Reprezentantii Enel resping acuzatiile formulate de procurori in referatul prin care DNA a cerut arestarea preventiva a unui director al companiei si al unui vicepresedinte ANRE. “Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania”, se arata in comunicatul companiei.

Potrivit sursei citate, “Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel”.

In ceea ce priveste afirmatia din referatul DNA privind o presupusa favorizare a Enel in procedura de privatizare a Nuclearelectrica de catre reprezentantii institutiilor implicate in privatizarea Electrica, sursa citata arata ca “procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care Enel nu a participat”.

Comunicatul integral al Enel:

Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania Enel a investit aproximativ 1.9 miliarde de euro, fara taxele de conectare.

Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel.

Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim sa precizam ca aceasta este detinuta de societatile Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Banat si ca nu a facut niciodata transferurile financiare catre Enel Investment Holding, mentionate in informatiile publicate.

Procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care Enel nu a participat. Enel a intrat in proiectul Cernavoda in 2007, impreuna cu alti investitori internationali, ca parte dintr-un consortiu din care a detinut un pachet de 9%, fiind actionar minoritar. Dupa multi ani si numeroase incertitudini in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului, Enel a decis in Decembrie 2013 sa paraseasca proiectul.

In ceea ce priveste investigatia in curs, reiteram faptul ca Enel si-a declarat deschiderea pentru a oferi intreg sprijinul autoritatilor, in vederea clarificarii situatiei.