Lantul de magazine de bricolaj bauMax, prezent si pe piata din Romania, ia in discutie retragerea din Europa de Est, a anuntat publicatia austriaca "Die Presse", transmite Novinite preluat de Agerpres. In 2012, pierderile grupului bauMax s-au dublat pana la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro in 2011, in principal din cauza rezultatelor slabe inregistrate in Romania (pierderi de 26 milioane de euro) si Turcia (pierderi de 14 milioane de euro).

Karlheinz Essl, fondatorul bauMax, a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa vanda renumita sa colectie de obiecte de arta statului austriac pentru 86 de milioane de euro. Colectia este compusa din peste 7.000 de obiecte de arta, inclusiv lucrari de Oskar Kokoschka, Franz West, Hermann Nitsch si Cindy Sherman.

Karlheinz Essl a precizat ca banii rezultati de pe urma vanzarii colectiei vor fi alocati pentru salvarea locurilor de munca din Austria, unde sunt 4.000 din cei 9.000 de angajati ai bauMax.

In schimb, care va fi soarta diviziilor bauMax din strainatate nu este clar.

"Operatiunile din fiecare tara vor fi revizuite. Am putea sa inchidem una sau doua divizii", a spus Karlheinz Essl pentru postul de televiziune ORF.

Reprezentantii bauMax au sugerat ca veniturile obtinute in urma vanzarii colectiei de arta ar putea acoperi costurile salvarii afacerii din Austria, dar ar putea sa nu fie suficiente pentru mentinerea diviziilor din Europa de Est.

In interviul citat de 'Die Presse', Karlheinz Essl a afirmat ca expansiunea bauMax in Europa de Est nu a fost realizata 'intr-un mod admisibil'. In Austria, bauMax are 66 de magazine unde lucreaza 4.000 din cei 9.000 de angajati ai companiei. In prezent, exista 66 de locatii bauMax in Austria, 24 in Cehia, 14 in Slovacia, 15 in Ungaria, patru in Slovenia, sapte in Croatia, 15 in Romania, opt in Bulgaria si sapte in Turcia.