O initiativa legislativa depusa in Parlament care prevede ca jocurile de noroc de tip slot machine (n.red. pacanele) sa poata functiona legal doar in cazinouri si in cadrul agentiilor Loteriei Romane a starnit un conflict intre reprezentantii industriei de gambling si parlamentari. Initiativa legislativa este necesara, mai ales in conditiile in care 4% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 11 si 18 ani sunt dependenti de "pacanele", a declarat unul dintre inititori, deputatul PSD Sorin Iacoban, in cadrul dezbaterii "Piata jocurilor de noroc, in pericol" organizate de ziarul Bursa.

Initiatorii proiectului considera ca prin restrangerea numarului de locatii in care se regasesc aparatele slot machine ar putea ajuta la combaterea dependentei, in special a tinerilor, de jocurile de noroc de acest fel. Vezi documentele atasate.

In schimb, reprezentantii industriei de gambling sustin ca minorii nu acces in cazinouri si salile specializate, in timp ce in cadrul agentiilor LOTO nu exista programe din care sa reiasa ca acest tip de jocuri provoaca dependenta. Reprezentantii industriei mai spun ca limitarea numarului de locatii in care se gasesc "pacanele" ar putea duce la pierderea a circa 500 de milioane de euro la bugetul de stat si a unui numar de 40.000 de locuri de munca. In opinia acestora, o solutie ar putea fi limitarea operarii aparatelor de tip slot machine doar in sali de jocuri specializate, in care accesul se face pe baza unui act de identitate si unde sa fie amplasate camere video si alte sisteme pentru monitorizare.

In Romania sunt inregistrati 447 de organizatori de astfel de jocuri, existand licente pentru circa 70.000 de "pacanele" in peste 10.000 de sali de joc. Parlamentarii sustin ca in realitate functioneaza de trei ori mai multe astfel de masini.

Initiativa a fost depusa in Parlament pe 31 martie de catre 100 de parlamentari, in mare parte din PSD. Potrivit proiectului, "pacanelele" vor putea sa functioneze legal doar in cazinouri si in agentii ale Loteriei Romane, aceasta fiind o solutie pentru reducerea cazurile de ludomanie (dependenta de jocurile de noroc). Vezi detalii aici.