Suma reprezentand jumatate din cheltuielile salariale pe care statul o va suporta pentru cele minimum 20 locuri de munca nou-create de catre firme va fi limitata la nivelul salariului mediu pe economie, potrivit premierului Victor Ponta, citat de agentia Mediafax.

Intrebat daca acea deducere din costul salarial va fi limitata la un anumit nivel al remuneratiei, Ponta a afirmat: "Salariul mediu. Daca dai salariu 10.000 euro, normal ca nu iti plateste statul jumatate. E vorba de salariul mediu".

Luni seara, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, premierul a anuntat ca a fost convenit ca statul sa plateasca jumatate din valoarea totala a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat si taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabila timp de sapte ani, cu incepere de la 1 iulie 2014.

Normele de aplicare vor fi prezentate la inceputul lunii aprilie, astfel incat sa fie posibile preinscrieri pana la 1 iulie.

Conform sistemului pregatit de autoritati, firmele vor achita intregul cost salarial pentru locurile de munca nou-create, dar vor deconta trimestrial jumatate din acest cost. Conditia, atat pentru firmele nou-infiintate, cat si pentru cele aflate deja in functiune, este sa fie create minimum 20 locuri de munca. Firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca intr-un an pot apela la aceasta schema de ajutor si pe parcursul urmatorilor ani de aplicare a sistemului, in aceleasi conditii.