fondul de un miliard de dolari nu exista, asa cum este scris in memorandum". In replica, Victor Ponta a afirmat statul a "pierdut procesul in Romania cu cei de la Rompetrol", iar "faptul ca presedintele saboteaza toate proiectele importante pentru Romania de investitii, e decizia lui pe final de mandat". In realitate, statul a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Mai precis, prin memorandumul semnat pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit trei zile mai tarziu, pentru 18 februarie, lucru pe care l-a si facut.
  • Este adevarat totusi ca statul a pierdut in 2011 procesul cu Rompetrol in prima instanta, la Tribunalul Constanta. Procesul nu s-a oprit insa aici.  Ministerul Finantelor a facut recurs si dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta.
  • Vezi aici detalii despre Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013