Gabriel Resources se pregateste sa ceara in fata unei curti internationale de arbitraj despagubiri de miliarde de dolari de la Romania, dupa ce incercarile de a obtine autorizarile pentru cea mai mare mina descoperita de aur din Europa nu au ajuns la niciun rezultat, scrie cotidianul canadian The Globe and Mail.

Potrivit acestui cotidian, care nu citeaza nicio sursa, compania se pregateste pentru acest caz, care va fi deschis, probabil, la Viena, in a doua jumatate a anului, si a inceput sa-si restranga activitatile din Romania, pentru a-si conserva lichiditatile. Aproximativ 400 de angajati, respectiv 80% din personalul filialei sale romanesti Rosia Montana Gold Corp. (RMGC), se afla in concediu, primind doar trei sferturi din salariu. Societatea a precizat ca acestia ar putea fi concediati in mai, "daca nu se inregistreaza niciun progres in proiect".

Gabriel a amenintat ca va da in judecata Romania in septembrie, cu daune de pana la 4 miliarde de dolari "pentru multiple incalcari ale tratatelor de investitii". La acel moment, al saselea director al Gabriel de la jumatatea anilor 1990, irlandezul Jonathan Henry, afirma ca neaprobarea proiectului va afecta intreaga Romanie. "Cazul nostru este foarte solid si vom face public faptul ca eforturile Romaniei de a atrage investitori straini vor suferi foarte mult".

Pregatirile pentru curtea de arbitraj arata ca amenintarile Gabriel sunt in vigoare, potrivit sursei citate. Compania nu a oferit detalii despre strategia sa si nu a precizat ce tratate de investitii va invoca. "Nu putem comenta despre niciun aspect al arbitrajului international pe care l-am putea declansa impotriva Romaniei", afirma miercuri purtatorul de cuvant al Gabriel, Bobby Morse.

Arbitrajul comercial international isi ia deciziile in spatele usilor inchise, este scurt ca procedura iar deciziile sale nu pot fi atacate.