Comisia Europeana a amendat cu un milion de euro OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale din Romania si pe compania mama, Transelectrica, pentru abuz de pozitie dominanta, printr-o decizie facuta publica saptamana trecuta (5 martie 2014). OPCOM are rolul de administrator al pietei de energie electrica in Romania.

Decizia Comisiei Europene pe scurt:

  • OPCOM a discriminat comerciantii de electricitate stabiliti in alte tari decat Romania (traderi - firme care desfasoara activitati vanzare si cumparare de electricitate pe pietele angro - n.r.), cerandu-le sa se inregistreze pentru a fi platitori de TVA in Romania, desi acestia erau deja inregistrati ca platitori de TVA in tarile lor de origine.
  • Aceasta obligatie nu a fost rezultatul legislatiei romanesti, ci a rezultat ca urmare a cerintelor OPCOM. Abuzul [de pozitie dominanta - n.r.] s-a manifestat in perioada 2008-2013. Lipsa de acceptare a intrarii pe piata a altor traderi din tarile UE pe piata angro de electricitate din Romania a creat o bariera artificiala pentru traderii din UE si a redus lichiditatea pe intrega piata romaneasca de electricitate - se arata in declaratia cu privire la Decizia CE (link Decizia Comisiei Europene de a amenda OPCOM si, implicit, Transelectrica - en. - declaratie)

Despre OPCOM

OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica) furnizeaza cadrul pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale in cadrul pietei angro de energie electrica si desfasoara activitati de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale.

Societatea Comerciala Operatorul Pietei de Energie Electrica - OPCOM S.A. a fost infiintata la 15 august 2000 in temeiul Hotaririi de Guvern nr. 627/2000, ca societate comerciala pe actiuni, filiala a Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice - Transelectrica S.A. si aflata integral in proprietatea acesteia. Incepind cu septembrie 2000, piata angro de energie electrica si de servicii de sistem din Romania este administrata de S.C. OPCOM S.A. in conditiile legislatiei primare si secundare aflata in vigoare.

Ce arata Raportul Consiliului Concurentei - CC (2012)

In raportul dedicat "Evolutiei Sectoarelor cheie", CC analizeaza impreuna producerea si comercializarea pe piata angro de energie electrica.

Background

  • Piata producerii si comercializarii de energie electrica cuprinde in principal producerea de energie in centrale electrice, in scopul comercializarii catre alti operatori economici pe piata angro.
  • Cantitatea de energie importata fizic prin interconectari este, de asemenea, cuprinsa in cadrul pietei producerii si comercializarii de energie electrica. 
  • Pe aceasta piata, producatorii de energie electrica si societatile care realizeaza importuri se situeaza de partea ofertei, iar ceilalti participanti la piata (furnizori de energie electrica, operatori de distributie si transport, consumatori industriali etc.), care achizitioneaza energie electrica pe piata angro, se situeaza de partea cererii.
  • Luand in considerare interactiunea dintre cerere si oferta, definirea pietei relevante a produsului poate implica o segmentare a pietei producerii si comercializarii de energie electrica. Astfel, tranzactiile cu energie electrica pot fi realizate atat in regim concurential, cat si in regim reglementat (in conformitate cu dispozitiile A.N.R.E.), cele doua categorii de tranzactii constituind doua segmente de piata distincte, a caror dimensiune depinde de gradul de liberalizare a pietei de energie electrica.

Analiza raport: Formal sunt 170 de producatori, practic, sunt putini

  • Conform situatiilor prezentate de autoritatea de reglementare, pe piata de energie electrica din Romania exista un numar de cca. 170 de societati comerciale, care detin licenta de producere a energiei electrice. Dintre acestea, numai o parte desfasoara efectiv activitatea pentru care au obtinut licenta, celelalte societati reprezentand concurenta potentiala.

    Cea mai mare parte a consumului national este asigurata de centralele electrice apartinand unor societati cu capital
    majoritar de stat. Legat de aceasta situatie de fapt, de-a lungul timpului s-a ridicat problema apartenentei acestor societati la acelasi grup si a existentei in Romania a unui "monopol" pe piata producerii si comercializarii de energie electrica.

    Cu privire la acest aspect, Consiliul Concurentei apreciaza ca producatorii de energie electrica din Romania, la care statul este actionar majoritar in mod direct, in masura in care au putere de decizie independenta unii in raport cu ceilalti, nu fac parte din acelasi grup. Totodata, in cazul in care intreprinderile la care statul este actionar majoritar detin in portofoliu filiale, acestea fac parte din grupul intreprinderii detinute de stat, iar intreprinderea in cauza este societate-mama pentru respectivele filiale.

Efectele pe lant ale pietei de energie, catre consumatorul final - Concluziile CC, la nivelul anului 2012

  • "Tranzactionarea energiei in mod netransparent afecteaza stabilirea unui nivel de referinta al preturilor." (Concluzii, p. 20)

Articolul complet la EurActiv.ro: Links Dossier Concurenta