Chiar stim ce vin bem? Cum ne dam seama daca vinul cumparat isi merita banii? Ce face piata de vinuri romaneasca? Intalnire online cu Catalin Paduraru si Florin Bejan

de L.P.     HotNews
Marţi, 10 iunie 2014, 13:03 Economie | Companii

Florin Bejan si Catalin Paduraru
Foto: Arhiva personala
Cumparati vinuri online? Alegeti restaurantul si in functie de lista de vinuri? Credeti ca vinul romanesc ar trebui sa faca parte din brandul de tara, daca tot tot suntem intre primii 15 producatori mondiali si si intre primii consumatori europeni? Care sunt problemele pietei de vin si ale producatorilor de vin din Romania? Fondurile europene pentru viticultura au fost singurele accesate de Romania integral, se vor suplimenta oare? Cum e segmentata piata?

La sfarsitul lunii mai, in Bucuresti, a avut loc un mare concurs de vinuri, numit IWBC, adica International Wine Contest Bucharest, care a reunit 19 tari, 170 de producatori participanti (fie direct, fie prin intermediul importatorilor), dintre care 56 romani. Practic, a fost un concurs de "Grand Slam" pentru aceasta regiune a Europei. Concursul a devoalat foarte bine ce se intampla acum pe piata de vinuri romaneasca si in productia de vin. Vom vorbi cu Florin Bejan, CEO al companiei Vinexpert, si cu Catalin Paduraru,"arbitru de vin", reprezentant al Romaniei la OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului).

Pana acum vreo sapte-opt ani vinul romanesc nu era competitiv pe pietele internationale. Bulgarii, de pilda, stateau cu mult mai bine ca noi. Vinul romanesc era de slaba calitate, productia redusa. De atunci insa lucrurile au intrat intr-o schimbare accelerata. S-a dezvoltat piata, a crescut productia, consumul, iar consumatorii romani au devenit mai sofisticati si mai buni cunoscatori intr-ale vinului. Pentru ca, trebuie lamurit, vinul este un produs ce trebuie cunoscut si inteles, asa cum intelegi muzica clasica, treptat si nesfarsit.

I-am invitat pe doi dintre cei mai buni cunoscatori ai pietei de vinuri din Romania, Florin Bejan si Catalin Paduraru pentru a arunca o privire asupra pietei si productiei de vin in tara, dar si asupra pietei internationale si a felului cum se pozitioneaza vinul romanesc. Cum a evoluat vanzarea online de vinuri si cum se segmenteza acum piata? Care sunt tendintele in consumul de vin si cum alegem vinul, ce inseamna un vin premium si super premium?

 

Florin Bejan este CEO al companiei Vinexpert. Catalin Paduraru este “arbitru de vin”, reprezentant al Romaniei la OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului)

  • Intalnirea s-a incheiat


Citeste mai multe despre   












Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ca voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

13092 vizualizari

  • Pret produse Vinexpert (Marţi, 10 iunie 2014, 14:19)

    Adin [anonim]

    Domnule Bejan,

    M-am uitat acum pe site-ul Vinexpert. Crama Oprisor La Cetate Feteasca Neagra e listat la pretul de 57 RON. In orice supermarket il gasesc la 40-45 RON.

    Dog Point - Pinot Noir e listat la 185 RON. Pretul la magazinele online din strainate e in jur de 100-120 RON.

    La asta se adauga si costurile de transport, daca nu cumpar de mai mult de 500 RON.

    Cum se justifica adaosurile comerciale enorme, cu atat mai mult cu cat vorbim de comert online, care implica mult mai putine costuri decat cel clasic? De ce ar vrea cineva sa cumpere de la Vinexpert?
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:42)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adin

      Stimate domn, in primul rand este de apreciat interesul si efortul dvs de a face acest mic research. Intuitia imi spune ca sunteti mai mult decat un iubitor de vin.

      Am sa incep prin a va raspunde la ultima intrebare, aparent retorica: clientii nostri doresc sa cumpere de la Vinexpert datorita increderii bazate pe 15 ani de selectii corecte in retail si 8 ani de servicii online de calitate buna.
      Pot alege dintr-o selectie care acopera toate zonele reprezentative ale lumii si ale tarii noastre, cu vinuri premiate chiar si in plaja de sub 30 de lei.

