Mai putin interesant pentru opinia publica, prin lipsa de spectaculozitate imediata, diferendul comercial dintre UE si Rusia a ajuns la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC ), dupa ce Moscova a refuzat sistematic sa reia importurile de carne de porc din tarile europene, importuri sistate in luna ianuarie, ca urmare a depistarii in padurile Letoniei si Poloniei a catorva mistreti bolnavi de pesta porcina africana (ASF).

Mistreti bolnavi, mormane de carne de porc stocate in halele frigorifice ale Uniunii Europene, responsabili din domeniul sanitar veterinar aruncandu-si acuze intre Moscova si Bruxelles. Situatia ar parea de domeniul derizoriului, daca nu ar fi vorba de aproape 1,5 miliarde de euro pe an, bani castigati de europeni din vanzarea carnii de porc pe piata rusa. Tari ca Germania, Danemarca, Olanda acopereau cu comertul de carne de porc in Rusia un sfert din exporturile lor extracomunitare.

Lovitura premeditata din partea Rusiei in contextul escaladarii conflictului geopolitic? Tinand cont ca embargoul a fost instituit in luna ianuarie, nu poate fi evaluat ca o contramasura directa a Moscovei la sanctiunile economice impuse de UE unor oficiali rusi, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, dar rezolvarea impasului comercial a devenit aproape imposibila dupa precipitarea evenimentelor din Crimeea si tensionarea relatiilor UE-Rusia la cote care i-au indreptatit pe analisti sa invoce un nou "Razboi Rece" intre cele doua entitati geopolitice.

Comisarii europeni acuza Rusia de "dublu standard"

UE a recunoscut prezenta mistretilor bolnavi de ASF pe teritoriul Letoniei si Poloniei, in zone, atentie, aflate la granita cu Belarus, dar acuza Moscova ca a instituit un embargou nedrept, abuziv, care incalca regulile OMC. Mai mult, Bruxellesul a asigurat ca autoritatile sanitar veterinare au luat masuri imediate pentru a stopa raspandirea ASF pe teritoriul european, iar fermele din majoritatea statelor europene beneficiaza de un sistem de protectie care nu ar fi trebuit sa motiveze un embargou total din partea Rusiei. Moscova, in schimb, nici nu a vrut sa auda, lansand chiar acuze ca, dimpotriva, europenii nu ar fi capabili sa gestioneze situatia.

Pesta porcina africana, boala care nu se transmite la om, dar circula cu efect decimator intre populatiile de porci domestici si porci salbatici, acolo unde controlul sanitar veterinar este scazut, a mai fost depistata in trecut in zona meridionala a Europei, in Italia, Sardinia sau Spania, dar noul val de pesta porcina africana isi are originea in zona Caucazului, primele cazuri fiind depistate in 2007, apoi s-a extins de la un an la altul spre Rusia europeana.

Oficiali europeni, chiar comisarul pentru comert, Karel de Gucht, acuza Rusia ca se confrunta la ea acasa cu ASF, ba chiar continua sa importe carne de porc din Belarus, tara unde boala a fost descoperita inca de anul trecut. "Dublu-standard", acuza de Gucht, ceea ce inseamna cu alte cuvinte "ipocrizie" din partea Rusiei.

Comisarul pentru Protectia Consumatorului, Toni Borg, de la instituirea embargoului de catre Rusia si pana in prezent a pledat constant pentru negocieri si gasirea unei solutii, dar apelurile sale au ramas fara rezultat, astfel incat, existand si un ton de exasperare in afirmatiile sale, a spus transant ca boala vine chiar din Rusia. Aceste afirmatii sunt sustinute de un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, dat publicitatii la sfarsitul lunii martie.

Traseul ASF

Potrivit raportului, ASF a fost confirmata in 2007 in Georgia. S-a raspandit apoi in Federatia Rusa, iar in 2012 a fost depistata in Ucraina, iar in 2013 in Belarus, in regiunea Grodno, in apropierea granitei cu Lituania, stat membru UE. Directia de propagare a virusului ASF este evidenta: de la Est spre Vest, dupa ce a traversat nestingherit teritoriul european al Federatiei Ruse, tara care a impus UE embargou pe importurile de carne de porc pentru a se proteja de ASF!

Raportul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara a ridicat riscul ASF in Caucaz si in Federatia Rusa de la moderat la inalt, dar riposta stiintifica a UE nu va schimba, desigur, termenii diferendului comercial dintre UE si Rusia, mingea de foc fiind aruncata acum in bratele OMC.

Embargoul ecomomic ca pedeapsa geopolitica

Arma comerciala pare sa fie utilizata fara rezerve de catre Moscova in relatia cu state care nu corespund asteptarilor sale geopolitice. Republica Moldova este una dintre victimele preferate. In trecut, a fost supusa embargoului pentru vinuri, iar de doua zile piata ruseasca s-a inchis si pentru carnea de porc provenita din fermele moldovenilor. Rusii i-au acuzat pe moldoveni ca nu au respectat regulile Uniunii Vamale, incercand sa comercializeze carne de porc provenita din Germania, tara care se afla deja sub embargou.

Sanctiunea vine pe fondul unei apropieri istorice intre Republica Moldova si UE. Inainte sa-si foloseasca soldatii, Rusia utilizeaza embargoul economic sau pretinde ca se reorienteaza catre alte piete, intrucat Rusia, in domeniul carnii de porc, depinde masiv de importuri. Moscova a facut deja o oferta Chinei, o delegatie urmand sa mearga sa inspecteze fermele chinezesti. Notam ca, recent, pe la sfarsitul lunii martie, au fost descoperite 100 de carcase de porc in descompunere, intr-un rau din provincia Jiangxi, fara ca autoritatile chineze sa ofere inca o explicatie oficiala!

Timp de 60 de zile, europenii si rusii se vor intalni pentru negocieri la Organizatia Mondiala a Comertului. Daca in acest interval, nu vor ajunge la un rezultat, litigiul va fi transat de catre un juriu al Organizatiei.