Chiar stim ce vin bem? Cum ne dam seama daca vinul cumparat isi merita banii? Ce face piata de vinuri romaneasca? Intalnire online cu Catalin Paduraru si Florin Bejan

de L.P.     HotNews
Marţi, 10 iunie 2014, 13:03 Economie | Companii

Florin Bejan si Catalin Paduraru
Foto: Arhiva personala
Cumparati vinuri online? Alegeti restaurantul si in functie de lista de vinuri? Credeti ca vinul romanesc ar trebui sa faca parte din brandul de tara, daca tot tot suntem intre primii 15 producatori mondiali si si intre primii consumatori europeni? Care sunt problemele pietei de vin si ale producatorilor de vin din Romania? Fondurile europene pentru viticultura au fost singurele accesate de Romania integral, se vor suplimenta oare? Cum e segmentata piata?

La sfarsitul lunii mai, in Bucuresti, a avut loc un mare concurs de vinuri, numit IWBC, adica International Wine Contest Bucharest, care a reunit 19 tari, 170 de producatori participanti (fie direct, fie prin intermediul importatorilor), dintre care 56 romani. Practic, a fost un concurs de "Grand Slam" pentru aceasta regiune a Europei. Concursul a devoalat foarte bine ce se intampla acum pe piata de vinuri romaneasca si in productia de vin. Vom vorbi cu Florin Bejan, CEO al companiei Vinexpert, si cu Catalin Paduraru,"arbitru de vin", reprezentant al Romaniei la OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului).

Pana acum vreo sapte-opt ani vinul romanesc nu era competitiv pe pietele internationale. Bulgarii, de pilda, stateau cu mult mai bine ca noi. Vinul romanesc era de slaba calitate, productia redusa. De atunci insa lucrurile au intrat intr-o schimbare accelerata. S-a dezvoltat piata, a crescut productia, consumul, iar consumatorii romani au devenit mai sofisticati si mai buni cunoscatori intr-ale vinului. Pentru ca, trebuie lamurit, vinul este un produs ce trebuie cunoscut si inteles, asa cum intelegi muzica clasica, treptat si nesfarsit.

I-am invitat pe doi dintre cei mai buni cunoscatori ai pietei de vinuri din Romania, Florin Bejan si Catalin Paduraru pentru a arunca o privire asupra pietei si productiei de vin in tara, dar si asupra pietei internationale si a felului cum se pozitioneaza vinul romanesc. Cum a evoluat vanzarea online de vinuri si cum se segmenteza acum piata? Care sunt tendintele in consumul de vin si cum alegem vinul, ce inseamna un vin premium si super premium?

 

Florin Bejan este CEO al companiei Vinexpert. Catalin Paduraru este “arbitru de vin”, reprezentant al Romaniei la OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului)

  • Intalnirea s-a incheiat


Citeste mai multe despre   












Jurnal din Israel​

​FOTOGALERIE Tel Aviv: plaje, muzici si trupuri

Greu sa gasesti in lume un oras care petrece mai mult, care se odihneste mai seren. Un New York pe Malul Mediteranei, un colt de Europa sofisticata in Orientul Mijlociu, o destinatie de plaja excelenta, un oras in care noptile de distractie se continua si dupa ce se crapa de ziua. Oameni pe longboard-uri colorate coboara spre faleza orasului, de multe ori purtand doar o pereche de pantaloni scurti. Esti in inima civilizatiei est-mediteraneene, cu hedonismul ei milenar, cu cultul inca pastrat al corpurilor frumoase, cu o senzualitate subtila, dar neascunsa.

13115 vizualizari

  • Pret produse Vinexpert (Marţi, 10 iunie 2014, 14:19)

    Adin [anonim]

    Domnule Bejan,

    M-am uitat acum pe site-ul Vinexpert. Crama Oprisor La Cetate Feteasca Neagra e listat la pretul de 57 RON. In orice supermarket il gasesc la 40-45 RON.

    Dog Point - Pinot Noir e listat la 185 RON. Pretul la magazinele online din strainate e in jur de 100-120 RON.

    La asta se adauga si costurile de transport, daca nu cumpar de mai mult de 500 RON.

