Pana pe 6 iunie, potentialii investitori trebuie sa depuna oferte pentru preluarea combinatului Oltchim, insa pana acum nu au aparut semnale privind un succes al privatizarii. Dar pentru ministrul economiei, Constantin Nita, acest lucru nu ar fi o problema. "Daca privatizarea nu reuseste pe 6 iunie, vom reusi alta data", a declarat Constantin Nita, in cadrul conferintei Energy Investors Summit.

Acesta sustine ca in ciuda amanarilor repetate ale privatizarii, Oltchim nu va fi inchis niciodata. "Tot primesc semnale ca Oltchim trebuie inchis. Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim". Potrivit acestuia, este nevoie de o restructurare a companiei pentru a nu mai fi pe pierderi. "Daca nu vor fi oferte termenul va fi amanat pentru repornirea unor linii", a precizat Nita.

"Este important sa nu mai faca pierderi si sa gasim finantare pentru repunerea in functiune a unor linii de productie. Sunt investitori care doresc sa preia Oltchim la pachet cu Arpechim. Ne aflam in negocieri cu Petrom pentru acest lucru", a mai spus Nita.

Termenul anterior de depunere de oferte a fost 28 martie, insa atunci niciun investitor nu s-a angajat sa cumpere actiunile detinute de Oltchim SA la Oltchim SPV. La sfarsitul lunii ianuarie 2014 a mai avut loc o amanare a depunerii de oferte. Atunci, administratorii judiciari au decis prelungirea termenului de depunere a ofertelor angajante de la 31 ianuarie la 28 martie 2014.

In luna martie s-au aratat cativa investitori interesati, insa niciunul nu a depus oferta angajanta. Investitorii interesati au fost un consortiu chinez format din Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum, omul de afaceri Stefan Vuza care detine Chimcomplex Borzesti, SIF Transilvania si un fond de investitii elvetian.

Reamintim ca Oltchim se afla in insolventa incepand cu 30 ianuarie 2013. Strategia de reorganizare judiciara propusa de consortiul de administratori judiciari a presupus crearea unei societati comerciale noi, respectiv Oltchim SPV, precum si procedura de selectie a ofertei angajante in vederea achizitiei partilor sociale ale Oltcim SPV. Oltchim SPV ar trebui sa preia activele viabile de la Oltchim SA, insa nu este clar care sunt aceste active viabile.

O tentativa de privatizare a Oltchim esuat in septembrie 2012, iar de atunci statul tot cauta solutii sa mentina combinatul in activitate.