Concernul francez Alstom a acceptat oferta General Electric pentru cumpararea sectorului sau energetic. Consiliul de administratie al Alstom a facut publica decizia sa luata in unanimitate sambata, 21 iunie. Si la nivel de guvern al Frantei, preferinta s-a indreptat catre americani, in defavoarea contraofertantului germano-japonez, tandemul Siemens - Mitsubishi Heavy Industries. Astfel, gigantul german Siemens rateaza un mare deal, pentru care s-au dus negocieri intense timp de cateva saptamani.

Se pare ca legendara prietenie postbelica germano-franceza prezinta fisuri, deoarece politicul n-a fost strain de decizia Alstom, guvernul francez asigurandu-si din start un drept de veto in cadrul licitatiei.

Inca de vineri seara, Siemens a declarat sec ca "are intelegere pentru interesele nationale ale guvernului francez in noua organizare a Alstom", dupa cum citeaza Stern.de. Statul francez vrea sa devina actionar majoritar la Alstom, cu o participatie de 20%. Fara promisiunea acestei participatii, reprezentantii guvernului ar fi blocat oferta General Electric (GE), dupa cum ar fi mentionat seful GE, Jeff Immelt.

Acesta a declarat sambata ca saluta decizia concernului francez si ca "intram acum in noua faza a aliantei cu Alstom", crearea unei companii concurentiale pe plan global in domeniul energiei si retelelor energetice.

Decizia guvernului francez in favoarea GE ar fi fost luata dupa cateva saptamani de aprige negocieri, desi consiliul de administratie al Alstom ar fi fost din start favorabil ofertei americane. Insa din declaratiile presedintelui Francois Hollande, pozitia Frantei ar fi depins de ajungerea la un consens cu actionarul Bouygues, un concern cu sediul la Paris activ in telecomunicatii si constructii imobiliare.

Prin preluarea a doua treimi din actiunile detinute de Bouygues la Alstom, statul francez ar realiza cela 20 de procente dorite. Negocierile s-au dus pentru pret, caci statul ar fi oferit 28 de euro in timp ce Bouygues cerea 35 de euro pe actiunea de bursa a Alstom.

In licitatia propriu-zisa, pretul oferit de tandemul Siemens si Mitsubishi Heavy Industries a fost majorat cu 1,2 miliarde de euro, ajungandu-se la o oferta de 8,2 miliarde euro platibili cash. Prin aceasta majorare, valoarea evaluata a sectorului energetic al Alstom s-ar fi ridicat cu 400 de milioane de euro, atingand 14,6 miliarde de euro. Oferta GE se ridica la un total de 12,35 miliarde de euro, americanii plusand insa cu intemeierea de aliante si jonctiuni in care marca Alstom sa nu isi piarda complet identitatea.

Joi 19 iunie, ambii concurenti la licitatie si-au depus ofertele imbunatatite, iar lupta ultimelor zile s-a dus pe castigarea bunavointei nu doar a consiliului de administratie, ci si a guvernului francez, cu drept de veto. Peste aceasta din urma ar fi fost insa "bunavointa" presedintelui Frantei, care i-a primit pe sefii companiilor participante la licitatie inca de marti. In urma modificarii ofertei, Francois Hollande voia sa mai aiba o intrevedere cu Jeff Immelt, Joe Kaeser si Shunichi Miyanaga, sefii GE, Siemens respectiv MHI.

Anuntul final al castigatorului licitatiei urma sa fie dat luni, 23 iunie. Iata insa ca balanta deciziei a fost inclinata mai in graba, in favoarea GE. Presa germana scrie despre "ofensiva fermecatoare a GE", care si-a inmuiat oferta de pura preluare a sectorului energetic al Alstom, cosmetizand-o cu propuneri de aliante, mai concret cu fondarea a trei companii comune, in care ambele parti, franceza si americana, sa aiba participatii egale. Aceste joint-ventures ar urma sa activeze in domeniul energiei electrice, al energiilor regenerabile si al tehnicii nucleare, producand inclusiv turbinele cu abur.

Siemens voia sa inghita complet productia de turbine, iar MHI dorea 40% din investitia in business-ul energetic. Acesta urma sa fie derulat printr-un singur holding, formula in care procesul de tranzactionare si implementare ar fi fost simplificat, in comparatie cu tripla separare a acestuia, prezenta in oferta anterioara, atat a tandemului germano-japonez, cat si a americanilor. Se pare insa ca "faramitarea" a fost preferata de factorii de decizie francezi.

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali in domeniul productiei de electricitate si retelelor electrice, precum si in infrastructura de transport. "Potrivit Bloomberg, achizitionarea Alstom ar fi cea mai mare achizitie vreodata facuta de grupul american General Electric, care este prezent atat pe piata becurilor si aparatelor electrice, dar si a motoarelor de aeronave si a infrastructurii pentru sectorul energetic" scria la finele lunii aprilie Hotnews.ro.

Conform publicatiei citate, "compania este prezenta in Romania de 20 de ani, iar 1.050 angajati lucreaza in centrele de productie locale si in birourile din Bucuresti. Alstom deruleaza in Romania opt proiecte importante, printre care se afla contractul semnat cu Metrorex in 2004, valabil timp de 15 ani, sau lucrarile la instalatiile de desulfurare la Unitatea 4 a termocentralei Rovinari".