    Cum se justifica adaosurile comerciale enorme, cu atat mai mult cu cat vorbim de comert online, care implica mult mai putine costuri decat cel clasic? De ce ar vrea cineva sa cumpere de la Vinexpert?
      #showComment#showComment
  • Promovarea vinurilor (Marţi, 10 iunie 2014, 15:28)

    Adrian L. [anonim]

    Buna ziua,

    Am cateva intrebari pentru dumneavoastra:

    a)Cum incurajeaza statul roman exportul de vinuri romanesti?

    b) Vinul ar putea fi folosit in turism, si cu toate astea infrastructura nu permite dezvoltarea acestui segment. Sunt foarte putine excursii adresate pasionatilor de vin. Nu credeti ca daca s-ar intensifica turismul viticol, mult mai multi romani ar fi interesati sa lase bautura ieftina pentru cea de calitate, cum sunt vinurile premium? Ati incercat sa lucrati cu agentii de turism, autoritatile statului pentru dezvoltarea acestui segment?

    c) Inteleg ca pe vremea comunistilor, vinul se facea de proasta calitate (ma refer la Pinot noir, era amestecat cu cola, apa, zahar etc pentru a face norma impusa de partid); se incearca o "spalare" a reputatiei vinurilor romanesti?

    Nu cred ca vinul premium trebuie sa fie ieftin, dar ar trebui sa fie mai usor de procurat. In hipermarketuri gasesti cu greu vin bun pentru ca producatorii se feresc sa-l distribuie prin aceste retele (depozitarea necorespunzatoare afecteaza calitatea bauturii). In cazul acesta ar trebui deschise mai multe magazine specializate in vinuri. Vinexpert cred ca are patru magazine in Bucuresti, mi se par cam putine, iar livrarea prin curier poate costa uneori mai mult decat vinul. Ar trebui rezolvata problema asta.
      #showComment
  • cateva intrebari (Marţi, 10 iunie 2014, 15:29)

    Mircea Crisan [anonim]

    1. Credeti ca "vinul este un produs ce trebuie cunoscut si inteles, asa cum intelegi muzica clasica, treptat si nesfarsit"? Asta ar insemna ca vinul este doar pentru elite si i-ar ingusta foarte mult piata. Nu credeti gustul ar trebui sa fie mai important decat povestea? Cat de onest este un comerciant care vinde mai mult o poveste?
    2. Apreciez f. mult saltul calitativ al vinului romanesc, insa va intreb daca nu vi se pare ca a devenit cam prea scump. Cand spun asta fac comparatie cu produse de acelasi nivel calitativ din diverse alte zone ale lumii care ajung la noi pe piata.
    3. Nu cred in povestile fantastice despre vin. Cred insa in cele adevarate. Mi-ar placea sa exsite o asociatie cu mare prestigiu care sa faca o descriere cat mai corecta si detaliata a fiecarui produs si sa impuna un anumit standard de prezentare tehnica (pe care unii producatori il au). Credeti ca este posibil?
    4. Cum credeti ca ar trebui procedat pentru a stimula degustarile de vin? In marile centre comerciale (se mai intampla ocazional si limitat), in magazinele specializate (la fel) sau in locarurile specializate (unde oferta este la fel, limitata)? Cu totul alta incredere ai intr-un vin pe care il cumperi dupa ce l-ai gustat. Sau, ca sa nu risti cumperi un vin pe care deja il cunosti chiar daca degustand ai putea prefera un altul.
    5. credeti ca ar putea exista o informatie centralizata, de mare incredere, cu toti producatorii care fac vinuri corecte? S-ar putea ajunge ca producatorii sa-si doreasca sa fie pe aceasta lista si sa fie dispusi la toata transparenta necesara?
      #showComment#showComment
  • continuare (Marţi, 10 iunie 2014, 15:41)

    Mircea Crisan [anonim]

    6. Avand in vedere ca nu avem inca o buna cunostere a producatorilor si a produselor lor de catre marea masa de potentiali consumatori, precum si faptul ca inca exista o mare confuzie legate de produse si gusturi, nu credeti ca ar putea fi promovate intens catre acesti consumatori, o anumita categorie de vinuri corecte, din gamele primare, pe cateva genuri mari de gusturi? Eu am facut si fac asta cu succes de cate ori am ocazia. Identific gusturile persoanelor cu care interactionez si alaturi de care se intampla sa ne dorim sa bem vin si le recomand un alt produs decat cel "clasic", cunoscut, si aproape de fiecare data acele persoane constata cu surprindere ca exista si ceva mai bun sau mult mai bun, care nu este neaparat si mai scump sau mult mai scump. Cu acesta ocazie am putut constata ca saltul calitativ de la un nivel foarte jos este relativ usor de facut. Din pacate exista si acum cateva etichete "anticé" care vand inca bine. Consumatorii acestor tipuri de produse sunt cel mai usor de schimbat si sunt extrem de mirati atunci cand constata ca exista si o oferta mult mai buna pe care insa nu o gasesti prea usor.
      #showComment#showComment
  • Recomandare (Marţi, 10 iunie 2014, 16:08)

    maxi rodrigues [utilizator]

