Guvernul colaboreaza cu Banca Mondiala pentru a contracta un consultant independent care sa realizeze o analiza a modului in care este implementata Ordonanata de Urgenta 109/2011 privind guvernanta corporativa la companiile de stat, se arata intr-un draft al scrisorii de intentie cu FMI, document obtinut de HotNews.ro. Analiza va fi publicata dupa finalizarea sa si va fi folosita pentru imbunatatirea OUG 109/2011.

In vederea imbunatatirii managementului si performantei intreprinderilor de stat, Guvernul va clarifica si imbunatati, cu sprijinul Bancii Mondiale, rolurile si responsabilitatile diferitelor agentii care actioneaza ca actionari ai companiilor de stat.

Legea de aprobare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa nu a fost adoptata de Parlament. Astfel, Guvernul isi propune sa astepte finalizarea analizei independente inainte de a aprobarea legii de catre Parlament. Printre alte prevederi, legea va inaspri criteriile profesionale aplicabile membrilor numiti in consilii si in functiile de conduecere si va conferi Ministerului Finantelor autoritatea legala de a supraveghea implementarea adecvata a legii.

Trebuie precizat ca pana acum, numirile la companiile de stat in baza OUG 109/2011 au fost in mare parte politizate.