Liga Navala a SUA a Consiliului din Romania a primit, vineri, un nou membru: Consiliul din Romania al US Navy League, fiind primul de acest fel din centrul si estul Europei. Cei prezenti la ceremonia de admitere oficiala in Liga Navala a SUA au vorbit despre interesul Statelor Unite fata de Romania. "SUA si Romania au un interes comun pentru libertatea pe mare, comert si securitate nationala", a declarat Duane Butcher, atasatul cu afaceri al Ambasadei SUA. La randul sau, consilierul prezidential Iulian Fota a spus ca pentru Romania nu exista parteneri mai buni decat SUA.

De altfel, Iulian Fota a tinut sa precizeze ca SUA se pot baza pe Romania cand va fi nevoie. "Cand veti avea nevoie de noi, vom fi acolo", a spus Fota.

De asemenea, James Offut, presedintele Ligii Navale a SUA, a spus ca aceasta admitere in Liga Navala a SUA se face intr-un moment potrivit, avand in vedere tensiunile in zona provocate de Rusia. "Avem o crestere a navelor noastre in Marea Neagra. Aceasta parte a lumii are o potentiala criza, astfel ca este o zona de interes pentru SUA", a spus James Offut.

Consiliul din Romania este o organizatie apolitica si are 27 de membri.

"Este o organizatie apolitica, membrii acesteia fiind experti in domeniul maritim. Rolul consiliului va fi al unei asociatii educationale, in sensul ca vom avea acces la experti din US Navy, pe care ii putem aduce aici pentru a tine prelegeri pe diverse teme, spre exemplu pirateria. In acelasi timp, vom putea sa trimitem si noi experti, pentru diverse subiecte din acest domeniu", a declarat Teodor Patrichi, presedintele Consiliului Roman al Ligii Navale.

Fondata in 1902, Liga Navala a SUA este o organizatie cu peste 60.000 de membri si 270 de consilii la nivel mondial, care promoveaza politicile militare americane. Pe teritoriul american, beneficiarii analizelor furnizate de Liga Navala sunt Congresul SUA si institutii din zona sigurantei nationale.