      Observatia legata de adaosuri enorme nu este una corecta si va raspund pe scurt:in ceea ce priveste La Cetate, este o mica confuzie. Vinexpert a promovat online gama La Cetate Miracol (din nefericire retrasa in prezent de catre producator, desi de o calitate deosebita). Aceasta era listata intr-adevar cu 57 de lei, La Cetate fiind o gama mai ieftina. In magazinele fizice coexistau ambele game, evident la preturi diferite.

      In ceea ce priveste Dog Point, am verificat si noi diverse magazine online. Apar evident preturi extrem de diferite. De pilda cel mai ieftin era intr-adevar in jur de 100 de ron dar de precizat ca era o oferta speciala.Vom aveasi noi o promotie speciala pe Noua Zeelanda, va invitam cu drag sa cumparati atunci.

      Cele mai bune preturi sunt pe site-urile anglo-saxone dar este firesc. Volumele de vinuri din Noua Zeelanda pe aceste piete este unul important, sunt piete tinta, traditionale iar pretul la care se exporta este diferit fata de cel pentru piata noastra (din nefericire).
    • r2 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:42)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adin

      In ceea ce priveste piata romaneasca, aceste vinuri sunt produse de super nisa, avem volume foarte mici, rotatie lenta.
      Ca atare preturile de logistica, depozitare si restul de costuri aferente per sticla sunt ridicate. Inutil sa precizez ca in aceste conditii nu putem avea preturile de pe pietele respective.

      Cu toate aceasta am dorit sa dam ocazia celor ce iubesc aceste vinuri sa le deguste.
      Chiar si in aceste conditii, va rog sa comandati o sticla de vin in afara si dupa toate taxele si costurile aferente veti ajunge sa faceti o achizitie mai scumpa decat varianta oferita de noi.
  • Promovarea vinurilor (Marţi, 10 iunie 2014, 15:28)

    Adrian L. [anonim]

    Buna ziua,

    Am cateva intrebari pentru dumneavoastra:

    a)Cum incurajeaza statul roman exportul de vinuri romanesti?

    b) Vinul ar putea fi folosit in turism, si cu toate astea infrastructura nu permite dezvoltarea acestui segment. Sunt foarte putine excursii adresate pasionatilor de vin. Nu credeti ca daca s-ar intensifica turismul viticol, mult mai multi romani ar fi interesati sa lase bautura ieftina pentru cea de calitate, cum sunt vinurile premium? Ati incercat sa lucrati cu agentii de turism, autoritatile statului pentru dezvoltarea acestui segment?

    c) Inteleg ca pe vremea comunistilor, vinul se facea de proasta calitate (ma refer la Pinot noir, era amestecat cu cola, apa, zahar etc pentru a face norma impusa de partid); se incearca o "spalare" a reputatiei vinurilor romanesti?

    Nu cred ca vinul premium trebuie sa fie ieftin, dar ar trebui sa fie mai usor de procurat. In hipermarketuri gasesti cu greu vin bun pentru ca producatorii se feresc sa-l distribuie prin aceste retele (depozitarea necorespunzatoare afecteaza calitatea bauturii). In cazul acesta ar trebui deschise mai multe magazine specializate in vinuri. Vinexpert cred ca are patru magazine in Bucuresti, mi se par cam putine, iar livrarea prin curier poate costa uneori mai mult decat vinul. Ar trebui rezolvata problema asta.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:53)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian L.

      a) Ca participant la multe targuri internationale va pot raspunde ca statul nostru nu incurajeaza suficient exportul de vinuri. Prezenta vinurilor noastre in astfel de ocazii este destul de stearsa.

      b) Turismul viniviticol ar trebui sa fie o directie prioritarain strategia nationala in domeniu. Ar putea promova mai bine vinurile si intern darsi pentru turistii straini. Ocazional am fost onorat astfel de solicitari din partea unor iubitori de vin, organizand trasee sau degustari cu unele crame romanesti. Totusi, nu este domeniul nostru de activitate, am putea furniza doar suport pentru astfel de activitati.

