Gigantul petrolier din SUA Chevron se retrage din Bulgaria, a anuntat expertul de energie Ilian Vasilev, fost ambasador bulgar la Moscova. Retragerea a fost confirmata si de ziarul Capital care citeaza doua surse indepedente. Decizia nu este nicio surpriza pentru ca, dupa anul 2011, compania nu a mai avut nicio activitate la sud de Dunare, scrie Agerpres.

In vara anului 2011, guvernul conservator al premierului Boiko Borisov a acordat companiei Chevron dreptul de a face prospectiuni legate de zacamintele de gaze de sist din nord-estul tarii, dar in urma unor proteste de amploare, autoritatile au decis sa-si revizuiasca decizia, impunand un moratoriu total care interzice explorarea si exploatarea de gaze si titei prin fracturarea hidraulica cu apa sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari.

Nici guvernul socialist investit in anul 2013 nu a dat niciun semn ca ar putea renunta la acest moratoriu.

"Nici o companie respectabila nu-si poate permite sa piarda bani in conditiile in care autoritatile bulgare se dovedesc complet neinteresate de una dintre putinele posibilitati pentru exploatarea de gaze si titei pe teritoriul tarii", comenteaza Vasilev in blogul sau.

In opinia sa, spre deosebire de alte companii, Chevron nu a putut sa-si permita o 'abordare balcanica' aplicand metodele cunoscute pentru motivarea politicienilor si functionarilor de stat.

Chevron oferise statului bulgar 30 milioane euro pentru explorarea unui bloc cu suprafata de 4.398 kilometri patrati in nord-estul tarii. Ministrul economiei si energiei de atunci, Traicio Traikov, a spus ca gigantul ofera si un program de lucru la o valoare de 50 milioane de euro.

Potrivit datelor Agentiei americane pentru informatii in energie, Bulgaria are zacaminte de gaze de sist care se ridica la 481 miliarde de metri cubi si de inca 200 milioane de barele de titei.

Dupa retragerea din Bulgaria, Chevron isi va continua proiectele in Romania si Polonia, precizeaza Vasilev in blogul sau.