Rinat Ahmetov, oligarhul care il sprijina pe fostul presedinte ucrainean Ianukovici, a infiintat o firma la Bucuresti, acum o luna, in timp ce protestele se intensificau la Kiev. Partenerii lui Ahmetov in afacerea de la Bucuresti sunt alti doi oligarhi din Ucraina. Primul, Vadim Novinsky, este si el miliardar, parlamentar si aliat al fostului presedinte Victor Ianukovici. In Romania, parlamentarul ucrainean a fost implicat in compania careia i-au apartinut terenurile de la Pungesti, locul unde cauta acum Chevron gaze. Cel de-al doilea, Andrey Klyamko, are afaceri cu produse metalurgice, in industria miniera dar se ocupa si cu alte investitii si servicii financiare.

Personajele din spatele acestei companii romanesti duc spre o afacere elvetiana a familiei Ianukovici, investigata de cateva saptamani de catre procurorii din Geneva. La nivelul mai multor state UE au inceput actiuni oficiale pentru identificarea si inghetarea conturilor bancare si a proprietatilor detinute de familia presedintelui fugar si de acolitii sai.

In acest context, RISE Project investigheaza investitiile din Romania ale persoanelor conectate la regimul Ianukovici. RISE a facut acelasi tip de demers in cazul averii fostului regim Mubarak din Egipt (AICI) si a identificat si investitiile din Romania ale camarilei lui Bashar Al Assad (AICI).

Toti oamenii presedintelui

Vadim Novinsky, 51 de ani, a fost ales parlamentar, in 2013, intr-o circumscriptie din Sevastopol, importantul port din Crimeea, teatrul actualului conflict ruso - ucrainean. Nascut in Rusia, Novinskiy a candidat independent, dupa ce a primit cetatenia ucraineana de la Victor Ianukovici, pentru "merite deosebite". Ca parlamentar, oligarhul, cu o avere de 1,9 miliarde de euro, a trecut rapid in partidul lui Ianukovici si a militat pentru proiectul regional al lui Putin - Uniunea Euro Asiatica. Acest proiect a fost imbratisat de Ianukovici, in decembrie, dupa renuntarea brusca la negocierile pentru integrarea in Uniunea Europeana. A fost momentul care a declansat valul de proteste de la Kiev, in urma carora Ianukovici s-a refugiat in Rusia.

Andrey Klyamko, 53 de ani, a fost in ultimii douazeci de ani partenerul constant al lui Novinski, in Smart Group, fondat in 1995. De atunci, grupul din Kiev, s-a extins in comertul cu produse metalurgice, industria miniera, investitii si servicii financiare. Smart Group a intrat, in 2007, intr-un parteneriat startegic cu Rinat Ahtmetov, prin care si-au inclus activele, combinatele fuzionat pentru activitatile din minerit si metalurgie. Cei trei oligarhi au infiintat atunci holding-ul Metinvest BV Olanda, cu operatiuni in mai multe state europene. In noul holding, Klyamko si Novinsky au primit un sfert din actiuni, printr-o schema offshore. Principalul activ cu care cei doi au veni in asocierea cu Ahmetov a fost combinatul de imbunatatirea a minereului de fier Ingulets GOK din Krivoi Rog.

Rinat Ahmetov, 48 de ani. A primit pachetul majoritar in Metinvest BV, prin grupul sau System Capital Management (SCM). In ultimii ani, Forbes l-a cotat ca fiind cel mai bogat ucrainean, cu o avere de peste 12 miliarde de euro. Patronul echipei de fotbal Sahtior Donetk, a fost cel mai important sustinator al presedintelui Ianukovici. Companiile Metinvest BV si Metinvest International SA Geneva au avut legaturi cu afacerile lui Ianukovici jr. din Elvetia si, respectiv, Olanda. Mako Trading Elvetia, firma familiei Ianukovici, investigata de autoritatile elvetiene pentru spalare de bani, este condusa de un fost angajat al lui Ahmetov. In Olanda, Metinvest si Mako Holding au avut sediul la aceeasi adresa.

Citeste tot articolul pe Rise Project