      c) Si noi ne-am dori sa deschidem mai multe locatii dar piata premium actuala este inca limitata. De aceea am inceput un proiect special impreuna cu producatorii romani de top in vederea educarii consumului de vin de mare calitate. Migrarea unui numar de consumatori in aceasta zona va incuraja si comerciantii specializati.
  • cateva intrebari (Marţi, 10 iunie 2014, 15:29)

    Mircea Crisan [anonim]

    1. Credeti ca "vinul este un produs ce trebuie cunoscut si inteles, asa cum intelegi muzica clasica, treptat si nesfarsit"? Asta ar insemna ca vinul este doar pentru elite si i-ar ingusta foarte mult piata. Nu credeti gustul ar trebui sa fie mai important decat povestea? Cat de onest este un comerciant care vinde mai mult o poveste?
    2. Apreciez f. mult saltul calitativ al vinului romanesc, insa va intreb daca nu vi se pare ca a devenit cam prea scump. Cand spun asta fac comparatie cu produse de acelasi nivel calitativ din diverse alte zone ale lumii care ajung la noi pe piata.
    3. Nu cred in povestile fantastice despre vin. Cred insa in cele adevarate. Mi-ar placea sa exsite o asociatie cu mare prestigiu care sa faca o descriere cat mai corecta si detaliata a fiecarui produs si sa impuna un anumit standard de prezentare tehnica (pe care unii producatori il au). Credeti ca este posibil?
    4. Cum credeti ca ar trebui procedat pentru a stimula degustarile de vin? In marile centre comerciale (se mai intampla ocazional si limitat), in magazinele specializate (la fel) sau in locarurile specializate (unde oferta este la fel, limitata)? Cu totul alta incredere ai intr-un vin pe care il cumperi dupa ce l-ai gustat. Sau, ca sa nu risti cumperi un vin pe care deja il cunosti chiar daca degustand ai putea prefera un altul.
    5. credeti ca ar putea exista o informatie centralizata, de mare incredere, cu toti producatorii care fac vinuri corecte? S-ar putea ajunge ca producatorii sa-si doreasca sa fie pe aceasta lista si sa fie dispusi la toata transparenta necesara?
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:21)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Crisan

      nu exista o cunoastere "fast" pentru niciun domeniu de activitate. a cunoaste povestea unui vin, valorile acorporale, nu inseamna, in niciun caz, distantarea de proprietatile intrinseci ale acestuia. o modalitate obiectiva de evaluare este si IWCB, concurs desfasurat "in orb", cu jurati de specialitate, din tara si strainatate.
      • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:55)

        Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin Paduraru

        mai e ceva. Proiectul de infiintare a Muzeului National al Viei si Vinului se dovedeste, in continuare, unul de stricta necesitate.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:08)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Crisan

      Vinul este parte a culturii nationale dar si personale. Ca atare are sens sa ne educam in acest sens.
      Vinurile bune au de regula si o poveste in spate: traditie, inovatie, sacrificii, etc. Ele merita spuse si nu fac decat sa completeze experienta. Dar povestea trebuie sustinuta de calitate.

      In ceea ce priveste saltul calitativ al vinurilor romanesti, acesta este semnificativ. In discutiile cu producatorii seriosi am abordat si noi problema pretului la vin. Ar fi bine sa fie mai accesibile. Credem ca timpul va ajusta acest aspect.
      Exista "tigrii" in domeniu: Chile, Argentina, Languedoc, etc dar sunt aspecte legate si de conditiile naturale, suportul si strategiile guvernamentale favorabile si altele.

      Actul de a aprecia un vin tine de pregatire, experienta personala si de dorinta de a te instrui putin. Exista site-uri specializate, reviste de mare prestigiu, concursuri internationale, mari critici de vin. Dar sfatul meu este sa vedeti opiniile acestea despre unele vinuri insa sa le treceti mereu prin filtrul dvs.Nu poate si nu e bine sa existe o singura instanta in acest sens.

