Intr-o scrisoare deschisa catre Google, publicata miercuri de Frankfurter Allgemeine Zeitung, seful Axel Springer, Mathias Dopfner, a acuzat Google ca a abuzat de o pozitie de monopol in economia digitala, a discriminat concurenta si a construit un "superstat" digital amenintand concurenta pe toate planurile. "Aceasta ameninta valorile noastre, ordinea sociala din toata lumea si chiar viitorul Europei", a declarat Dopfner.

Directorul executiv al celui mai mare editor de ziar din Europa, al carui portofoliu include cel mai bine vandut ziar din Europa, tabloidul Bild , dar si a ziarului de centru-dreapta Die Welt, a recunoscut ca propria sa companie este dependenta de Google, fapt care il sperie pe el, dar si pe alti editori, potrivit The Guardian.

"Angajatii Google sunt intotdeauna prietenosi cu noi si alte edituri, dar nu jucam pe un teren de egalitate. Cum am putea? Compania dumneavoastra este in toate componentele persoanele si profesionale ale cotidianului nostru: acasa, in masina, in robotica. Este o posibilitate mare, dar in acelasi timp si un pericol Google nu are nevoie de noi, dar noi avem nevoie de Google", mai spune acesta.

Dopfner a sustinut ca pararea despre Google a europenilor s-a schimbat destul de mult dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden anul trecut cand gigantul it a fost acuzat ca furniza serviciilor secrete americane date private din conturile de email ale utilizatorilor sai.

Seful Axel Springer a tinut sa precizeze ca nu vrea astfel sa loveasca in proiectele Google care intra in concurenta cu produsele sale, dar sustine ca nu i se pare normal ca gigantul american sa isi promoveze doar propriile produse pe internet inducand in eroare cititorii si sufocand concurenta.

Referindu-se la recenta achizitie de catre Google a producatorului de drone Titan Aerospace, Dopfner acuza compania ca planifica construirea unui "adevarat superstat digital".

Google a anuntat la mijlocul lunii aprilie ca va prelua compania americana Titan Aerospace care dezvolta mai multe drone solare ce pot sta in aer pana la cinci ani si ar putea fi ideale pentru furnizarea de internet in zonele foarte izolate. Acum cateva saptamani s-a anuntat pe surse ca si Facebook a fost interesata de Titan, insa cei de la Google au plusat mereu. Suma tranzactiei nua fost comunicata.