​Investitiile noi realizate prin Programul national de dezvoltare locala nu vor mai avea nevoie de avizul Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, potrivit unei prevederi dintr-o Ordonanta de Urgenta publicata luni in Monitorul Oficial. Practic, Guvernul a eliminat un flitru existent in procesul de aprobare a investitiilor realizate la nivel local. Astfel, Ministerul Dezvoltarii va putea sa aprobe obiectivele de investitii si sumele alocate printr-un simplu ordin, dupa cum considera, fara a mai avea nevoie si de avizul Consiliului Tehnico-Economic. Ministrul Dezvoltarii este in acest moment Liviu Dragnea.

Liviu DragneaFoto: HotNews / DP

Mai exact, Ordonanta de Urgenta prevede abrogarea aliniatului 9 al articolului 9 din OUG 28/2013 privind aprobarea programului national de dezvoltare locala. Acest aliniat prevedea ca "Obiectivele de investiţii noi se avizează în Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice".

In conditiile in care celelalte prevederi raman in vigoare, potrivit OUG 29/2013, "Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice analizează propunerile transmise de către consiliile judeţene potrivit şi întocmeşte lista finală a obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în anul în curs, listă care se aprobă prin ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice".

De asemenea, "in limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice întocmeşte şi aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice repartizarea sumelor pentru program, pe judeţe, pe fiecare subprogram şi pe domenii specifice".

  • Cum motiveaza Guvernul urgenta actului normativ prin care elimina filtrele in aprobarea investitiilor la nivel local

"Se motiveaza prin necesitatea luarii unor masuri urgente care sa asigure un climat investitional atractiv pentru localitatile Romaniei, menit sa duca la cresterea numarului de locuri de munca, neadoptarea in regim de urgenta a Programului national de dezvoltare locala conducand pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vietii, necesare populatiei, in domeniul serviciilor publice, cu atat mai mult cu cat Romania s-a angajat ca pana in anul 2015 pentru sistemele de alimentare cu apa si pana in anul 2018 pentru sistemele de canalizare si statii de epurare sa asigure localitatilor din Romania conformarea la legislatia in domeniul mediului, in caz contrar putand fi declansata procedura de infringement", se arata in textul Ordonantei de Urgenta.

Potrivit acesteia, prin noua masura se elimina o bariera birocratica si este simplificat procesul de avizare a proiectele de investitii locale initiate de catre autoritatile locale.

Textul ordonantei mai motiveaza si prin faptul ca lucrarile de investitii finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala pot fi realizate doar in perioada primavara-toamna din cauza "intemperiilor din perioada de iarna".

Potrivit OUG, s-au luat in considerare si intarzierile cauzate de introducerea unei avizari suplimentare de catre Consiliul tehnico-economic a documentatiilor aprobate in prealabil de catre autoritatile locale.