Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatia lansata de presedintele Traian Basescu potrivit careia "este sigur ca se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia", din cauza nefinalizarii coridorului IV paneuropean si in conditiile in care "s-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc". "Nu as vrea sa polemizez pe acest subiect, as vrea sa spun un lucru: haideti sa fim judecati pe fapte", a spus Philippe Gustin. Acesta a precizat ca "ar trebui sa ne bucuram si nu trebuie sa vedem ceva concurential in faptul ca se deschide o linie de asambare in alta parte". In ceea ce priveste infrastructura, Philippe Gustin a afirmat ca este nevoie de o legatura mai rapida catre Europa, deoarece "fiecare zi de intarziere de livrare constituie un dezavantaj".

"Nu putem decat sa ne bucuram ca Dacia isi creeaza si alte piete. Nu putem decat sa ne bucucram ca avem o piata ca Maroc in care Dacia si-a deschis o linie de asamblare. Nu cred ca este utila o concurenta, ci mai degraba avem toate motivele sa ne bucuram de eficacitatea unei intreprinderi care acum 15 era declarata moarta. Cine ar fi crezut ca se vor vinde automobile Dacia in tari ca Germania", a mai spus Philippe Gustin.

Pe de alta parte, ambasadorul Frantei a precizat ca este important sa existe infrastructura necesara societatilor care sunt active in Romania. "Apropo de Dacia, trebuie sa va reamintesc ca aceasta companie realizeaza 10% din exporturile Romaniei. Pe de-o parte avem ruta Pitesti-Constanta, pentru ca o buna parte din masini sunt exportate prin Portul Constanta, dar in momentul de fata, lucrul de care este nevoie este de o legatura mai rapida catre Europa. Fiecare zi de intarziere de livrare constituie un dezavantaj. Sunt convins ca Guvernul roman este preocupat pentru gasirea unor solutii pentru imbunatatirea atat a infrastructurii rutiere, cat si a infrastructurii feroviare (...)Iar infrastructura aceasta nu este importanta doar pentru Dacia", a afirmat ambasadorul Frantei.

Pentru premierul Victor Ponta afirmatia presedintelui Basescu potrivit caruia nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblarii Dacia la Pitesti reprezinta o "inconstienta sinistra, o tampenie".

"M-am intalnit de curand cu presedintele grupului Renault si a spus foarte clar ca investitiile in Romania se dezvolta. Acum, dumneavoastra il credeti pe presedintele Renault sau pe sinistrul nostru presedinte", a spus Ponta jurnalistilor, intrebat, la Forumul de afaceri Franta-Europa de Sud-Est, organizat la Bucuresti, cum comenteaza declaratia presedintelui legata de uzinele Dacia.

Ponta a asigurat ca Guvernul lucreaza la imbunatatirea infrastructurii rutiere si ca are incredere in ce spune presedintele Renault, nu in ce "mai arunca, intr-o chestie strict politica, Basescu".

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-o emisiune difuzata luni de postul Look Tv, ca nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblarii de la Pitesti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.

"Eu va pot spune ca in mine Guvernul va avea un adversar total pentru o astfel de abordare. Romania, daca nu se conecteaza integral cu Coridorul IV la sistemele rutiere europene, este o tara care ramane enorm in urma", a declarat seful statului.

El a mai aratat ca Romania va pierde foarte multe investitii daca nu finalizeaza Coridorul IV, iar Dacia este ceva "sigur".

"Este sigur ca se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia, pentru ca deja la Tanger sunt capacitati de preluare existente. S-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc. Acolo pui masina direct in vapor, este portul la cativa kilometri de fabrica, nu ca in Romania, unde Guvernul poate gandi sa dea prioritatea la Bucuresti-Alexandria decat la Pitesti-Sibiu", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, tronsonul Pitesti-Sibiu trebuie facut cu prioritate, altfel Coridorul IV este interupt.

"Degeaba vin pe autostrada pana la Pitesti si de acolo infund traficul intr-o singura banda. Degeaba plec de la Sibiu mai departe daca pana la Sibiu ma tarai pe o singura banda si cu tranzitul si cu propriul transport", a mentionat el