Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Galati, ca in curand vor fi scoase pe bursa inca 15% din actiunile detinute de stat la compania care administreaza portul Constanta, companie care are atat participare privata, cat si din partea statului. Ponta a spus ca prin listarea pe bursa se vor indeplini mai multe criterii de performanta si va exista un management superior celui pe care l-a avut compania in ultimii 20 de ani, management asigurat de Ministerul Transporturilor. Premierul a mai spus ca sustine trecerea porturilor de la Dunare in administrarea locala, precizand ca in cazul portului Tulcea un proiect se afla in lucru si va fi adoptat in curand.

"La Constanta lucrurile sunt foarte clare, mai putin clare sunt pentru cei care fac politica si care au interese private si ilegale. In Constanta, de ani de zile, acolo este un grup mafiot care a fost sprijinit de fostul ministru al Transporturilor si actual presedinte. Facilitatile portuare sunt in domeniul public nu vor fi niciodata privatizate sau vandute. Compania care administreaza portul are in acest moment capital si participare atat din partea Guvernului, autoritati locale si privat, 20% este Fondul Proprietatea. Ideea noastra este de a scoate inca 15% pe bursa, astfel se pot respecta trei principii: transparenta - pentru ca orice societate listata la bursa respecta niste reguli de transparenta -, capital de investit - caci banii luati pe cei 15% nu vin la buget, ci raman in companie pentru investitii - si un management mai performant, superior a ceea ce s-a facut in ultimii 20 ani, asigurat de Ministerul Transporturilor", a afirmat Ponta, citat de Agerpres.

Victor Ponta mai a declarat, sambata, la Galati, ca sustine trecerea porturilor de la Dunare in administrarea locala, precizand ca in cazul portului Tulcea un proiect se afla in lucru si va fi adoptat in curand. El si-a exprimat increderea ca prin trecerea portului in administrarea Consiliului Judetean Tulcea acesta se va dezvolta prin accesarea de fonduri europene, proiect valabil si pentru celelalte porturi dunarene din tara, cu exceptia Galatiului si Brailei, unde operatiunile sunt private.

"Sustin aceasta idee. Portul Tulcea, care nu are o capacitate de dezvoltare in viitor si cred ca, fiind la CJ Tulcea, va putea sa acceseze fonduri europene. Vorbim si de celelalte porturi - cu exceptia Galatiului si Brailei - la Dunare care, printr-un management si o implicare din partea autoritatii locale si prin accesarea fndurilor prin proiecte europene - Strategia Dunarii, Programul Operational Regional - pot sa le dezvolte in continuare, sa le faca active", a declarat Ponta, potrivit Mediafax.

Primul ministru s-a aflat, sambata, la Galati, unde a efectuat o vizita de lucru la ArcelorMittal, a participat la Prefectura Galati la prezentarea proiectului ,Terminalul intermodal si conexiunile interioare ale Portului Galati, dar si la lansarea candidatilor pentru europarlamentare de la Sala Sporturilor.

Ponta a fost insotit de vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin si de ministrii Rovana Plumb, Eugen Teodorovici, Nicolae Banicioiu si Razvan Cotovelea.