Producatorul francez de ciment Lafarge si concurentul sau elvetian Holcim au prezentat luni un acord de fuziune care vizeaza crearea unui lider mondial al sectorului cimentului, si care va fi cotat la Paris si Zurich, angajandu-se totodata sa cedeze active pentru a obtine unda verde din partea arbitrilor concurentei, scrie AFP.

Operatiunea va lua forma unei oferte publice de schimb lansata de grupul elvetian Holcim, la o rata de o actiune Holcim pentru o actiune Lafarge, au precizat cele doua grupuri, intr-un comunicat comun, adaugand ca spera sa incheie tranzactia in primul semestru din 2015.

Noul grup provenit din aceasta "fuziune intre egali" va fi denumit "LafargeHolcim" si va fi condus de Wolfgang Reitzle (Holcim), viitor presedinte neexecutiv, si actualul director al Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni seful operational al noului grup. Consiliul de administratie va fi repartizat de maniera "echilibrata" intre cele doua societati, cu cate 7 reprezentanti pentru fiecare.

Daca operatiunea se incheie cu succes, va da nastere unui colos de necontestat in cadrul unui sector foarte fragmentat. Impreuna, Lafarge si Holcim au o cifra de afaceri de 32 de miliarde de euro, cu un profit (Ebitda) de 6,5 miliarde euro.

Cele doua grupuri au insa nevoie de aprobarea autoritatilor de reglementare, motiv pentru care au primis "o cesiune de active in cadrul unei optimizari strategice de portofoliu".

Doua treimi din cesiuni vor fi realizate in Europa. "Nu exista inchideri de uzine asociate direct cu aceasta tranzactie", a subliniat seful patron de Lafarge.

UPDATE Tranzacţia va fi structurată ca ofertă publică de schimb iniţiată de Holcim, cu o paritate de schimb de 1 acţiune Holcim pentru 1 acţiune Lafarge, se arata intr-un comunicat de presa.

  • "Acest proiect de fuziune este o oportunitate unică de a oferi clienţilor noştri valoare adăugată printr-o gamă mai largă de produse şi soluţii, mai inovatoare şi mai durabile, şi acţionarilor noştri randamente crescute. LafargeHolcim va fi excelent poziţionat pentru a  obţine beneficii din creşterea mondială, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările emergente, furnizând materiale care vor permite industriei construcţiilor să facă faţă provocărilor viitorului. Ambele companii pun pe primul plan clienţii şi dezvoltarea angajaţilor, asigurându-se astfel că noul grup poate oferi cele mai bune rezultate în ceea ce priveşte excelenţa operaţională", a declarat Rolf Soiron, actualul Preşedinte Holcim.
  • "Sunt mândru să deschid astăzi acest nou capitol în lunga istorie industrială a Grupului Lafarge, rezultat al angajamentului tuturor echipelor noastre de-a lungul timpului. Combinând experienţa noastră cu cea de la Holcim, prezenţa geografică complementară şi competenţele în materie de inovaţie, ne propunem să devenim cel mai avansat grup din  industria materialelor de construcţie, în beneficiul clienţilor noştri, al salariaţilor şi al acţionarilor. Sunt convins că această fuziune între egali va genera  o oportunitate unică pentru a crea rapid cea mai avansată platformă în industria noastră, cu sinergii deosebite. Deţinător de portofolii internaţionale de prim rang, cu o structură de bilanţ solidă şi o conducere echilibrată, noul grup va oferi creştere mai mare şi risc scăzut şi va crea, astfel, mai multă valoare. Am, de multă vreme, un respect profund pentru Holcim. Fuziunea între cele două grupuri cu puternice rădăcini europene ne va permite să păşim într-o nouă etapă a ambiţiei noastre de a contribui la  clădirea de oraşe mai bune, la scară globală, într-o manieră sustenabilă", a declarat la randul sau Bruno Lafont, Preşedinte Director General Lafarge.

Potrivit comunicatului, LafargeHolcim şi-ar consolida prezenţa în sectorul global al materialelor de construcţii, urmând să devină numărul 1 mondial în ciment, betoane şi agregate şi să aibă acces la noi oportunităţi de optimizare a producţiei şi reţelelor comerciale.

