Guvernul SUA a atribuit un contract in valoare de 33,6 milioane de dolari firmei turcesti Zafer Taahhut Insaat ve Ticaret A.S. pentru lucrari de constructie la baza Deveselu, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.

Contractul atribuit de Corpul de Ingineri al Armatei americane in Europa are ca obiectiv construirea unei cladiri cu doua etaje in care vor fi amenajate mai multe incaperi si o cantina, un depozit, o unitate medicala, un punct de control la intrarea in baza si alte facilitati, citeaza Mediafax.

Totodata, vor fi construite mai multe drumuri asfaltate si parcari.

Firma castigatoare va efectua lucrari de instalatii electrice, apa si canalizare, va realiza sistemul de protectie impotriva incendiilor si cel de alarma, precum si sistemul de telecomunicatii si de gestionare a informatiilor.

Acesta este cel de-al patrulea contract atribuit de Guvernul SUA in cadrul lucrarilor de la Deveselu.

Primul contract in valoare de 3,3 milioane de dolari a fost atribuit in decembrie 2012 firmei romanesti SC Glacial PROD SRL, din Ilfov, pentru construirea facilitatilor provizorii. In martie 2013, firma americana Exelis Systems Corporation a castigat un contract pe o durata de 31 de luni, in valoare de 5,7 milioane de dolari, pentru servicii de mentenanta si utilitati. Cel mai mare contract, de 134 milioane de dolari, a fost adjudecat, in iulie 2013, de firma Kellogg, Brown & Root Services.

"Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul in Arlington (Virginia, est), a obtinut un contract ferm cu pret fix (...) in valoare maxima de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea si construirea unui sistem de aparare antiracheta la Deveselu, in Romania", a anuntat, la 12 iulie 2013, Pentagonul pe site-ul sau.

"Lucrarile vor fi efectuate in Romania si la Morrestown, in New Jersey (nord-est)", a precizat Pentagonul in acest anunt, mentionand ca "o combinatie de fonduri pentru constructii militare din exercitiul financiar pe 2013 si fonduri din exercitiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare si inginerie in valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate" in acest sens.

Statele Unite au alocat, in bugetul pe 2014, 80 de milioane de dolari pentru constructiile militare de la baza Deveselu, potrivit bugetului Pentagonului.

Aceasta suma se adauga celor 20,8 milioane de dolari care au fost alocate in anul fiscal 2013.

Pentagonul a cerut o alocare de 85 de milioane de dolari dar Congresul a aprobat doar 80 de milioane de dolari.

Ceremonia de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea antiracheta de la Baza Militara Deveselu a avut loc la 28 octombrie 2013, in aplicarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania din 13 septembrie 2011.

Romania a acceptat instalarea pe teritoriul sau a acestei baze, in cadrul scutului american antiracheta in Europa, in septembrie 2011. Baza ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare si in ea vor fi stationati aproximativ 200 de militari si tehnicieni americani.

Scutul antiracheta de la Deveselu urmeaza sa fie operational incepand cu 2015.