Guvernul a aprobat printr-o Hotarare un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din China privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea în comun a Parcului Tehnologic şi Economic româno-chinez, semnat la Bucureşti, la 25 noiembrie 2013. Nicușor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, spunea in luna noiembrie ca parcul tehnologic va fi amplasat in judetul Constanta.

"Există, după cum știți, acel parc industrial, care va fi în zona portuară Agigea-Cumpăna-Canalul Dunăre Marea Neagră. Are toate caracteristicile necesare, adică, autostradă, infrastructură rețea de apă și canalizare, electrică. Este vorba despre 2.000 de firme chinezești care vor veni aici, inclusiv din domeniul agricol (...) După cum știți Constanța este înfrățită cu Shanghai. Aveam acel terminal de la Agigea deschis în 2004-2005 unde vin zeci de mii de containare. Au acele nave rapide care fac 27 de zile între Shangai și Constanța. China acoperă toate destinațiile”, spunea Nicușor Constantinescu pe 27 noiembrie, potrivit Reporter NTV.

Memorandumul de Înţelegere conţine reglementări compatibile cu legislaţia europeană şi, în mod expres, cuprinde o clauză potrivit căreia prevederile acestuia nu afectează obligaţiile României ce decurg din statutul de stat membru al UE şi nici obligaţiile R.P. Chineze asumate prin acordurile cu Uniunea Europeană, se arata intr-un comunicat al Guvernului.