Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a deschis trei anchete aprofundate care vizeaza practicile fiscale din Irlanda, Olanda si Luxemburg pentru companiile Apple, Starbucks si Fiat, relateaza AFP.

Ancheta incearca sa stabileasca daca “marile multinationale platesc impozitul ce se cuvine” in Europa, a subliniat intr-un comunicat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.

Bruxellesul a deschis trei anchete privind ajutoarele de stat. Una dintre ele se refera la deciziile autoritatilor fiscale din Irlanda privind Apple, a doua la Olanda privind lantul de cafenele Starbucks si a treia la Luxemburg privind Fiat Finance and Trade, care furnizeaza servicii de gestiune de trezorerie grupului Fiat.

Ancheta priveste in special “tax ruling”, care permite unei companii sa ceara in avans cum sa fie tratata de administratia fiscala dintr-o tara si sa obtina anumite garantii juridice.

Aceste practici, care nu sunt in sine ilegale, “pot sa implice ajutoare de stat (ilegale) si sunt folosite pentru a oferi avantaje selective unei companii sau unui grup de companii”, explica CE.

Apple si Starbucks fac parte dintre multinationalele care, precum site-ul Amazon, sunt in colimatorul mai multor guverne occidentale pentru artificiile contabile pe care le folosessc si care le permit sa nu plateasca decat un mic procent din impozitele din anumite tari.