    Stimati domni,

    Imi puteti recomanda un vin rosu romanesc pe care sa il iau din Romania si sa ma mandresc cu el colegilor mei din strainatate? Eventual cu un pret rezonabil, ca la preturi mari banuiesc ca este relativ usor de gasit ceva bun.
    Comparabil cu vinurile straine (Australia, Chile), in aceeasi gama de pret (pana in 10 euro, sa zic), vinurile romanesti imi par pentru moment proaste. Asta a fost pe incercate si m-am facut un pic de ras fata de colegii mei carora le spusesem ce vinuri bune sunt in Romania :)
    Sau poate nu stiu eu sa le aleg pe cele bune?
      #showComment
  • un vin sub 25 de lei poate fi un vin foarte bun? (Marţi, 10 iunie 2014, 17:07)

    MariusP [anonim]

    Un vin al carui pret de vanzare e in zona a 25 de lei, poate fi un vin foarte bun? Nu vreau sa fac reclama, sa spun un nume de vin romanesc la banii astia, dar am gasit un vin absolut excelent in jurul acestei sume. Chiar mai multe vinuri romanesti foarte foarte bune pe la banii astia. E OK ce spun aici sau ma insel eu? Cu alte cuvinte, trebuie sa fie scump ca sa fie excelent? Foarte bun?

    Multumesc.
      #showComment
  • Sulfitii din vinuri (Marţi, 10 iunie 2014, 17:42)

    George Marius [anonim]

    Avand in vedere sulfitii din toate vinurile, despre care se spune ca sunt cancerigeni, care este cantitatea de vin si care ar fi frecventa optima pentru a nu avea probleme de sanatate. Si, de asemenea, este adevarat ca vinul romanesc are o cantitate mai mare de sulfiti decat cel strain, care este mult mai controlat?

    Cu stima.
      #showComment#showComment
  • Structura prețului în UE și la noi (Marţi, 10 iunie 2014, 19:05)

    Furnicuta [utilizator]

    1. Într-o discuție foarte aprinsă aici http://forum.softpedia.com/topic/849346-de-unde-cumparam-vin-adevarat/page__st__1044 s-a spus că în UE pot fi obținute vinuri corecte îmbuteliate la 8-9 lei sticla. Aș vrea să știu dacă afirmația de acolo este reală și, eventual, dacă puteți prezenta o structură a prețului unei astfel de sticle de vin.
    2. Este posibil ca acest preț să fie unul real, pe costuri reale de producție/îmbuteliere sau este rezultatul unor subvenții din partea statului, respectiv compensarea unor costuri din alte game de vinuri ale aceluiași producător? Adică, să scadă la o gamă de consum, dar să aibe prețuri mai mari la alte game de calitate mai bună.
      #showComment
  • Aplicare legislație (Marţi, 10 iunie 2014, 19:12)

    Furnicuta [utilizator]

    Am informații certe că țara noastră are peste 50% din suprafața viticolă ocupată de vii hibride. De asemenea, este de notorietate că în Vrancea se falsifică la greu vinul. Întrebări:
    1. De ce nu se aplică Legea viei și vinului de către reprezentanții statului astfel încât să fie sancționați corespunzător cei care falsifică vinul?
    2. De ce nu se defrișează viile hibride?
    Știu, nu sunteți reprezentanți ai statului, dar poate știți mai multe decât noi.
      #showComment
  • Piata de desfacere a vinurilor din Statele Unite (Marţi, 10 iunie 2014, 20:06)

    Ciprian Sufitchi [anonim]

