Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de marti ca vrea sa fie luate masuri pentru stergerea datoriilor inregistrate la stat de catre companiile din industria de aparare. "Vreau ca prin masuri permise de legislatia europeana sa sprijinim si industria de aparare, sa putem sterge datorii istorice pe care nu vor putea oricum niciodata sa le platim", a spus Ponta. Ideea este mai veche, iar nivelul datoriilor in acest sector catre bugetul de stat se ridica la circa 1 miliard de lei.

  • UPDATE Guvernul a aprobat stergerea unor datorii printr-o ordonanta de urgenta. Prin actul normativ adoptat de Guvern sunt luate unele masuri pentru redresarea activitatii operatorilor economici cu capital integral de stat. Dintre acestea mentionam scutirea de la plata a obligatiilor datorate la data punerii in aplicare a prevederilor prezentului act normativ, precum si conversia creantelor bugetare in titluri de valoare, in conditiile legii, cu acordul expres, in scris, al creditorului care urmeaza sa primeasca titlurile de valoare emise, informeaza Guvernul printr-un comunicat de presa.

Ponta a dat de inteles ca un act normativ privind stergerea datoriilor in industria de aparare ar putea fi adoptat chiar marti. "Speram ca solutia pe care o vom gasi astazi va fi in concordanta cu legislatia europeana", a spus Ponta.

Companiile din industria de aparare se afla in subordinea Ministerului Economiei, iar acestea sunt: Romarm, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia, Avioane Craiova, IAR Brasov, IOR Bucuresti, Romaero si Constructii Aeronautice.

Stergerea datoriilor in industria de aparare a fost discutata si anul trecut.