      Vinexpert organizeaza zeci de degustari anual cu parteneri interni si externi. Cat mai multi comercianti ar trebui sa faca acest lucru, cu teme adecvate si la calitatea cea mai buna, comentate de buni profesionisti.
  • continuare (Marţi, 10 iunie 2014, 15:41)

    Mircea Crisan [anonim]

    6. Avand in vedere ca nu avem inca o buna cunostere a producatorilor si a produselor lor de catre marea masa de potentiali consumatori, precum si faptul ca inca exista o mare confuzie legate de produse si gusturi, nu credeti ca ar putea fi promovate intens catre acesti consumatori, o anumita categorie de vinuri corecte, din gamele primare, pe cateva genuri mari de gusturi? Eu am facut si fac asta cu succes de cate ori am ocazia. Identific gusturile persoanelor cu care interactionez si alaturi de care se intampla sa ne dorim sa bem vin si le recomand un alt produs decat cel "clasic", cunoscut, si aproape de fiecare data acele persoane constata cu surprindere ca exista si ceva mai bun sau mult mai bun, care nu este neaparat si mai scump sau mult mai scump. Cu acesta ocazie am putut constata ca saltul calitativ de la un nivel foarte jos este relativ usor de facut. Din pacate exista si acum cateva etichete "anticé" care vand inca bine. Consumatorii acestor tipuri de produse sunt cel mai usor de schimbat si sunt extrem de mirati atunci cand constata ca exista si o oferta mult mai buna pe care insa nu o gasesti prea usor.
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:45)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Crisan

      sper ca, pana la sfarsitul acestui an, sa realizez un vis mai vechi de-al meu, tiparirea unei monografii complete a TUTUROR cramelor romanesti.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:11)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Crisan

      Nu pot vorbi pentru toti comerciantii, dar va asigur ca in general, comerciantii specializati, cu traditie nu-si permit sa va recomande vinuri de calitate inferioara. Pe de alta parte, vanzarea asistata de un specialist este o experienta si mai sigura si mai frumoasa. Loteria de alege etichete mai mult sau mai putin cunoscute de pe un raft este mai riscanta.
  • Recomandare (Marţi, 10 iunie 2014, 16:08)

    maxi rodrigues [utilizator]

    Stimati domni,

    Imi puteti recomanda un vin rosu romanesc pe care sa il iau din Romania si sa ma mandresc cu el colegilor mei din strainatate? Eventual cu un pret rezonabil, ca la preturi mari banuiesc ca este relativ usor de gasit ceva bun.
    Comparabil cu vinurile straine (Australia, Chile), in aceeasi gama de pret (pana in 10 euro, sa zic), vinurile romanesti imi par pentru moment proaste. Asta a fost pe incercate si m-am facut un pic de ras fata de colegii mei carora le spusesem ce vinuri bune sunt in Romania :)
    Sau poate nu stiu eu sa le aleg pe cele bune?
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:16)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui maxi rodrigues

      Nu ar fi corect sa va fac o astfel de recomandare cu directie catre un producator sau altul.
      Dar in locul dvs as alege dintre vinurile romanesti cu rezultate bune la concursuri gen IWC Bucuresti.
      Sunt vinuri in jur de 10 EUR absolut decente.
      Sunt si crame mici cu rezultate deosebite si mare grija pentru procesul de vinificare.
  • un vin sub 25 de lei poate fi un vin foarte bun? (Marţi, 10 iunie 2014, 17:07)

    MariusP [anonim]

    Un vin al carui pret de vanzare e in zona a 25 de lei, poate fi un vin foarte bun? Nu vreau sa fac reclama, sa spun un nume de vin romanesc la banii astia, dar am gasit un vin absolut excelent in jurul acestei sume. Chiar mai multe vinuri romanesti foarte foarte bune pe la banii astia. E OK ce spun aici sau ma insel eu? Cu alte cuvinte, trebuie sa fie scump ca sa fie excelent? Foarte bun?

    Multumesc.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:19)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui MariusP

      Nu trebuie sa fie neaparat scump ca sa fie excelent. Dar marturisesc ca vinurile foarte reusite din tara noastra sunt de obicei ceva mai scumpe de 25 lei.
  • Sulfitii din vinuri (Marţi, 10 iunie 2014, 17:42)

    George Marius [anonim]

    Avand in vedere sulfitii din toate vinurile, despre care se spune ca sunt cancerigeni, care este cantitatea de vin si care ar fi frecventa optima pentru a nu avea probleme de sanatate. Si, de asemenea, este adevarat ca vinul romanesc are o cantitate mai mare de sulfiti decat cel strain, care este mult mai controlat?