    In Statele Unite vinurile romanesti sunt practic necunoscute. In magazinele gen supermarket nu am vazut vreodata un vin romanesc (dar am observat intr-o perioada vinuri din regiunea Baltica si din Republica Moldova), iar la magazinele specializate pe bauturi aloolice exista cel mult doua-trei sortimente de vinuri romanesti, si acelea fara vreun pedigree. Magazinele de larg consum distribuie vinuri americane, si din Argentina, Chile, Australia/Noua Zeelanda, Africa de Sud, Franta, Italia, Germania, Spania, Portugalia un pic Grecia si cam atat.
    Cum ar putea Vinexpert sa penetreze piata americana cu vinuri romanesti de calitate si la un pret competitiv? Eu sunt convins ca vinurile romanesti ar fi foarte bine primate si ar gasi un segment de piata unic.

    Multumesc,
    Ciprian Sufitchi
    PS - Safe! :)
      #showComment
  • ICW Bucuresti (Marţi, 10 iunie 2014, 22:39)

    Dan [anonim]

    Cum comentati urmatorul articol aparut pe blogul domnului Dan Micuda :
    http://www.provin.ro/2014/06/10/despre-iwcb-2014si-cateva-paradoxuri-tipic-autohtone/
      #showComment
  • Unde'i calitatea? (Miercuri, 11 iunie 2014, 0:25)

    GazarPro [anonim]

    Preturile vinurilor romanesti sunt excesive pt calitatea oferita.
    In Franta incepi sa ai un bun Sauvgnon Blanc, Riesling, Pinot Gris de la 5 Euro. Pt vinurile rosii se gasesc vinuri excelente (Crus Bourgeois, Grand Crus) din Medoc, Haut Medoc, St Emillion, etc de la 6-7 Euro de % ani vechime cel putin.
    IN RO nu'i normal sa afisezi un Merlot mediocru din 2011-122 la 40 -50 Roni sau mai mult din Segarcea, Oprisor, Vrancea.
    Sunt vinuri execrabile cu titluri pompoase (Prince Mircea, Matei) qui ne valent pas un clou.
      #showComment
  • sintagme curioase (Miercuri, 11 iunie 2014, 10:02)

    IancuJianu [utilizator]

    Cum se admite pe piata sintagmele:
    "Busuioaca de Bohotin" din podgoria "Dealul Mare".
    Majoritatea "podgoriilor" sint prin preajma Bucurestilor, ca Domnesti, Glina sau Afumati, etc.
    Cineva facuse un calcul la cantitatea de vin romanesc vinduta pe piata prin 2002 si reiesea ca trebuia sa avem aproape toata tara cultivata cu vita de vie. Nu as putea sa dau un link acum, chiar nu mai pot localiza articolul.
    Mersi
      #showComment
  • Dece (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:02)

    SRA [anonim]

    Dece vinurile unguresti sunt prezente in ELVETIA alaturi de celalnte din lume si cele romanesti NU ?

    In marile super marketurile din FRANTA, GERMANIA care sunt reprezentate si Romania nu exista reciprocitatea vinurilor romanesti, dece ?
    Lipsa de calitate sau nu sunt competitive la pret.

    In general cel mai bun vin imbuteliat din ROMANIA trebuie vandut la export max 1,5 Euro / butelie pentru a putea fi comercializat in continuare la un pret de max 10 Euro/butelie. Asa merg celelante, vinurile romanesti nu sunt raritati toate se apropie de vinul de tabla, diferenta o face sticla si etiqueta. Am gusta ALIGOTE ul de GRAMMA vin placut dar in tara este scump. in marile suprafete 30 RON / butelia, producatorul inseamna ca il vinde cu cel putin 10- 12 Ron /sticla. Cred ca poate sa-l vanda si mai jos, sa se cultive efectul respectului la vinul la sticla si n la cel varsat, etc... Va las posibilitatea sa ganditi global si sa faceti raspunsurile local. Merci
      #showComment#showComment
  • Intrebari (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:29)

    Dan Micuda [anonim]

    1. Cat de relevant si international este un concurs in care 70 % din probe sunt din Romania si din Republica Moldova si 40 % din juriu este compus din oenologii care au vinificat vinurile respective? Vorbesc despre IWCB.

    2. De ce in juriul de la IWCB nu au fost cooptati specialisti internationali cu calificare Master of Wine (MW), cea mai inalta calificare in domeniul vinului, asa cum au procedat bulgarii la concursul organizat de ei?