Productia noului Grup va fi repartizata în 90 de ţări de pe toate continentele. Nicio ţară va reprezenta mai mult de circa 10% din vânzările combinate ale noului grup.

LafargeHolcim va fi cotat la bursele de valori SIX din Zurich şi Euronext Paris şi va continua să îşi aibă sediul în Elveţia, urmând să se supună regulilor locale de guvernanţă, cu un Consiliu de Administraţie alcătuit dintr-un număr egal de administratori atât din Lafarge, cât şi din Holcim. În plus, funcţiile centrale ar fi repartizate în mod eficient între Franţa şi Elveţia. Preşedintele noului Consiliu de Administraţie ar fi Wolfgang Reitzle. Bruno Lafont, Preşedinte şi CEO al Lafarge, ar deveni CEO al noului grup şi membru al Consiliului de Administraţie. Thomas Aebischer, CFO Holcim, ar deveni CFO al noului Grup. Jean-Jacques Gauthier, CFO actual al Lafarge, ar deveni Chief Integration Officer al noului Grup. Noul Comitet Executiv ar fi format din membri ai managementului atât din Lafarge, cât şi din Holcim.

Pentru a asigura o bună derulare a fuziunii, va exista un comitet de integrare care va elabora un plan de integrare ce va fi implementat imediat după finalizarea tranzacţiei.

Bernard Fontana, CEO Holcim, va rămâne la conducerea Holcim până la finalizarea tranzacţiei şi va co-prezida comitetul de integrare. Fuziunea propusă ar permite optimizarea alocării capitalului, pe o suprafaţă geografică extinsă, contribuind astfel la îmbunătăţirea rentabilităţii capitalului angajat (ROCE), la generarea puternică de cashflow şi la un bilanţ robust, care îi va conferi forţă financiară. LafargeHolcim va menţine o politică de dividende atractivă.

Fuziunea propusă ar fi structurată ca o ofertă publică iniţiată de Holcim pentru toate acţiunile emise şi aflate în circulaţie ale Lafarge, pe baza unui raport de schimb 1 la 1, cu un acord de egalizare a dividendului pe acţiune între momentul anunţului şi momentul finalizării tranzacţiei. Fiecare acţionar Lafarge care îşi licitează acţiunile în cadrul ofertei de schimb ar primi un număr echivalent de acţiuni nou emise în cadrul Holcim. Oferta ar fi condiţionată de obţinerea de către Holcim a cel puţin 2/3 din acţiuni şi din drepturile de vot ale Lafarge, pe o bază complet diluată.

Fuziunea propusă este condiţionată, printre altele, de semnarea documentaţiei definitive, aprobarea acţionarilor Holcim şi obţinerea autorizaţiilor reglementare şi a altor aprobări care se impun în astfel de cazuri. Se preconizează că tranzacţia va fi încheiată până la finalul primului semestru din 2015, sub rezerva obţinerii aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare.

Părţile vor derula procedurile necesare de informare şi consultare a organismelor reprezentative ale angajaţilor din cadrul Lafarge şi Holcim cu privire la tranzacţia propusă, înainte de semnarea documentaţiei finale. Oferta de schimb ar urma să fie depusă la Autorité des Marchés Financiers (AMF) după obţinerea aprobărilor reglementare relevante şi s-ar supune avizării de către AMF în Franţa. Oferta de schimb nu va fi deschisă publicului în Statele Unite ale Americii sau în orice altă jurisdicţie, în afara Franţei, unde deschiderea ofertei trebuie autorizată.

Holcim este lider mondial în fabricarea şi distribuirea de ciment şi agregate (piatră spartă, pietriş şi nisip), precum şi în alte activităţi, inclusiv betoane, asfalt şi servicii conexe. Compania deţine participaţii majoritare şi minoritare în aproximativ 70 de ţări, pe toate continentele. În 2013, Holcim a înregistrat vânzări nete de peste 19,7 miliarde de franci elveţieni.

Lafarge este lider mondial în domeniul materialelor de construcţii. Lafarge are 64.000 de angajaţi în 62 de ţări şi a înregistrat vânzări de 15,2 miliarde euro în 2013.