    Cu stima.
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:27)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Marius

      cantitatea de sulfiti este invers proportionala cu calitatea materiei prime, strugurele. tehnologiile moderne sunt concentrate pe protejarea strugurelui, a mustului, astfel incat, un producator de tinuta, foloseste cantitati mult mai mici de sulfiti fata de un producator care isi obtine vinul in crama traditionala, de la tara...
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:22)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Marius

      Cantitatea optima este cea recomdata de medici, nu de selectioneri sau critici de vin.
      Dar atentie, nu sulfitii sunt marele pericol. E important ca vinurile sa fie corect realizate, din struguri de caliate, fara corectii chimice si alte interventii nefericite si excesive.
  • Structura prețului în UE și la noi (Marţi, 10 iunie 2014, 19:05)

    Furnicuta [utilizator]

    1. Într-o discuție foarte aprinsă aici http://forum.softpedia.com/topic/849346-de-unde-cumparam-vin-adevarat/page__st__1044 s-a spus că în UE pot fi obținute vinuri corecte îmbuteliate la 8-9 lei sticla. Aș vrea să știu dacă afirmația de acolo este reală și, eventual, dacă puteți prezenta o structură a prețului unei astfel de sticle de vin.
    2. Este posibil ca acest preț să fie unul real, pe costuri reale de producție/îmbuteliere sau este rezultatul unor subvenții din partea statului, respectiv compensarea unor costuri din alte game de vinuri ale aceluiași producător? Adică, să scadă la o gamă de consum, dar să aibe prețuri mai mari la alte game de calitate mai bună.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:27)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Furnicuta

      Cu tot respectul, chiar si in tari cu mare eficienta in costurile de productie cum ar fi Chile de pilda, e greu de obtinut acest cost.

      Exista in anumite tari practica subventiei si unii producatori aleg sa-si favorizeze anumite game din motive strict de marketing. Dar in UE este mai greu.
  • Aplicare legislație (Marţi, 10 iunie 2014, 19:12)

    Furnicuta [utilizator]

    Am informații certe că țara noastră are peste 50% din suprafața viticolă ocupată de vii hibride. De asemenea, este de notorietate că în Vrancea se falsifică la greu vinul. Întrebări:
    1. De ce nu se aplică Legea viei și vinului de către reprezentanții statului astfel încât să fie sancționați corespunzător cei care falsifică vinul?
    2. De ce nu se defrișează viile hibride?
    Știu, nu sunteți reprezentanți ai statului, dar poate știți mai multe decât noi.
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:30)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Furnicuta

      viile hibride sunt inlocuite cu vii nobile.vinul obtinut din hibrizi este interzis la comercializare. faptul ca unii consumatori prefera sa achizitioneze vin la marginea drumului...chiar nu e treaba noastra. si, da, nu suntem reprezentanti ai statului. personal, am reprezentat Romania intr-o comisie stiintifica la OIV.
  • Piata de desfacere a vinurilor din Statele Unite (Marţi, 10 iunie 2014, 20:06)

    Ciprian Sufitchi [anonim]

    In Statele Unite vinurile romanesti sunt practic necunoscute. In magazinele gen supermarket nu am vazut vreodata un vin romanesc (dar am observat intr-o perioada vinuri din regiunea Baltica si din Republica Moldova), iar la magazinele specializate pe bauturi aloolice exista cel mult doua-trei sortimente de vinuri romanesti, si acelea fara vreun pedigree. Magazinele de larg consum distribuie vinuri americane, si din Argentina, Chile, Australia/Noua Zeelanda, Africa de Sud, Franta, Italia, Germania, Spania, Portugalia un pic Grecia si cam atat.
    Cum ar putea Vinexpert sa penetreze piata americana cu vinuri romanesti de calitate si la un pret competitiv? Eu sunt convins ca vinurile romanesti ar fi foarte bine primate si ar gasi un segment de piata unic.

    Multumesc,
    Ciprian Sufitchi
    PS - Safe! :)
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:36)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian Sufitchi

      Ce surpriza !!!

      Ma bucur sa primesc aceasta intrebare de la un vechi prieten "in exil".

      Safe, noi putem si chiar incercam sa-i consiliem pe producatorii nostri, avand in vedere experienta partenerilor pe care-i importam in Romania din tarile mentionate de tine.
      Pe scurt, e nevoie de o prezenta serioasa la marile targuri internationale, la concursuri de prestigiu care sa le legitimeze calitatea. Si mai mult accent pe originalitate.
      O sa fie greu sa-i batem de pilda pe australieni la Shiraz, dar cine ne impiedica sa amelioram permanent calitatea la Feteasca Neagra.
      Noi am prezentat la mari critici de vin de afara variante ale acestui soi si au fost impresionati. Mai mult nu putem face, e nevoie de mai multa unitate la nivelul producatorilor nostri si o strategie nationala adevarata pe vreo 20 de ani pentru a penetra mari piete, mature cum este cea din SUA de exemplu. Nu trebuie sa inventam roata...
  • ICW Bucuresti (Marţi, 10 iunie 2014, 22:39)

    Dan [anonim]

    Cum comentati urmatorul articol aparut pe blogul domnului Dan Micuda :
    http://www.provin.ro/2014/06/10/despre-iwcb-2014si-cateva-paradoxuri-tipic-autohtone/
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:31)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

      Un raspuns complet va fi postat, in cateva ore, pe grupurile de vin de pe FB si pe pagina IWCB.
  • Unde'i calitatea? (Miercuri, 11 iunie 2014, 0:25)

    GazarPro [anonim]

    Preturile vinurilor romanesti sunt excesive pt calitatea oferita.
    In Franta incepi sa ai un bun Sauvgnon Blanc, Riesling, Pinot Gris de la 5 Euro. Pt vinurile rosii se gasesc vinuri excelente (Crus Bourgeois, Grand Crus) din Medoc, Haut Medoc, St Emillion, etc de la 6-7 Euro de % ani vechime cel putin.
    IN RO nu'i normal sa afisezi un Merlot mediocru din 2011-122 la 40 -50 Roni sau mai mult din Segarcea, Oprisor, Vrancea.
    Sunt vinuri execrabile cu titluri pompoase (Prince Mircea, Matei) qui ne valent pas un clou.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:40)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui GazarPro

      In general, preturile la vinurile romanesti ar trebui sa fie ceva mai accesibile. Am abordat tema intr-un raspuns anterior.
      Cu acest lucru sunt de acord cu dvs.

      n schimb, de dragul adevarului, cred ca este cel putin dificil sa gasim la 5 Euro un Cru Burgeois si de-a dreptul imposibil sa gasim un Grand Cru la 7 EUR.
  • sintagme curioase (Miercuri, 11 iunie 2014, 10:02)

    IancuJianu [utilizator]

    Cum se admite pe piata sintagmele:
    "Busuioaca de Bohotin" din podgoria "Dealul Mare".
    Majoritatea "podgoriilor" sint prin preajma Bucurestilor, ca Domnesti, Glina sau Afumati, etc.
    Cineva facuse un calcul la cantitatea de vin romanesc vinduta pe piata prin 2002 si reiesea ca trebuia sa avem aproape toata tara cultivata cu vita de vie. Nu as putea sa dau un link acum, chiar nu mai pot localiza articolul.
    Mersi
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:35)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui IancuJianu

      nici mie nu imi place cum suna, cu toate acestea, soiul poate fi cultivat in orice areal viticol aprobat de ONVPV. sunt unele soiuri ca Busuioaca, Grasa, Zghihara de Husi, legate prin nume de anumite locuri. planta insa, poate face performanta si in allte zone ale tarii.
  • Dece (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:02)

    SRA [anonim]

    Dece vinurile unguresti sunt prezente in ELVETIA alaturi de celalnte din lume si cele romanesti NU ?

    In marile super marketurile din FRANTA, GERMANIA care sunt reprezentate si Romania nu exista reciprocitatea vinurilor romanesti, dece ?
    Lipsa de calitate sau nu sunt competitive la pret.

    In general cel mai bun vin imbuteliat din ROMANIA trebuie vandut la export max 1,5 Euro / butelie pentru a putea fi comercializat in continuare la un pret de max 10 Euro/butelie. Asa merg celelante, vinurile romanesti nu sunt raritati toate se apropie de vinul de tabla, diferenta o face sticla si etiqueta. Am gusta ALIGOTE ul de GRAMMA vin placut dar in tara este scump. in marile suprafete 30 RON / butelia, producatorul inseamna ca il vinde cu cel putin 10- 12 Ron /sticla. Cred ca poate sa-l vanda si mai jos, sa se cultive efectul respectului la vinul la sticla si n la cel varsat, etc... Va las posibilitatea sa ganditi global si sa faceti raspunsurile local. Merci
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:37)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

      lipsa de vocatie a romanilor ca exportatori este vizibila. nu ne ajuta nici brandul de tara prea mult. cu toate acestea, spre deosebire de unguri si bulgari, avem un consum intern destul de ridicat, care absoarbe cea mai mare parte a productiei autohtone.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:44)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

      Traim intr-o piata libera, nu se poate impune o formula de "reciprocitate".
      Depinde doar de noi sa avem o strategie de export si de ce nu, sa facem un brand national din vin.

      De acord cu aprecierile dvs legat de calitatea Aligote-ului mentionat dar sa stiti ca nu e crama mare, nu are productii ridicate si cred ca pretul este decent.
  • Intrebari (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:29)

    Dan Micuda [anonim]

    1. Cat de relevant si international este un concurs in care 70 % din probe sunt din Romania si din Republica Moldova si 40 % din juriu este compus din oenologii care au vinificat vinurile respective? Vorbesc despre IWCB.

    2. De ce in juriul de la IWCB nu au fost cooptati specialisti internationali cu calificare Master of Wine (MW), cea mai inalta calificare in domeniul vinului, asa cum au procedat bulgarii la concursul organizat de ei?

    3. Cat de competitiv este vinul romanesc pe pietele internationale in conditiile in care Romania exporta doar 2% din productia sa de vin?

    4. Ce impact poate avea IWCB pentru piata de la noi cand 90 % din vinurile punctate costa intre 5 si 10% din salariul minim pe economie fiind inaccesibile majoritatii consumatorilor romani?

    5. Ce parere aveti despre preturile practicate pe piata autohtona la vinurile romanesti in raport cu nivelul de calitate pe care il ofera fata de vinurile din import?
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:50)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Micuda

      pentru ca intrebarile de mai sus incorporeaza si inadvertente, va cer respectuos ragazul de posta, in foarte scurt timp, un raspuns mai larg. actualitatea celor de mai sus este evidenta si, de aceea, imi permit sa ma "intorc" la subiect putin mai tarziu. totusi, pentru un bun dialog, ar trebui studiat putin www.iwcb.ro. multumesc
  • 89 este anul zero al Romaniei viticole? (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:57)

    mihnea2012 [utilizator]

    De ce credeti ca 1989 este un an de referinta in prezentarea pe care o faceti? " Vinul romanesc era de slaba calitate, productia redusa. De atunci insa lucrurile au intrat intr-o schimbare accelerata. S-a dezvoltat piata, a crescut productia, consumul, iar consumatorii romani au devenit mai sofisticati si mai buni cunoscatori intr-ale vinului." Faptul ca producatorii de vin au renascut nu inseamna ca anterior comunismului Romania nu exista. este totusi o istorie a vinului pe aceste taramuri, nu s-a nascut acum, cand cand eventual ati intrat dumneavoastra in afaceri. Cultivati complexul de inferioritate al romanilor. Spunetine ceva despre istoria vinului in tarile romane: soiuri vechi, ce se mai cultiva actualmente, ce vinuri pot fi considerate traditionale? Multumesc.
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:39)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihnea2012

      sunt vinuri din colectiile Statiunilor de cercetari care fac cinste vitiviniculturii romanesti. culmea e ca, negand continuitatea, unii sunt "suparati" pe aceste vinuri.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:49)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihnea2012

      Nu cultivam cultul de inferioaritate dar ca sa progresam in aceasta industrie trebuie sa stim clar unde ne situam acum in comparatie cu alte tari producatoare.

      In timpul comunismului accentul a fost pe volum, nu neaparat pe calitate.

      Iar perioada 1989-2000 a fost una de regres in acest domeniu, cu mici exceptii.

      Dimpotriva, ar trebui sa ne bucuram de cresterea continua de calitate din ultimii ani.
  • depozitare si transport (Miercuri, 11 iunie 2014, 12:30)

    Mihai D> [anonim]

    Am ajuns sa cumpar vin online, pentru ca orice magazin de tip mini/super/hipermarket il vinde deja "gatit" (stocat vertical, la lumina si temperatura nepotrivita). Nefiind chiar atat de bun cunoscator, prima impresie a fost ca trebuie sa cumpar un vin mai scump ca sa fie "decent" (desi in Italia si Franta nu am avut problema asta). Negasind un vin decent nici peste 25 de lei sticla, mi-am zis ca alta trebuie sa fie problema.
    Nu mi s-a parut fezabil sa cumpar dintr-un magazin fizic specializat, pentru ca preturile erau in cel mai bun caz aceleasi, dar locatia nu era la indemana.
    In general, am ajuns sa comand cat mai multe produse alimentare online, din diverse motive (comoditate, pret, evitarea stocarii improprii).
    Cum comentati?
    • 1 (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:41)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai D>

      e o varianta buna. am introdus vanzarile online, atunci cand nimeni nu credea in ele. avand in vedere ca nu mai sunt implicat in niciun fel de afacere cu vinuri, las pe cei mai apropiati de realitatile actuale sa traga concluziile.
    • r (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:53)

      Florin Bejan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai D>

      Cumpararea online este o optiune din ce in ce mai ispititoare, mai ales cand aveti deja niste preferinte.
      Totusi este pacat sa va limitati la ceea ce cunoasteti deja foarte bine. Are sens sa mergeti si in retele specializate (nu neaparat Vinexpert) si sa cunoasteti noutati, sa participati la degustari. Ulterior va puteti largi gama de produse cumparate online si puteti profita si de o gama mai larga, in cunostinta de cauza.
  • Clasament personal (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:34)

    un dac [utilizator]

    1. Domnule Florin Bejan, as aprecia foarte mult parerea dvs personala despre raportul calitate pret pentru diferite tari. Adica, puteti lua un exemplu de calitate decenta si sa ne spuneti ce tari sunt ieftine si ce tari sunt scumpe, plus unde se situeaza Romania, raportat la aceeasi calitate (subiectiva, evident, dar cred ca este un barometru util). Sau puteti lua, de exemplu, pretul de 25 lei si sa ne spuneti ce tari au calitate si sub acest pret. Intre asta pentru ca am intalnit vinuri din Africa de Sud sau din Chile foarte bune, nemaivorbind de Bulgaria, la preturi decente. Sau exista vinuri moldovenesti care sunt mai scumpe decat te-ai astepta.

    2. Domnule Catalin Paduraru, ati intalnit vinuri bio bune? Credeti ca este o piata cu potential, chiar daca nu are traditie? Ar trebui sa fie mult mai scumpe?

    Multumesc frumos.
    • 2 (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:21)

      Catalin Paduraru [hotnews.ro] i-a raspuns lui un dac

      2. deocamdata, experienta mea cu vinurile "bio" nu mi-a adus foarte multe satisfactii. pot crede in idee, putem astepta vremuri mai bune.
  • nramasawmy@gmail.com (Miercuri, 11 iunie 2014, 15:20)

    nadia ramasawmy [anonim]

    Mie mi se pare ca vinurile bune si exceptionale romanesti au un pret normal pentru calitatea lor in strainatate.

    A pretinde sa gasiti vin excelent la 10 dolari si sub acest pret ar fi o bataie de joc pentru munca celor care produc aceste vinuri.

    Decat sa platesc o nimica toata in SUA (vanzator convingator si curiozitate) pentru un vin spumos de Panciu mai bine cheltuiesc cat trebuie pentru un Jidvei sau Cricova - livrate la Bucuresti - aduse de parinti cand vin in vizita .
    N-am reusit sa termin sticla de Panciu - care mi-a confirmat sa ma feresc de patrulaterul vinicol din acea zona.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version