    3. Cat de competitiv este vinul romanesc pe pietele internationale in conditiile in care Romania exporta doar 2% din productia sa de vin?

    4. Ce impact poate avea IWCB pentru piata de la noi cand 90 % din vinurile punctate costa intre 5 si 10% din salariul minim pe economie fiind inaccesibile majoritatii consumatorilor romani?

    5. Ce parere aveti despre preturile practicate pe piata autohtona la vinurile romanesti in raport cu nivelul de calitate pe care il ofera fata de vinurile din import?
      #showComment
  • 89 este anul zero al Romaniei viticole? (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:57)

    mihnea2012 [utilizator]

    De ce credeti ca 1989 este un an de referinta in prezentarea pe care o faceti? " Vinul romanesc era de slaba calitate, productia redusa. De atunci insa lucrurile au intrat intr-o schimbare accelerata. S-a dezvoltat piata, a crescut productia, consumul, iar consumatorii romani au devenit mai sofisticati si mai buni cunoscatori intr-ale vinului." Faptul ca producatorii de vin au renascut nu inseamna ca anterior comunismului Romania nu exista. este totusi o istorie a vinului pe aceste taramuri, nu s-a nascut acum, cand cand eventual ati intrat dumneavoastra in afaceri. Cultivati complexul de inferioritate al romanilor. Spunetine ceva despre istoria vinului in tarile romane: soiuri vechi, ce se mai cultiva actualmente, ce vinuri pot fi considerate traditionale? Multumesc.
      #showComment#showComment
  • depozitare si transport (Miercuri, 11 iunie 2014, 12:30)

    Mihai D> [anonim]

    Am ajuns sa cumpar vin online, pentru ca orice magazin de tip mini/super/hipermarket il vinde deja "gatit" (stocat vertical, la lumina si temperatura nepotrivita). Nefiind chiar atat de bun cunoscator, prima impresie a fost ca trebuie sa cumpar un vin mai scump ca sa fie "decent" (desi in Italia si Franta nu am avut problema asta). Negasind un vin decent nici peste 25 de lei sticla, mi-am zis ca alta trebuie sa fie problema.
    Nu mi s-a parut fezabil sa cumpar dintr-un magazin fizic specializat, pentru ca preturile erau in cel mai bun caz aceleasi, dar locatia nu era la indemana.
    In general, am ajuns sa comand cat mai multe produse alimentare online, din diverse motive (comoditate, pret, evitarea stocarii improprii).
    Cum comentati?
      #showComment#showComment
  • Clasament personal (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:34)

    un dac [utilizator]

    1. Domnule Florin Bejan, as aprecia foarte mult parerea dvs personala despre raportul calitate pret pentru diferite tari. Adica, puteti lua un exemplu de calitate decenta si sa ne spuneti ce tari sunt ieftine si ce tari sunt scumpe, plus unde se situeaza Romania, raportat la aceeasi calitate (subiectiva, evident, dar cred ca este un barometru util). Sau puteti lua, de exemplu, pretul de 25 lei si sa ne spuneti ce tari au calitate si sub acest pret. Intre asta pentru ca am intalnit vinuri din Africa de Sud sau din Chile foarte bune, nemaivorbind de Bulgaria, la preturi decente. Sau exista vinuri moldovenesti care sunt mai scumpe decat te-ai astepta.

    2. Domnule Catalin Paduraru, ati intalnit vinuri bio bune? Credeti ca este o piata cu potential, chiar daca nu are traditie? Ar trebui sa fie mult mai scumpe?

    Multumesc frumos.
      #showComment
  • nramasawmy@gmail.com (Miercuri, 11 iunie 2014, 15:20)

    nadia ramasawmy [anonim]

    Mie mi se pare ca vinurile bune si exceptionale romanesti au un pret normal pentru calitatea lor in strainatate.

    A pretinde sa gasiti vin excelent la 10 dolari si sub acest pret ar fi o bataie de joc pentru munca celor care produc aceste vinuri.

    Decat sa platesc o nimica toata in SUA (vanzator convingator si curiozitate) pentru un vin spumos de Panciu mai bine cheltuiesc cat trebuie pentru un Jidvei sau Cricova - livrate la Bucuresti - aduse de parinti cand vin in vizita .
    N-am reusit sa termin sticla de Panciu - care mi-a confirmat sa ma feresc de patrulaterul vinicol din acea zona.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi