Ministrul Transporturilor Dan Sova a cerut FMI scoaterea unor entitati din transporturi de sub management privat, intrucat au existat cazuri in care managerii nu au respectat hotarari AGA luate in conformitate cu acordul cu Fondul, insa raspunsul finantatorului extern a fost negativ, informeaza Mediafax.

"Am aratat Fondului Monetar International, in intalnirea pe care am avut-o, ca au fost foarte multe situatii in care managementul privat al companiilor nu a respectat hotararile adunarii generale ale actionarilor, luate in conformitate cu intelegerile si cu angajamentele luate de Guvernul Romaniei fata de Fondul Monetar International prin intermediul scrisorilor de intentie. Am spus ca este foarte dificil sa-mi ceri sa respect anumite lucruri atat timp cat managementul privat asupra caruia eu, ca ministru, nu am nicio putere, refuza sa faca anumite lucruri, si da, am spus ca din punctul meu de vedere, personal, deci nu este un punct de vedere oficial al Guvernului, exista cel putin cateva entitati din domeniul transporturilor care ar trebui scoase de sub managementul privat", a declarat Sova, la o intalnire cu presa, raspunzand unei intrebari.

Raspunsul FMI nu a fost pozitiv, a completat ministrul.

"Ca atare, nici nu cred ca voi face ceva in perioada urmatoare, pentru ca nu am nicio posibilitate", a concluzionat Sova.

Transporturile au schimbat in ultima perioada, in AGA, conducerea mai multor companii din subordine, precum CFR Marfa, Aeroporturi Bucuresti sau Tarom.

Ministerul comunica la inceputul lunii mai, intr-un raspuns remis la solicitarea Mediafax, ca pe perioada mandatului lui Sova la conducerea institutiei, inceput in martie, au fost schimbari de management la AACR, CFR SA, ISCTR, ARR, CFR Marfa si ROMATSA.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI, principiile guvernantei corporative fiind stabilite prin OUG 109/2011.